Invitatul acestei saptamani pe CineFan este Mihai Manescu, scenarist la filmul fantastic Ultimul Zburator si profesor de scenaristica la Hyperion. Mihai a scris pentru voi randurile de mai jos, recomandand un film de suflet al sau. Ii dam cuvantul si ii multumim ca a acceptat invitatia noastra.

“In aceasta perioada tulbure, in care ne confruntam cu tot felul de crize politice, financiare, culturale sau morale, avem nevoie de putina magie. 

De aceea, filmul pe care-l recomand este cu si despre magie. Imi amintesc ca am vazut The Prestige chiar la vizionarea de presa, in ianuarie 2007. Eram nerabdator deoarece avea doua “ingrediente” extrem de atractive pentru mine. 

Primul era regia lui Christopher Nolan si cel de-al doilea, subiectul, respectiv rivalitatea dintre doi tineri magicieni, de la inceputul secolului XX, care sunt dispusi sa faca orice sacrificiu pentru a realiza trucul perfect.

Ca scenarist, exista putine filme care te surprind din punct de vedere narativ, insa The Prestige a fost coplesitor. Construit in trei acte, bazat pe principiile unui truc de iluzionism, The Prestige m-a tinut de la inceput si pana la ultimul cadru intr-un sah continuu. 

Pe la minutul 20 credeam ca stiu finalul… pe la minutul 30 se intampla ceea ce credeam ca se va intampla la final… si tot asa pana in momentul in care am renuntat la perspectiva scenaristului si m-am bucurat de film, lasandu-ma fascinat de intriga. 

Din punctul meu de vedere, scenariul fratilor Nolan este de nota 10 si poate fi studiat de oricine doreste sa urmeze cariera de scenarist, mai ales ca la o a doua vizionare, cunoscand finalul, poti sa observi indiciile pe care Nolan le presara de-a lungul complexei naratiuni. 

Nu recomand filmul doar din punctul de vedere al scenariului. Regia lui Christopher Nolan, interpretarea celor doi actori principali: Christian Bale si Hugh Jackman, atmosfera intunecata a inceputului de secol XX, imaginea semnata de Wally Pfister si, nu in ultimul rand, muzica lui David Julyan fac ca acest film sa merite macar o vizionare. 

Chiar daca nu credeti in iluzionism si in trucuri, The Prestige o sa va dea de gandit, pentru ca Nolan introduce un personaj extrem de interesant si controversat al istoriei: Nikola Tesla (interpretat de David Bowie). 

Creator al teoriei energiei libere, Tesla ne provoaca in acest film sa ne gandim daca ne place sa ne lasam pacaliti de spectacolul iluzionismului sau daca, de fapt, magia exista cu adevarat!"