Din acest weekend, Independenţa Film ne aduce la cinema cea mai nebună comedie a anului!

Cut! / Coupez! a deschis Festivalul Filmului de la Cannes 2022 şi este regizat de Michel Hazanavicius (The Artist, The Search, OSS 117) un regizor care ne-a vizitat ţara împreună cu soţia, Berenice Bejo în 2014 la evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest.

Bérénice Bejo apare şi în prezenta comedie pe care am văzut-o în cadrul Dracula Film Festival 2022 – fiind filmul de închidere şi la care am râs cu lacrimi.

Remake al filmului japonez One Cut of the Dead (r. Shin’ichirō Ueda), filmul lui Michel Hazanavicius urmăreşte aventurile unei echipe de filmare cu posibilităţi modeste, care şi-a propus să realizeze un film cu zombie live în 30 minute. În faţa camerei, totul pare fix cum era de aşteptat, dar în spatele ei membrii echipei nu ştiu ce să mai facă pentru a salva filmul de la diverse situaţii neprevăzute.

Trebuie să vă dau un sfat: rezistaţi la primele 30 minute (care voit sunt greu de urmărit, stângace, neaşteptate, chiar te întrebi ce cauţi în sala de cinema), după care totul devine foarte clar, începe filmul în adevăratul sens al cuvântului, iar umorul te urmăreşte până la final. Chiar am avut câteva reprize de râs cu lacrimi, lucru care nu mi s-a mai întâmplat de mult la un film.

coupez review 1

Comedia răsare de unde nu te aştepti, şi chiar dacă nu sunteţi fani ai filmelor cu zombie, cu siguranţă veţi gusta această producţie care are câte ceva pentru fiecare şi unde cheia filmului este chiar elementul surpriză.

Fun fact: actriţa Yoshiko Takehara, interpreta producătoarei din filmul original, îşi reia rolul şi în Cut!, regizorul Michel Hazanavicius spunând că personajul ei dă credibilitate întregului proiect. Şi trebuie să recunosc că personajul este unul inedit şi declanşator al unor hohote de râs pe parcursul filmului.

Cut! / Coupez! este în cele din urmă un omagiu adus cinematografiei şi sacrificiilor prin care trec de multe ori realizatorii unui film până reusesc să termine un proiect şi să-l prezinte publicului. O scrisoare de dragoste adresată cinematografului şi cineaştilor care de multe ori sacrifică viaţa personală în detrimentul proiectelor la care lucrează.

coupez review 2

De altfel, Hazanavicius a reuşit prin declaraţia de mai jos să exemplifice pentru toată lumea că nu există filme bune sau proaste, ci doar filme muncite din greu:

„Este greu să faci un film, chiar și unul prost. Uneori, criticii ne spun că am făcut un film prost. Dar nu merge așa. Am mulți prieteni regizori și niciodată nu l-am auzit pe vreunul dintre ei spunând „O să fac un film prost acum”. Facem tot ce putem de fiecare dată. Nu întotdeauna suntem pe val - sau suntem îngrijorați din cauza banilor, sau nu avem actorul pe care ni l-am dorit sau acesta nu-și știe replicile, sau plouă când noi avem nevoie de soare. Pe scurt, întâmpinăm o groază de neajunsuri și nu mereu le putem rezolva. O putem da în bară. Dar în același timp, este o incredibilă aventură umană. A face un film este o experiență de fuzionare puternică - pentru șase, opt, doisprezece săptămâni trăim împreună și fiecare dă ce are mai bun. Colectivul este mai puternic decât suma indivizilor, iar aventura umană este mai interesantă sau mai frumoasă, poate, decât produsul realizat. Și asta nu este neapărat o problemă atât de mare. Despre asta este filmul”.

Cut! / Coupez îi are în rolurile principale pe Romain Duris, Bérénice Bejo, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield, Matilda Anna Ingrid Lutz şi are premiera în cinematografe pe 21 octombrie, distribuit de Independenţa Film.

Trailer:

CUT POSTER