Bucharest International Film Festival (BIFF 2018), aflat la cea de-a XIV-a ediție, își deschide porțile către public în perioada 11-16 iunie.

Evenimentul beneficiază de sprijinul Primăriei Capitalei, prin ARCUB. În cadrul festivalului vor fi proiectate în premieră filme distinse internațional și vor debuta două noi secțiuni, cea de scurt metraje și cea a filmului israelian. 

Gala de deschidere a Bucharest International Film Festival se va desfășura luni, 11 iunie, ora 19:00, la Cinema Pro fiind urmată de proiecția filmului The Leisure Seeker, producție Franța 2017, în regia lui Paolo Virzi (acces gratuit, în limita locurilor disponibile).

 

Este povestea, plină de umor și de hohote de plâns, a unui cuplu care pornește la drum într-o excursie – poate ultima a vieții lor fragile. Interpretat de inegalabilii Helen Mirren și Donald Sutherland, filmul reprezintă un mix savuros de situații amuzante, dar și de revelații ale vieții comune și ale viitorului nu foarte promițător, care îl transformă într-o memorabilă comedie dramatică.

The Leisure Seeker este o producție italiană, regizată de Paolo Virzì și co-scrisă de Stephen Amidon, inspirată de romanul lui Michael Zadoorian. Paolo Virzi (regizor, scenarist și producător) a debutat cu La Bella Vita, film care ia adus un premiu David di Donatello şi un Nastri D'Argento pentru Cel mai bun film de debut. Filmul său, Tutta la Vita Davanti, a câştigat două Nastri D'Argento (pentru Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun actor în rol secundar - Sabrina Ferilli).

Anul acesta Festivalul omagiază Centenarul Marii Uniri prin secțiunea aniversară #BucurestiulIubesteFarmeculFilmului, care include proiecții de filme românești.

Secțiunea va include lansarea cărții Un cântec de lebădă. Vlăstare boierești în Primul Război Mondial, a lui Filip-Lucian Iorga prezentată de Ruxandra Săraru, dezbaterile Între libertatea ficțiunii și realitatea propagandei, avându-i ca protagoniști pe Stelian Tănase și Cristian Tudor Popescu, Evoluția și tendințele cinematografiei românești cu  Bogdan Ficeac și Laurenţiu Damian și Televiziune – manipulare și tabloidizare în România, în analiza Ruxandrei Săraru și a conf. dr. Beatrice Comănescu.

"Odată cu BIFF, Bucureștii au devenit o cetate internațională a filmului. Ediția din 2018 își propune să fie o oglindă selectivă a cinematografiei internaționale, făcând și o adâncă plecăciune Centenarului României Celei Mari" spune Ruxandra Săraru, președinte de onoare al BIFF 2018.

Filmele aflate în competiție anul acesta vor fi jurizate de Claudia Landsberger, producător, Preşedinta Juriului, Antonis Papadopoulos, Director Artistic al Festivalului Internațional de scurt-metraje din Drama, actriţa Cristina Flutur, Antonio Flamini, Director Artistic la Terra di Siena International Film Festival și la RomAfrica Film Festival și regizorul Goran Radovanovic.

2018 reprezintă și anul de debut al secțiunii dedicate filmelor internaționale de scurt metraj, pentru care selecția este realizată de regizorul de film Claudiu Oprea. Acestea vor fi jurizate de Manuela Cernat, istoric și critic de film, Președinta Juriului Scurt-metraje, Jacopo Chessa, Director al Torino Short Film Market și actriţa Ştefana Samfira.

Programul pregătit de organizatori include și secțiunea de film israelian, dedicat împlinirii a șaptezeci de ani de la înființarea Statului Israel și a șapte decenii de relații diplomatice româno-israeliene.

În cadrul secțiunii Focus on Israel vor fi proiectate, în prezența invitatului special al BIFF 2018, cunoscutul regizor israelian Eran Riklis, producțiile cinematografice The Human Resources Manager și Dancing Arabs.

Filmele prezentate în cadrul BIFF 2018 vor putea fi urmărite în spații reprezentative ca Sala Arcelor din cadrul ARCUB, Cinema PRO, Institutul Cultural Român, Sala Elvire Popesco – Institutul Francez, Cinemateca Union. 

Programul Fetsivalului:


Din aceeasi categorie...

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare.

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...