Din 24 ianuarie rulează pe marile ecrane de la noi 1917, un film cu 10 nominalizări la Premiile Oscar și cu acțiunea plasată în primul război mondial (vă dați seama și din titlu).

Primul război mondial a fost un război global declanșat în Europa, care a durat de la 28 iulie 1914 până pe 11 noiembrie 1918, la care au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni, mobilizați într-unul dintre cele mai mari războaie din istorie. 

Peste nouă milioane de combatanți și șapte milioane de civili au murit ca urmare a războiului, o rată a accidentelor exacerbată de progresul tehnologic și industrial al beligeranților și impasul tactic cauzat de războiul de tranșee. 

A fost unul dintre cele mai mortale conflicte din istorie și a provocat schimbări majore politice, inclusiv revoluțiile din 1917-1923 la multe dintre națiunile implicate.

1917 e regizat de Sam Mendes (American Beauty, Road to Perdition, 007: Skyfall, 007: SPECTRE) după un scenariu scris de acesta împreună cu Krysty Wilson-Cairns. Scenariul e inspirat din amintirile bunicului regizorului.

Acțiunea are loc în al treilea an de război pe frontul de vest, unde bărbați de toate vârstele se află sub arme în tranșee. Moartea este o realitate imediată pentru toți, inclusiv pentru Caporalul Tom Blake (Dean-Charles Chapman) şi caporalul William Chofield (George MacKay) care sunt aleși pentru a duce la îndeplinire o misiune imposibilă. 

Generalul Erinmore (Colin Firth) le încredințează celor doi soldați o misiune extrem de importantă: trebuie să ducă un mesaj din tranșeele lor, peste zona dintre linii către colonelul MacKenzie (Benedict Cumberbatch), care riscă fără știrea lui să își conducă trupele într-o capcană. 

Dintre trupele lui MacKenzie face parte și fratele lui Tom Blake, Joseph Blake (Richard Madden). Astfel 1600 de vieți ar putea fi salvate.

Marele atu al acestui film este modul de filmare. E filmat în așa manieră încât să ne dea senzația unui singur cadru, schimbările dese ale unghiului camerei, faptul că obiectivul variază de la panoramic la cadre strânse și invers, dar și faptul că se produce o ruptură temporală (personajul leșină și își revine abia după multe ore) ne apropie de montajul convențional. Camera este foarte aproape de protagoniști, iar spectatorii vor simți că fac parte din tranșee.

Acest film mi-a readus aminte că suntem o specie care-și ucide semenii fără să-i cunoască și fără un motiv anume. Stau și mă gândesc de ce cei doi sunt excepția de la această regulă?! Eu unul nu știu dacă aș fi procedat la fel în locul lor. (vă veți da seama despre ce vorbesc după ce veți viziona acest film).

1917 a devenit posibil numai datorită unor noutăți în tehnica de filmare: acestea cuprind camere suficient de ușoare pentru a fi dispuse separat de macara, pentru a fi purtate în fugă pe teren, și pentru a fi atașate una lângă alta în timpul filmărilor; drone pentru a surprinde mișcările în aer, lucru imposibil prin mijloace tradiționale; și efecte digitale pentru a simplifica trecerea de la un cadru la următorul. Un clip de la producția filmului arată filmarea în care un actor sare de pe un pod (pe o saltea pusă dedesubt) urmată de aceeași secvență procesată în care personajul sare de pe pod în apă, iar camera de filmat îl surprinde acolo. 

Iată ce spun și criticii americani despre 1917:

Dancin Dan on Film: „1917: Mă simt de parcă două ore am primit pumni în piept. Procedeele sunt nemaivăzute, jocul este puternic, iar regia lui Mendes pare să fie cea mai bună pe care am văzut-o vreodată. Coloana sonoră semnată Thomas Newman plus imaginea lui Roger Deakins sunt împreună o experiență de neuitat.”

fantasticfilmfans.com: 1917 = Extraordinar. O poveste din Primul Război Mondial plină de profunzime emoțională fără precedent în cadrul genului. Secvențe surprinzătoare una după alta. Mckay este remarcabil. Atât de profund încât uităm că tot filmul este un singur cadru.”

www.awardscircuit.com: „Iată și favoritul. 1917 este cel mai bun film de război de la Saving Private Ryan încoace. Imaginea anului. Imaginea deceniului. Muzica orchestrată de Thomas Newman. Talentul cinematografic al lui Sam Mendes dedicat cinematografului... și familiei lui. Fiecare gram din film are impact”.

Deși 1917 a câștigat 2 Globuri de Aur pentru cel mai bun film (dramă) și pentru cel mai bun regizor (Sam Mendes) nu cred că acest film va lua Oscar-ul având contra-candidaţi serioşi, unul fiind Irishman (un film regizat de Martin Scorsese pentru platforma Netflix) de care, personal, nu pot spune că am fost foarte încântat. Ba chiar dinpotrivă… 

1917 a obținut 10 nominalizari la Premiile Oscar pentru: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu original, Cea mai bună imagine, Cea mai bună scenografie, Cele mai bune efecte vizuale, Cel mai bun machiaj, Cel mai bun mixaj de sunet , Cel mai bun montaj de sunet și Cea mai bună coloană sonoră (care a fost nominalizată și la Globul de Aur). Vom afla pe 10 februarie câte premii va reuși să-și adjudece acest film.

Din păcate, fiind film independent, acest film nu va fi lansat în format 4K UHD, Blu-ray sau DVD în România…. Așa că… Vizionare plăcută la cinema. ;)