Invitata noastra speciala din aceasta saptamana este actrita Patricia Moga. Pe Patricia am intalnit-o la Iasi in 2009 cand organizam Festivalul de Film de la Iasi si am prezentat filmul in care joaca aceasta, excelentul Desperados on the Block. Ulterior a mai aparut in scurt metrajul Apele tac. Patricia locuieste la Viena si ne-a trimis special pentru voi recomandarea ei de suflet. Iata filmul preferat al Patriciei, careia ii multumim ca a acceptat invitatia noastra!

"Va propun un film din 1998, al cineastului grec Theo Angelopoulos: L'eternite et un jour / Eternitatea si inca o zi.

„Timpul este un copil care se joaca la malul marii cu pietricele.“ Ziua de ieri se intalneste in mod real cu cea de azi si petrec introspectia poetului care isi traieste ultima zi de viata in Salonic.

Odiseea personajului principal in interpretarea actorului elvetian Bruno Ganz este tulburatoare.

Timp de 137 de minute esti plimbat ca telespectator prin spatii in care nu ti se spune spre ce sa privesti mai intai, fiind cufundat in secventele lungi, cu ritm incetinit la maxim. Te simti intrigat de timpii morti in care personajele se plimba sau alearga dintr-un loc intr-altul, parca doar pentru a trasa anumite granite.

Un film despre moarte si totusi si mai mult despre viata. Un film despre cautarea lucrurilor nespuse: “Am in gura gustul sarat al marii.” Fiecare cadru-secventa cu cadenta sustinuta de muzica compozitoarei Eleni Karaindrou te provoaca sa descoperi, sa vezi, sa te obisnuiesti cu ceea ce vezi, sa doresti sa revezi. Fiecare loc, fiecare simtire sunt pretioase si unice.

Avem parte de trepte de povestire diferite, de priviri, de intalniri, de intrezariri, de zambete, de reveniri, de muzica, de dans, de ploaie, de mare, de ceata, de sirene, de vapoare, de autobuze, de banci, de scrisori, de tarmuri de mari, de intentii, de cuvinte imprastiate, de copii albanezi vinduti de traficanti, de bani care hotarasc destine, de tulburari de familie, de boala, de batranete, de tinerete, de copilarie, de tandrete, de disectii, de melancolie, de iarna, de frig si de dorinta de a nu te da dus din aceasta lume.

O lume in care poetii au nevoie de cuvinte, de cuvinte care se cumpara de la unul sau altul; cuvinte scumpe, care povestesc actiunile dramatice ce se petrec in afara cadrelor de film.

Asa cum marturisea insasi regizorul in legatura cu filmul sau: “Moartea accentueaza existenta!” Cine are nevoie de un moment de meditatie, de introspectie, de redescoperire a propriei vieti se poate aventura in aceasta calatorie pe care o propune Theo Angelopoulos.

Patricia Moga

13.08.2014, Wien