Cea de-a treia ediție a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF), un eveniment dedicat artei animației, este pregătită să încânte publicul cu o nouă selecție de filme de lung și scurtmetraj de animație din întreaga lume.

Organizat de Mockra Productions, ABI Fundație și Creatrix Fama, festivalul va avea loc în perioada 22-24 septembrie 2023 la Cinema Union din București, precum și la Cinema Carpați din Sinaia și Cinema Trivale din Pitești, cu sprijinul UPFAR-ARGOA și al DACIN SARA.

Evenimentul de deschidere va fi găzduit de Cinemax Veranda din București.

Ediția din acest an aduce în prim-plan diversitatea și creativitatea din lumea animației, reunind viziuni artistice din colțuri diferite ale globului. Subtema festivalului, "Arta ca instrument împotriva discriminării," aduce în atenția publicului filme cu stiluri și subiecte variate, dezvăluind talentul regizorilor lor.

Programul competiției ABIFF 2023 include următoarele 11 scurtmetraje:

  • 0:00 A.M., regia Yaunshen Yang, China, 2022, 3 min
  • A World in Chaos, regia David Crisp, Ungaria, 2023, 10 min
  • Breaza - The Legend of the Stained Woman, regia Eugen Munteanu, România, 2023, 5 min
  • Dessert Critter, regia Lina Walde, Germania, 2023, 8 min
  • Legacy, regia Tamas Ivady, Ungaria, 2023, 9 min
  • Lights, regia Jitka Nemikinsova, Cehia, 2023, 8 min
  • No More Mr. Bag Guy, regia Clément Delcroix, Naïm Yavuz, Samuel Duby, Maxime Lamblin, Lucinda Roussel, Esteban Haro, Franța, 2022, 6 min
  • The Eternal Question, regia Mariia Konopatova, Rusia, 2023, 4 min
  • The Missing Color, regia Arthur Felipe Fiel, Brazilia, 2023, 9 min
  • The Pillar Of Strength, regia Aie Ibrahim, Malaezia, 2022, 7 min
  • The Sprayer, regia Farnoosh Abedi, Iran, 2022, 8 min

Aceste scurtmetraje vor concura pentru două premii: Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în valoare de 800 EUR și Premiul pentru cel mai bun film tematic în valoare de 500 EUR.

Festivalul va fi deschis cu proiecția filmului Robot Dreams (foto sus), regizat de Pablo Berger, un film de animație bazat pe celebrul volum grafic al scriitoarei americane Sara Varon. Acest film prezintă într-o manieră subtilă și totodată puternic emoționantă prietenia, aventurile și ghinioanele lui Dog și Robot în New York-ul anilor '80.

Robot Dreams a strălucit la numeroase festivaluri internaționale de prestigiu, inclusiv Cannes Film Festival 2023, Toronto International Film Festival 2023, Melbourne International Film Festival 2023 și Sarajevo Film Festival 2023, fiind recompensat cu Contrechamp Award la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy 2023.

Tot pentru publicul tânăr și familiile lor, ABIFF prezintă Oink (2022), regizat de Mascha Halberstad, un film de animație cu o poveste adorabilă, prezentat cu succes la festivaluri internaționale, inclusiv la Berlin International Film Festival în 2022.

În secțiunea filmelor clasice, festivalul vă invită să (re)descoperiți Novăceștii (1988), regizat de Constantin Păun. Acest film de animație este o adaptare a baladei despre Baba Novac și oferă o incursiune plină de farmec în trecutul istoric al României.

De asemenea, ABIFF va readuce în atenția publicului filmul de animație românesc Mercy Street, regia Stefan Buzea, Alexandru Buzea, Nicolae Radu, realizat în 2016. Mercy Street este povestea unui băiat de 10 ani, Lorenz, care descoperă un pasaj secret spre o lume secretă sub lumea noastră, care îl va duce într-o mare aventură cu scopul de a salva muzica lumii. Construcţia vizuală a filmului de animaţie Mercy Street se bazează pe o tehnică originală de detaşare a animaţiei în perspectivă.

În plus, festivalul va include și secțiunea specială "ABIFF Classic Latvian Animation Shorts Showcase," dedicată animațiilor clasice din Letonia, oferind publicului o incursiune interesantă în patrimoniul animației letone.

La evenimentul de închidere, festivalul va proiecta în premieră în România documentarul animat Aurora's Sunrise (2022), regizat de Inna Sahakyan, care aduce în prim-plan o poveste cutremurătoare despre supraviețuire și reziliență în fața genocidului armean.

Despre ABIFF:

ABIFF - Animation Bucharest International Film Festival este un eveniment cinematografic anual dedicat filmelor de animație. Scopul festivalului este să promoveze și să celebreze arta animației în toate formele și stilurile ei, aducând în prim-plan filme de animație inovatoare și autentice din întreaga lume.

CineFan.ro este partener media al evenimentului.


Din aceeasi categorie...

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare.

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...