Zilele Filmului Romanesc (Muestra de Cine Rumano) debuteaza astazi la Valencia

, in organizarea Institutului Cultural Roman de la Madrid si a Cinematecii din Valencia. 

Ajuns la cea de-a sasea editie la Madrid, festivalul va fi itinerat anul acesta in lunile aprilie si mai la Valencia, respectiv Barcelona, unde va fi prezentata o selectie a celor mai premiate lung metraje lansate in 2015. 

Ciclul de filme de la Valencia, ce se va incheia in data de 9 aprilie, include patru lung metraje de fictiune – Aferim!, Un etaj mai jos, Lumea e a mea, De ce eu? – si un documentar de animatie – Muntele Magic

Festivalul va fi inaugurat cu pelicula Aferim!, in regia lui Radu Jude, recent recompensata cu 13 premii in cadrul Galei Premiilor Gopo ale industriei cinematografice romanesti, printre care amintim premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai buna imagine, dar si Premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal acordat lui Teodor Corban

De altfel, actorul a fost recompensat si in Spania cu Premiul pentru cel mai bun actor in cadrul celei mai recente editii a Festivalului de Film European de la Sevilla pentru interpretarea protagonistului din filmul Un etaj mai jos regizat de Radu Muntean

Filmul, considerat de criticul Luis Martinez de la cotidianul El Mundo “de o claritate totala si un dramatism eficace” a obtinut si Premiul pentru cea mai buna regie la aceeasi editie a festivalului sevillan. 

Documentarul de animatie Muntele Magic a fost recompensat in Spania cu Premiul ANIMAFICX la ultima editie a Festivalului International de Film de la Gijón, iar regizoarea Anca Damian a fost invitata, cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Madrid, sa-si prezinte pelicula si sa sustina un masterclass la Festivalul International de Film de Animatie din Catalonia din acest an. 

Lung metrajul de debut al lui Nicolae Constantin Tanase, Lumea e a mea, lansat in Spania in cadrul Zilelor Filmului Romanesc de la Madrid, a fost remarcat si recompensat cu premii la festivalurile din Karlovy Vary si Wiesbaden. 

In cadrul Galei Premiilor Gopo, filmul a obtinut Premiul pentru cel mai bun debut, iar Ana Maria Guran a primit Premiul „Tanara Sperantaˮ pentru interpretarea rolului Larisa.

Cel mai recent lung metraj al regizorului Tudor Giurgiu, De ce eu?, a fost selectat in competitia oficiala a Festivalului SEMINCI Valladolid, din luna octombrie 2015. 

Premiera madrilena a avut loc la Academia de Cine, in prezenta regizorului, in cadrul unui eveniment moderat de Javier Tolentino, cunoscut jurnalist de film la postul public de radio spanio, Radio 3. 

Institutul Cultural Roman de la Madrid continua sa fie principalul sustinator al cinematografiei romanesti in Spania, „aflata intr-o stare de gratieˮ, in opinia aceluiasi Luis Martínez, prin festivalul anual pe care il organizeaza, ciclurile de filme tematice realizate in parteneriat cu cinematecile regionale, dar si prin evenimente punctuale precum retrospective ale unor regizori romani sau sustinerea participarii acestora la diferite festivaluri din Peninsula Iberica.