Toate aceste nopti albe / Wszystkie nieprzespane noce  /All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intra pe 28 iulie in cinematografele din tara, distribuit de Transilvania Film. 

Filmul a castigat premiul pentru regie la competitia World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, si premiul publicului in competitia internationala a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia. 

„Ideea acestui film s-a nascut dintr-un gand pe care l-am avut intr-o dimineata rece, in Varsovia: La naiba, cat timp mi-a mai ramas pentru un film despre ce inseamna sa fii tanar?”, povesteste regizorul, care a reusit, dupa o filmare de doua veri si o iarna, sa sintetizeze „splendoarea exceselor tineretii”, aflam de pe Hollywood Reporter. 

Toate aceste nopti albe este un documentar hibrid pentru ca testeaza limitele genului. Regizorul si-a cautat personajele timp de mai multe luni, frecventand baruri si petreceri din Varsovia, pana i-a intalnit intr-un final pe studentii la Arte Krzysztof Baginski si Michal Huszcza

Au petrecut apoi trei luni imprietenindu-se si gasind situatiile cele mai potrivite din punct de vedere cinematografic. „

Personajele nu pretind sa fie altcineva ci traiesc emotii reale, nu le simuleaza. Pentru mine asta este definitia unui film documentar, dar si a unui film bun de fictiune. Am discutat mult despre cinema si ce poate el sa transmita. Exista multe lucruri pe care nu le poti arata prin intermediul cinema-ului. In literatura paleta este imensa, dar in cinema ai nevoie de scurtaturi.”, a povestit Michal Marczak intr-un interviu dupa premierea de la Sundance. 

Ce inseamna sa fii cu adevarat treaz intr-o lume care se multumeste sa doarma? Kris si prietenul sau cel mai bun, Michal, isi traiesc viata si iubirile la maxim, hoinarind neobositi pe strazile Varsoviei, plutind in deriva nesigurantei si a euforiei tineretii.

Regizorul si directorul de imagine Michal Marczak, 35 de ani, s-a remarcat in 2010 cu primul sau documentar, At the Edge of Russia, despre viata de zi cu zi a unui mic grup de soldati dintr-o baza militara de langa granita finlandeza. 

Filmul a fost distins cu HBO Emerging Artist Award si cu Filmmaker Award la Hot Docs, precum si cu numeroase alte premii la festivaluri din intreaga lume.

Apoi a urmat documentarul Fuck for Forest (2012), despre un ONG din Berlin care, pe ideea ca sexul poate schimba lumea, strange bani pentru mediu prin vanzarea de filme porno home-made pe internet.

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film SXSW (South by Southwest) si a fost documentarul polonez cu cele mai multe proiectii in 2013, fiind numit de revista britanica Dazed & Confused drept „unul dintre cele mai inovatoare zece documentare din ultimii ani”. 

Toate aceste nopti albe este o co-productie Polonia / Anglia.

Trailer si poster: