Filmul regizat de Cristian Mungiu va avea premiera in Romania concomitent cu cea de la Cannes.

Bacalaureat, cel mai recent lung metraj al regizorului Cristian Mungiu a fost selectionat in competitia oficiala a Festivalului de film de la Cannes si va intra in competitia pentru trofeul Palme D’Or, cea mai importanta recunoastere pentru autorii de film de arta.

Este a treia participare a lui Cristian Mungiu in competitia oficiala, la precedentele doua, filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d’Or, in 2007, pentru 4 luni, 3 saptamini si 2 zile si premiile pentru scenariu si interpretare feminina, in 2012, pentru Dupa Dealuri.

“Ma bucura foarte mult selectia in competitia oficiala la Cannes si imi doresc sa ofer spectatorilor din Romania posibilitatea de a vedea filmul pe cat posibil in acelasi timp cu premiera mondiala. Nu stim inca data precisa a proiectiei noastre la Cannes, insa in Romania Bacalaureat va putea fi vazut incepand cu 20 mai in toate orasele din tara in care mai exista sali si unde cinematografele doresc sa includa filmul in programul lor de proiectii” a declarat Cristian Mungiu.

Bacalaureat, cunoscut in perioada de pregatire sub numele de Fotografii de familie, spune povestea unui doctor dintr-un mic oras de provincie care trebuie sa decida care e cea mai buna cale de urmat pentru copilul lui in contextul societatii romanesti de astazi.

Filmul ii are in rolurile principale pe Adrian Titieni si pe Maria Dragus. Adrian Titieni a interpretat peste 50 de roluri in filme romanesti, debutand in 1986 in filmul Pas in doi, regizat de Dan Pita

Maria Dragus, actrita germana de origine romana, a debutat in Panglica alba, filmul lui Michael Haneke recompensat cu Palme d’Or in 2009.

Festivalul de film de la Cannes selecteaza in competitia oficiala circa 20 dintre cele mai bune filme ale anului, alese din 1800 de filme inscrise in competitie si se desfasoara in acest an intre 11 si 22 mai.

Bacalaureat (productie 2016, 128 min) este scris si regizat de Cristian Mungiu.

Imaginea: Tudor Vladimir Panduru; Scenografia: Simona Paduretu; Montaj imagine si sunet: Mircea Olteanu; Director de film: Adrian Moroca; Producator executiv: Tudor Reu. 

Cu: Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov, Rares Andrici. 

O productie Mobra Films cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Eurimages, cu participarea Canal+, France Télévisions, Ciné+, Wild Bunch, cu contributia Orange Romania, Catena, Carlsberg, Groupama Asigurari. 

Co-producatori: Why Not Productions, Les Films du Fleuve, France 3 Cinéma. O co-productie Romania-Franta-Belgia. 

Filmul este distribuit in Romania de catre Voodoo Films

Facebook: https://www.facebook.com/bacalaureatgraduation