Aceasta a XII-a editie a BIFF vine, pe langa filmele importante si foarte bune, si cu o premiera organizatorica. 

Domnul Sylvain Auzou, directorul sectiunii Venice Days, din cadrul Mostrei Venetiene, este noul director artistic al festivalului BIFF.

Insa, nu este primul sau contact cu BIFF, la editia din 2010 fiind membru al juriului si, credem noi, ceea ce a vazut atunci a fost suficient de convingator incat sa accepte invitatia organizatorilor de a fi parte a echipei BIFF 2016. 

Orice festival important, iar BIFF asa este, are, pe langa filmele pe care le prezinta, si nume la fel de importante care jurizeaza selectia oferita. 

Anul acesta, juriul sectiunii principale este condus de doamna Marie Pierre Duhamel Muller. Cu o experienta indelungata si variata in diferite “departamente” ale productiei cinematografice, acum este producator la prestigioasa companie Pathe, dupa ce, pana in 2014 a fost membru al comitetelor de selectie pentru Venezia Mostra del Cinema si pentru Roma IFF (2005-2014).

Doamna Elena Cristodoulidou este un nume cu rezonanta in spatiul cinematografic european. Din 1994 lucreaza in si organizeaza diferite structuri responsabile cu buna desfasurare a industriei cinematografice atit in tara natala, Cipru, cat si la nivel comunitar european. Intre 1996-1999 a prezentat o emisiune de cultura cinematografica la televiziunea de stat din Cipru.

Enrico Vannucci este consultant, pentru scurt metraje, la Festivalul de Film de la Venetia si este membru al comitetului de organizare al ViaEmili@DocFest. Din 2009 a acoperit, in calitate de critic de film, festivalurile de gen din lume. Intre 2010-2014 a fost directorul Ozu Film Festival.

Gabriel Dettre este regizor, scenarist si producator care, dupa ce a trait si a lucrat multi ani in New York, a hotarat sa revina in Budapesta. Are in “portofoliu” filme care au fost nominalizate la Oscar, precum si productii care au fost remarcate la prestigioase festivaluri din toata lumea. 

Este producator executiv al filmului 6,9 pe scara Richter, cea mai noua productie a regizorului Nae Caranfil. Pe langa impresionanta cariera de regizor si producator, domnul Gabriel Dettre este si un foarte apreciat profesor, fiind invitat sa-si impartaseasca experienta si cineastilor in devenire. 

Cristian Tudor Popescu, sau CTPu, pentru cinefilimea autohtona, este cincimea neaosa a juriului BIFF 2016. Orice am spune despre dumnealui este insuficient ca sa-l descriem precis.

Este profesor la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica, a publicat carti despre evolutia artei a saptea in Romania, a avut o longeviva emisiune TV, in care prezenta filmele pe care le alegea si, fara dubii, este o voce foarte distincta pe “platoul” cinematografiei romanesti. 

Speram sa-i placa, ca si celorlati patru colegi, filmele pe care noul director artistic BIFF.

Festivalul International de Film Bucuresti, cel mai longeviv festival competitional de lung metraj din Capitala, se va desfasura intre 18 si 23 aprilie, la Institutul Francez (Cinema Elvira Popescu), si Muzeul Taranului Roman (Cinema Muzeul Taranului), unde vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor si adultilor: proiectii in premierã in Romania, gale, workshop-uri, master-classes etc. 

Organizat de Fundatia CHARTA, BIFF se desfasoara cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineastilor din Romania si al Institutului Cultural Roman, sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale, Principele Radu al Romaniei.

Filmele, cele mai multe fara distribuitor in Romania si invitatii speciali din cinematografia romaneasca si internationala, garanteaza o saptamana magica pentru iubitorii de arta si cultura. Filmele vor avem cel mult 2 proiectii. 

Biletele se pot achizitiona de la cinematografele partenere dar si online de pe eventbook.ro