Inscrierile in competitia sustinuta de Scena9 si Les Films de Cannes à Bucarest s-au incheiat.

Organizata de Scena9 in parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest si Cristian Mungiu, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, competitia Camera 9 se adreseaza studentilor facultatilor de film din Romania, intr-un demers pentru descoperirea si sustinerea urmatoarei generatii de regizori pasionati de cinema-ul de autor.

Aproape 40 de studenti ai facultatilor de film din tara si-au inscris proiectele in competitie pana la data de 1.09.2016. 

Printre inscrieri se afla proiecte ale studentilor de la toate facultatile de film din tara, dar si proiecte inscrise de studenti din cadrul sectiilor foto-video ale universitatilor de arte. 

Dintre inscrieri, un numar maxim de 9 proiecte vor avea ocazia de a primi consultanta din partea unora dintre cei mai buni profesionisti din Romania si o finantare de minim 2000 Euro din partea BRD Groupe Societe Generale, pentru a produce un film de scurt metraj.

Juriul format din Cristian Mungiu, Flavia Popa, Tudor Reu, Luiza Vasiliu va analiza scenariile inscrise si va avea intalniri cu echipele celor mai promitatoare proiecte. In urma analizarii proiectelor, juriul va alege maxim 9 scenarii pentru a fi finantate si produse sub indrumarea mentorilor din cadrul proiectului. 

Din cauza numarului mare de inscrieri, castigatorii competitiei vor fi anuntati pe 19 septembrie 2016 si vor avea parte de indrumarea lui Tudor Reu in procesul de productie, Mircea Olteanu va oferi consultanta pentru etapa de editare, iar pentru sfaturi legate de scenariu, tinerii regizori il vor avea alaturi chiar pe Cristian Mungiu.

“Ma bucur sa vad ca proiectul Camera 9 a atras atentia studentilor, ma bucur ca s-au inscris aproape 40 de proiecte si sper sa fie povesti cat mai originale si personale printre ele. Abia astept sa lucram!”Cristian Mungiu.

Scena9.ro este o platforma de jurnalism cultural lansata in mai 2015 care isi propune sa scrie despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare in peisajul cultural de la noi, incitand la dialog zone culturale si artistice care, de obicei, nu se intersecteaza.  

Scena9 inseamna o echipa de tineri jurnalisti care stau cu ochii pe noua generatie de creatori din domenii cat mai variate, de la arta pana la stiinta, le urmaresc proiectele si evolutia. Si-au propus sa deseneze portretul acestei noi generatii care face lumea noastra sa se invarta.

Platforma face parte dintr-un demers mai amplu al BRD Groupe Société Générale de a susţine cultura.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost initiat in 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux

Initiativa a generat un trend, festivalul extinzandu-se in 2014 la Buenos Aires, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes.

In fiecare an, in octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest aduce zeci de filme in premiera absoluta in Romania, in peste 100 de proiectii, unele programate in prezenta cineastilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective si alte evenimente speciale.

Infiintata in anul 2013 de catre Cristian Mungiu, Asociatia Cinemascop isi propune sa promoveze filmul de arta si de autor in randul publicului din Romania. 

Principalul eveniment organizat de catre Asociatia Cinemascop este festivalul de film Les Films de Cannes a Bucarest.