Regizorul, scenaristul si producatorul M. Night Shyamalan revine pe marile ecrane cu un nou thriller.

M. Night Shyamalan este autorul cunoscutelor si apreciatelor The Sixth Sense / Al saselea simt, Unbreakable / Indestructibilul si Signs / Semne - filme care l-au consacrat ca maestru al suspansului. 

Dupa cateva esecuri rasunatoare (The Happening, The Last Airbender sau After Earth), M. Night Shyamalan revine la ceea ce stie cel mai bine sa faca: thriller psihologic – si ii iese de minune!

De data aceasta, regizorul ne face o noua invitatie speciala: sa patrundem in mintea fracturata, dar deosebit de inzestrata a unui barbat care are tulburare de identitate disociata (Dissociative Identity Disorder), cunoscuta si ca sindromul personalitatilor multiple.

Unii pacienti ce sufera de aceasta tulburare ajung chiar sa isi schimbe fizionomia pentru fiecare personalitate pe care o manifesta, dar si sistemul cognitiv si cel fiziologic, ceea ce face ca misterul din jurul acestei afectiuni sa continue sa fie nerezolvat inca.

In Split, desi Kevin (James McAvoy), a scos la iveala 23 de personalitati in siguranta cabinetului psihiatrei sale, dr. Fletcher (Betty Buckley), se pare ca o alta a ramas bine ascunsa, si e pe cale sa se manifeste si sa le domine pe toate celelalte.

Lucrurile se schimba in momentul cand Kevin rapeste trei adolescente, declansand o adevarata batalie pentru supravietuire intre personalitatile lui, dar si cu cei din jurul lui, miza fiind evolutia speciei.

Trebuie sa recunosc ca James McAvoy face fata cu brio unui rol extrem de dificil in acest film interpretand un personaj complex (sau as putea spune chiar personaje!). Iar secventa in care personalitatile ajung sa iasa la lumina una dupa alta este cu adevarat o lectie de maiestrie actoriceasca de mare calibru.

Split este un adevarat tur de forta pentru James McAvoy care interpreteaza aici diferit cel putin opt (Dennis / Patricia / Hedwig / Barry / Orwell / Jade / Bestia / Kevin Wendell Crumb) dintre cele 23 de personalitati ale lui Kevin (un lucru rar in cinema!) si acelasi lucru il pot spune si despre actrita Betty Buckley (exceptionala in rolul psihiatrei) si Anya Taylor-Joy (in rolul uneia dintre tinerele rapite – o actrita ce mi-a adus aminte de romanca Ana Maria Guran din Lumea e a mea – o asemanare spun eu izbitoare).

Prin personajele puternice, modul de filmare extrem de ingenios si subiectul tensionat, Shyamalan (foto dreapta) reuseste sa-i dea lui Split o personalitate cu totul si cu totul aparte.

Iar finalul va lega intr-un fel misterios acest film de un altul al sau – Unbreakable. Cum si in ce fel, nu va spun. Va las sa descoperiti singuri la cinema.

PS Pentru amatorii de cameo-uri, veti avea sansa sa-l vedeti intr-o secventa din Split pe regizorul M. Night Shyamalan in rolul lui Jay – (cel care se uita la un moment dat la o inregistrare alaturi de psihiatra din film dr. Fletcher).

Split ruleaza din 27 ianuarie in cinematografe, distribuit de Ro Image. 

Trailer: