În perioada 17-21 aprilie, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Kino Muranów vă invită la o incursiune cinematografică în România.

De la cele mai recente producții semnate de regizori consacrați precum Radu Jude, Tudor Giurgiu sau Anca Damian, la filmele de început, distinse cu numeroase premii internaționale, ale mai tinerilor Mihai Mincan și Vlad Petri, de la filme artistice la filme aflate la limita dintre documentar și ficțiune, Caravana Noului Cinema Românesc aduce în fața publicului polonez povești ale unor eroi tăcuți, perspective când poetice, când sarcastice asupra societății românești dinainte și după prăbușirea comunismului.

Cinci lungmetraje, distinse cu premii la festivalurile internaționale de la Veneția, Berlin, Sarajevo, Sofia ori Cottbus sunt completate de un calup de cinci scurtmetraje care confirmă vitalitatea creativă a școlii românești de film.

Programul va fi inaugurat miercuri, 17 aprilie, la ora 18.30, cu proiecția thrillerului psihologic Spre Nord, debutul în lungmetraj al regizorului Mihai Mincan, premiat la Bienala de Artă Cinematografică de la Veneția.

După proiecție, spectatorii sunt invitați la un pahar de vin, oferit în colaborare cu Winnice Mołdawii.

Programul detaliat al proiecțiilor, 17-21 aprilie 2024, Kino Muranów (Gen. Andersa 5, Varșovia).

Toate filmele vor fi difuzate în versiune originală (română) cu subtitrare în polonă. Excepție face filmul Spre Nord, majoritar în limba engleză, cu subtitrare în polonă. 

Miercuri, 17 aprilie, ora 18.30

Spre Nord (România, Franța, Grecia, Bulgaria, Cehia, 2022, 123’, regia: Mihai Mincan).

1996, în largul mării. În timpul turei sale pe puntea unui vas transatlantic, Joel, marinar filipinez religios, îl descoperă pe Dumitru, pasager clandestin român ascuns între containere. Dacă este văzut de ofițerii taiwanezi care conduc nava, Dumitru riscă să fie aruncat peste bord. Joel decide să îl ascundă, în semn de recunoștință față de Dumnezeu. Începe un periculos joc de-a șoarecele și pisica. Când echipajul său, proprii săi prieteni, chiar și însuși Dumnezeu încep să-i întoarcă spatele, Joel își dă seama că trebuie să-și înfrunte singur destinul crud..

Joi, 18 aprilie, ora 20.15

Tipografic Majuscul (România, 2020, 128’, regia: Radu Jude).

România, 1981. Ceaușescu este la putere, conducând România comunistă. El scrie povestea oficială cu ajutorul Televiziunii Naționale. Mugur Călinescu, un adolescent de 16 ani, scrie pe pereți o altă poveste: mesaje de protest împotriva regimului scrise cu majuscule, cu cretă. Acțiunile sale sunt compilate într-un dosar voluminos păstrat de Securitate, care l-a observat, l-a reținut, l-a interogat și l-a distrus. Legătura dintre cele două povești - secretă și publică - personală și colectivă - scoate la lumină un erou mai puțin cunoscut, la 30 de ani de la căderea comunismului..

Vineri, 19 aprilie, ora 20.15

Între revoluții (România, Qatar, Iran, Croația, 2023, 69’, regia: Vlad Petri

Două femei despărțite de revoluții politice găsesc o legătură prin scrisori, sfidând distanța și tulburările. Maria și Zahra se întâlnesc la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată..

Sâmbătă, 20 aprilie, ora 20.15

Libertate (România, Ungaria, 2023, 109’, regia: Tudor Giurgiu

Sibiu, decembrie 1989. În zilele haotice ale revoluției din decembrie 1989, care a răsturnat regimul comunist, orașul transilvănean devine scena unui asalt violent asupra unei unități de miliție, care degenerează rapid într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, protestatari și reprezentanți ai Securității. Într-o încercare disperată de a scăpa de asediu, căpitanul de poliție Viorel este capturat de armată și aruncat într-o piscină goală împreună cu sute de alți prizonieri acuzați că sunt teroriști..

Duminică, 21 aprilie, ora 20.15

Filme românești de scurtmetraj

Pisica moartă / Cat Funeral, regia: Ana Maria Comănescu

Toate neamurile / Whole Family, regia: Alexandra Diaconu

Suruaika, regia: Vlad Ilicevici, Radu C. Pop

Exercițiu de concediu / Our Summer Break, regia: Lara Ionescu

Două vorbe, trei minciuni / Two Words, Three Lies, regia: Ioachim Stroe

Pisica moartă / Cat Funeral (regia Ana Maria Comănescu, 2023, 20 min.)

Evenimentul tragic al morții pisicii lui Robert este rapid perceput de Ioana ca o oportunitate de a crea o legătură mai profundă cu prietenul ei. Înmormântarea devine ciudată atunci când li se alătură noua lui prietenă.

Exercițiu de concediu / Our Summer Break (regia Lara Ionescu, 2022, 22 min.)

Ana și mama ei se reîntâlnesc într-o vacanță la malul mării, după ani de zile în care au fost despărțite. Marea și peisajele sălbatice refac legăturile de familie suspendate în timp.

Toate neamurile / Whole Family (regia Alexandra Diaconu, 2022, 24 min.)

Epidemia a despărțit multe familii din România. În ciuda diverselor restricții, o astfel de familie încearcă să rămână în contact atât cu tradițiile, cât și cu rudele din străinătate, chiar și în timpul unei înmormântări. Pe lângă tehnologia modernă, umorul negru îi ajută pe membrii săi să facă acest lucru.

Suruaika (animație, regia Vlad Ilicevici, Radu C.Pop, 2022, 10 min.)

Film scurt de animație realizat de Worksheep Studio din București, cu muzică de Orkid. Kipu este un șofer de lux într-un oraș întunecat, unde străzile sunt pline de mașini și pisici negre. După ce calcă din greșeală peste întreaga familie a unei pisicuțe pe nume Suruaika, Kipu o adoptă și face tot ce poate pentru a o ține în siguranță. Pe măsură ce dragostea lui Kipu pentru Suruaika crește, la fel crește și corpul ei, iar străzile devin tot mai pline de pisici negre, noi victime pentru nenumărate mici tragedii.

Două vorbe, trei minciuni / Two words, three lies (regia Ioachim Stroe, 2023, 22 min.)

O echipă de polițiști criminaliști filmează reconstituirea unei crime. Eroul filmării este unul dintre cei doi inculpați, participanți la jaf și crimă. Treptat echipa de polițiști trece cronologic prin toate evenimentele din seara cu pricina. Lucrurile încep să se complice odată ajunși în locuința victimei, când declarația inculpatului nu se potrivește cu realitatea de la locul faptei. Lucru care îl face pe comisar să forțeze situația într-un mod periculos.

Regia: Ioachim Stroe

Cu: Andi Vasluianu, Ovidiu Mihăiță, Andrei Butică, Alex Călin, Diana Spiridon

Producători: Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe (Wearebasca)

Bilete:

Preț: 25 PLN (întreg), 20 PLN (redus)

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete sau online pe site-ul cinematografului: Repertuar | Kino Muranów (kinomuranow.pl)