Banat (Calatoria) va avea premiera oficiala in cinematografele din Romania pe data de 1 Aprilie, pelicula fiind distribuita de microFILM.

La premiera de gala, care va avea loc pe 31 martie, de la ora 20.00 la Cinema Elvira Popescu, vor fi prezenti regizorul italian Adriano Valerio (foto), actorul Stefan Velniciuc, producatorul Ada Solomon, dar si o parte din echipa filmului.

De vineri, 1 Aprilie, Banat (Calatoria) va putea fi vazut la Bucuresti (Cinema City AFI Cotroceni din AFI Palace Cotroceni, Grand Cinema & More din Baneasa Shopping Center, Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Union, Cinema Muzeul Taranului), Barlad (Cityplex Barlad), Brasov (Cinema One din Coresi Shopping Center), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Constanta (Cityplex din Tomis Mall), Focsani (Ansamblul Folcloric „Tara Barsei”), Odobesti (Casa de Cultura), Slobozia (Casa de Cultura Galax), Targu Mures (Cinema Arta). 

Din 8 aprilie, Banat (Calatoria) va rula si la Baia Mare (Cinema Dacia), Bucuresti (Cinema Corso, Cinema Europa, Cinema Scala), Botosani (Cinema Unirea), Craiova (Cinema Modern), Deva (Cinema Patria), Iasi (Cinema Victoria, Cinema Republica), Pitesti (Cinema Sebastian Papaiani), Timisoara (Cinema Timis). 

Pelicula care a fost proiectata in premiera mondiala, in toamna anului trecut, la Festivalul International de Film de la Venetia, in competitia oficiala a sectiunii Settimana Internazionale della Critica, a castigat Silver Award la Luxor African and European Film Festival, Egipt, Premiul Corso Salani pentru cel mai bun lung metraj la Trieste Film Festival, dar si Premiul pentru cea mai buna imagine la Tirana International Film Festival.

Lung metrajul de debut al regizorului Adriano Valerio este o co-productie Italia, Bulgaria, Romania si Macedonia, coproducatorul roman fiind Ada Solomon prin compania Parada Film.

Banat (Calatoria) ii are in rolurile principale pe Edoardo Gabbriellini, Elena Radonicich, iar Piera Degli Esposti si Stefan Velniciuc interpreteaza rolurile cheie ale povestii filmului in Italia, respectiv in Romania.

Filmul spune povestea unor tineri aflati in plina criza: un moment suficient de apasator ii priveaza pe Ivo si Clara de libertatea de a visa. Sunt doi straini care isi impart bunele si relele varstei de 30 de ani, precum si dezamagirea fata de tot ce ii inconjoara. Clara a iesit dintr-o relatie de lunga durata si e pe cale sa isi piarda locul de munca. Ivo este somer, iar frustrarile il imping spre o decizie radicala. 

Banat (Calatoria) relateaza povestea unei emigratii in sensul opus celei obisnuite: nu din Romania in Italia, ci din Italia in Romania, in cautarea unui loc de munca si a fericirii. Este oare exilul din propria tara singura cale spre implinire?  

Filmarile au fost realizate anul trecut, scene importante fiind turnate in Romania la Voinesti (Targoviste) si la malul Marii Negre. 

Adriano Valerio si Ezio Abbate semneaza scenariul lung metrajului, scenografia filmului pentru scenele din Romania este realizata de echipa condusa de Adrian Cristea, iar monteurul filmului este Catalin Cristutiu.

Adriano Valerio este unul dintre cei mai talentati tineri regizori italieni. Scurt metrajul sau 37°4 S a castigat in anul 2013 o Mentiune Speciala la Festivalul International de Film de la Cannes si a fost remarcat in peste 60 de festivaluri internationale.

Banat (Calatoria) este o productie a Movimento Film, cu Rai Cinema. Este co-produs cu Ars Digital, din Bulgaria, Kt Film & Media din Macedonia, Parada Film in co-productie cu Hi Film, din partea Romaniei.

La finantarea romaneasca a filmului au contribuit: Centrul National al Cinematografiei, FIAT si Alka - marca Toortitzi.

Trailerul poate fi vazut aici: