Lung metrajul Inimi cicatrizate a castigat sambata seara doua premii la Festivalul International de Film de la Locarno (3-13 August 2016).

Primul - Premio speciale della giuria (Special Jury Prize / Premiul special al juriului) este unul dintre principalele premii ale prestigiosului eveniment din Elvetia, fiind in valoare de 30.000 de franci elvetieni. 

Al doilea premiu castigat este Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies.

Cel de-al patrulea lung metraj regizat de Radu Jude, Inimi cicatrizate este o adaptare libera dupa opera literara a lui Max Blecher.

Filmul a fost elogiat de critica de specialitate internationala si a fost primit cu aplauze furtunoase de publicul prezent la proiectiile din cadrul festivalului. 

Screen International a titrat: „Regizorul Aferim!-ului, Radu Jude, deschide o fereastra inspre o cu totul alta perioada din trecutul Romaniei in Inimi cicatrizate, o adaptare meticuloasa si lipsita de sentimentalism a unui roman de Max Blecher

Povestea unui tanar ale carui ganduri si sentimente stau in umbra mortii abordeaza teme filozofice majore, precum semnificatia si rostul existentei umane. In nuante precise si fara sa se teama sa para intelectualizant, Inimi cicatrizate e strabatut de curenti emotionali care l-ar putea face chiar mai accesibil decat Aferim!. 

Critica ar putea sa ajute la plasarea lui in randul filmelor de arta serioase si consistente si ar putea sa consolideze reputatia de voce distincta a lui Jude in cinematografia contemporana a Romaniei”, a adaugat celebra publicatie.

Cotidianul francez Liberation a completat: “Fimul Inimi cicatrizate functioneaza ca o "masinarie care reasambleaza bucatile unei vieti". Mai intai, orasul bolnavului care trebuie trimis departe, pentru a evita contagiunea. Apoi, sanatoriul si micro-societatea acestuia. In fine, patul in care Emanuel va fi tintuit intr-un corset de ghips. 

Intre aceste trei locuri devin posibile toate jocurile de reducere sau de dilatare a spatiului: sanatoriul si culorile acestuia, targile si paturile, cheiul si plaja, orasul si calea ferata. Dar, foarte repede, patul bolnavului devine centrul lumii si centrul filmului. 

Radu Jude vorbeste inainte de toate despre sentimentul singuratatii. Spiritul stralucit al lui Emanuel, impregnat de poezie, de cultura si de umor, nu te poate pacali”, a conchis Liberation.

Actiunea din filmul Inimi cicatrizate are loc in anul 1937 cand Emanuel, un tanar de 20 de ani, bolnav de tuberculoza osoasa, se interneaza intr-un sanatoriu de pe malul marii.

Din distributie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Harnut, Serban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

Inimi cicatrizate este o productie Hi Film in co-productie cu Komplizen Film (Germania), in asociere cu BORD CADRE FILMS (Elvetia), dezvoltat in cadrul Cinemart, Sofia Meetings. 

Scenariul si regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Catalin Cristutiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jurg Lempen iar mixajul a fost realizat de Cristinel Sirli. 

Dana Paparuz a fost responsabila de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafura iar scenografia a fost realizata de Cristian Niculescu.

Producator Ada Solomon, co-producatori Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, producatori asociati Jamal Zeinal Zade, Dan Wechsler.

Lung metrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Studioul de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii, PROGRAMUL MEDIA – Europa Creativa si EURIMAGES.

Radu Jude a castigat anul trecut „Ursul de Argint” pentru cea mai buna regie la Festivalul International de Film de la Berlin pentru pelicula Aferim!, productia romaneasca cu cel mai mare succes de box-office in 2015.