Cea de-a cincea editiei a Festivalului International de Film CinePolitica (13–17 aprilie, Bucuresti, Cinema Elvira Popescu).

Singurul festival din Romania dedicat filmului politic, va incepe astazi, de la ora 20.00, cu proiectia filmului Statul contra Fritz Bauer / People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), o drama puternica despre condamnarea celui de-al treilea Reich.

Competitia CinePolitica va debuta in forta joi, 14 aprilie, de la ora 18.30, cu Fratele Dejan / Brat Deyan (r. Bakur Bakuradze), un film despre calvarul interior al unui fost general din razboiul care a dus la destramarea Iugoslaviei si care acum se ascunde in asteptarea unei iminente condamnari a Tribunalului de la Haga. 

De la ora 20.40 va fi proiectat filmul regizorului belgian Joachim Lafosse, Cavalerii Albi / Les Chevaliers Blancs. Inspirat dintr-un fapt real si extrem de controversat, lung metrajul relateaza intamplarile si calvarul membrilor unui ONG francez, acuzati si condamnati in Sudan pentru trafic de copii. 

Vineri, de la ora 18.30, un thriller cu accente suprinzatoare de comedie neagra isi face loc in programul Cinepolitica: Noapte de miere / Medena nok (r. Ivo Trajkov, Macedonia). Filmul este plasat in Macedonia proaspat independenta din anii ’90, intr-un moment de celebrare a unei mari victorii politice, care coincide cu aniversarea casniciei paranoicului ministru Nikola cu incompatibila si vicioasa sa sotie Anna. O criza conjugala scoate la iveala un caz grav de coruptie.

Cel mai nou film al lui Amos Gitai, Yitzhak Rabin, ultima zi / Rabin, The Last Day, castigator a doua premii la Venetia 2015, care urmareste intr-o maniera sobra, chirurgicala, „autopsia” institutionala care a urmat asasinarii fostului premier israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, va rula tot vineri, de la ora 20.30.

In programul de sambata, de la ora 17.00, respectiv 20.30, se regasesc doua filme pe teme cat se poate de actuale: terorism si coruptie. Made in France: In interiorul celulei / Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief), un prim si important act de curaj al unui cineast aflat in mijlocul cutremuratoarelor evenimente recente din Hexagon, spune povestea unui jurnalist independent care decide sa investigheze fenomenul aderarii tinerilor musulmani din Franta la grupari islamiste extremiste infiltrandu-se intr-o celula jihadista. 

Prostul / Durak (r. Yuriy Bykov), o drama ruseasca plina de forta, prezinta cruciada pe care un modest instalator de provincie o duce, cu multa inconstienta, impotriva unui sistem politic corupt si meschin.

Memoria vantului / Memories of The Wind, ultimul film din competitie, va rula duminica, de la ora 18.00. Memoria vantului este o meditatie poetica asupra urmarilor genocidului armenilor din anul 1915, din Imperiul Otoman. 

Personajul principal este un artist turc de origine armeana, banuit de simpatii comuniste de regimul aflat la conducere in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Silit de imprejurari, acesta se refugiaza intr-o zona a nimanui, la granita sovieto-georgiana. 

Gala de inchidere, in cadrul careia vor fi anuntati castigatorii, va avea loc duminica, la ora 20.30. 

Juriul celei de-a cincea editii a CinePolitica este compus din: Stelian Tanase (scriitor, jurnalist si analist politic), Vintila Mihailescu (antropolog, profesor universitar si seful Catedrei de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice) si Radu F. Alexandru (dramaturg, prozator si politician). 

Copilaria unui lider / The Childhood of a Leader, filmul de debut al actorului Brady Corbet, cu Robert Pattinson, Bérénice Bejo si Stacy Martin, va inchide cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film CinePolitica

Programul CinePolitica il puteti consulta aici: Program CinePolitica 2016.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu, dar si online, de pe eventbook.ro.

Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film CinePolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este finantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC).