Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 22-a editie, se desfasoara in perioada 12-20 august 2016. 

10 productii romanesti (lung metraje, scurt metraje si documentare) vor fi prezentate in cadrul programului competitional al festivalului si in sectiunea dedicata In Focus, care prezinta o retrospectiva a celor mai de succes filme ale anului anterior. 

Regizorul roman Alexander Nanau va face parte din juriul competitiei de documentare. Filmul sau Toto si surorile lui a fost castigatorul competitiei de documentare din cadrul editiei 2015 a Sarajevo Film Festival.

Sarajevo Film Festival prezinta urmatoarele filmele romanesti:

Doar o rasuflare (r. Monica Lazurean-Gorgan, producator Monica Lazurean-Gorgan, Hanka Kastelikova) difuzat in premiera regionala in cadrul competitiei de documentare si proiectat in data de 14 august, ora 20:30, la Multiplex Cinema City. 

Caini (r. Bogdan Mirica, producatori: Elie Meirovitz, Marcela Ursu, Stephan Komandarev, Katya Trichkova) difuzat in premiera regionala in cadrul competitiei de lung metraj si proiectat in data de 14 august, ora 11:30 si ora 20:00 la Teatrul National si in data de 18 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City

In The Same Garden (r. Ali Asgari, Adrian Sitaru, Alexandre Rockwell, Rolf De Heer, Gurvinder Singh, Chema García Ibarra, Roger Deutsch, Sergey Bodrov, Andrej Landin, producatori: Sergeyi Bodrov, Christopher Walters; Rolf De Heer; Giovanni Pompili; Roger Deutsch; John R. Hallström; Cenk Ertürk, Mehmet Güngören) proiectat in afara competitiei in data de 15 august, ora 13:45, la Teatrul National

Cinema, Mon Amour (r. Alexandru Belc, producatori: Tudor Giurgiu, Hanka Kastelicová, Radovan Sibrt, Viktoria Hozzova) difuzat in premiera regionala in cadrul competitiei de documentare si proiectat in data de 15 august, ora 15:00, la Multiplex Cinema City. Documentarul a castigat premiile Cat&Docs Award si Croatian Radio Television HRT Award decernate in cadrul sectiunii Docu Rough Cut Boutique din cadrul editiei 2015 a Sarajevo Film Festival.

Bacalaureat (regizor si producator Cristian Mungiu) prezentat in cadrul sectiunii In Focus in data de 15 august, ora 16:00, la Teatrul National

Album (r. Mehmet Can Mertoglu, producatori Yoel Meranda, Eytan İpeker, coproducatori: Oana Iancu si Calin Peter Netzer, director de imagine Marius Panduru) difuzat in premiera regionala in cadrul competitiei de lung metraj si proiectat in data de 16 august, ora 11:30 si ora 20:00 la Teatrul National si in data de 19 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City

Ma cheama Costin (r. Radu Potcoava, producator Claudiu Mitcu) difuzat in premiera internationala in cadrul competitiei de scurtmetraj si proiectat ca parte din programul Competition Shorts 1 in data de 18 august, ora 13:45, la Teatrul National

Inimi cicatrizate (r. Radu Jude, producator Ada Solomon) difuzat in premiera regionala in cadrul competitiei de lungmetraj si proiectat in data de 19 august, ora 09:00 si ora 20:00 la Teatrul National si in data de 20 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City, in prezenta producatorului Ada Solomon si a actorilor Lucian Rus si Ilinca Harnut. Filmul a avut premiera mondiala in cadrul Festivalului International de Film de la Locarno, Prezenta delegatiei romane la Locarno fiind sustinuta de Institutul Cultural Roman de la Viena si de Centrul National al Cinematografiei.

4:15 PM Sfarsitul Lumii (r. Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga, producatori: Adina Sadeanu & Alex Tudor Craciun) difuzat in premiera regionala in cadrul competitiei de scurt metraj si proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 in data de 19 august, ora 13:45, la Teatrul National

Sieranevada (r. Cristi Puiu, producator Anca Puiu) lungmetraj prezentat in cadrul sectiunii In Focus in data de 19 august, ora 16:00, la Teatrul National si in data de 20 august, la ora 20:00, la Multiplex Cinema City, in prezenta regizorului Cristi Puiu si producatorului Anca Puiu.

De asemenea, festivalul reuneste artisti romani din domeniul filmului, invitati sa participe la programele Sarajevo Film Festival dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique si Talents Sarajevo. 

Institutul Cultural Roman de la Viena este partener al editiei 2016 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezentele romanesti la festival. 

CineLink faciliteaza intalnirea intre distribuitori si producatori cu realizatorii unor filme aflate in stadiul de post-productie, prezentand cele mai promitatoare proiecte regionale. 

Proiectul cinematografic Otto Barbarul de Ruxandra Ghitescu fost selectat in programul CineLink Co-production Market al festivalului, alaturi de alte 14 filme din Macedonia, Croatia, Serbia, Bulgaria, Germania, Franta, Austria, Elvetia, Georgia, Slovenia, Turcia, Kosovo si Grecia. 

Regizorul Ruxandra Ghitescu si producatorul Iuliana Tarnovetchi vor fi prezenti la festival in perioada 17-21 august. 

Doina Bostan va face parte din juriul CineLink Co-production Market ca reprezentant al Centrului National al Cinematografiei din Romania. 

Filmul documentar Eu sunt Hercule, in regia lui Marius Iacob, a fost selectat printre cele cinci proiecte finaliste in cadrul sectiunii Docu Rough Cut Boutique.

Regizorul Marius Iacob si editorul Roxana Szel se vor deplasa la Sarajevo in perioada 15-19 august. Atelierul de dezvoltare a proiectelor de film documentar reuneste specialisti din domeniu si echipele filmelor selectate in sesiuni de grup, intalniri individuale si sesiuni intense de story editing. Pe langa acestea, proiectele selectate in cadrul acestei sectiuni intra in competitie pentru cinci premii in bani si de sprijin non-financiar pentru post-productie. 

Lung metrajele Breaking News (r. Iulia Rugina, producatori: Oana Giurgiu, Bogdan Craciun) si Touch me not / Nu ma atinge-ma (r. Adina Pintilie, producatori: Monica Lazurean-Gorgan, Adina Pintilie) participa la sectiunea Work in progress. Premiile sectiunii Work In progress sunt urmatoarele: TRT Award (30.000 Euro cash); Restart Award (servicii de post-productie in valoare de 20.000 Euro) si The Post Republic Award (sevicii de post-productie in valoare de 50.000 Euro).

Talents Sarajevo se desfasoara in perioada 14-20 august, fiind o platforma regionala importanta de intalnire si pregatire pentru cei 70 de artisti aspiranti din lumea filmului. 

Initiat in anul 2007 in colaborare cu Festivalul International de Film de la Berlin si Berlinale Talents, programul reuneste participanti din Europa de Sud-Est si Caucazul de Sud. 

Din Romania au fost selectati urmatorii participanti: Vlad Udrescu, Adina Stetcu si Maria Dinulescu (actori), Paula Maria Onet, Yuval Shapira si Sorin Poama (regizori), Gabriela-Carlea Fotea si Bogdan Palici (producatori), Simona Sava (scenograf), Andreea Mihalcea si Andreea Alexandra Patru (critici de film) si Carmen Bianca Tofeni si Simona Susnea (cineasti). 

In categoria Pack&Pitch Projects a fost selectat proiectul Private Party (producator Carla Fotea), iar regizorul Sorin Poama va participa si la programul Film Stage Studio Scenes din cadrul Talents Sarajevo.

Festivalul de Film de la Sarajevo pune accent pe regiunea Europei Centrale si de Est incluzand productii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia si Ungaria. Astfel este facilitat accesul publicului international la filme, talente si proiecte viitoare reprezentative pentru acest spatiu. 

Detalii despre festival si programul proiectiilor de filme pot fi gasite pe pagina de web a Sarajevo Film Festival: www.sff.ba