Cinefilii impatimiti au in aceasta saptamana o alegere grea de facut: 5 premiere cinematografice, si toate filme bune! Dar sa le luam pe rand:

Northmen: Saga Vikingilor / Northmen: A Viking Saga este prima recomandare a saptamanii. Aventura epica regizata de Claudio Fah ne poarta pe coasta Scotiei unde un grup de vikingi naufragiaza dupa o furtuna violenta. Aflati pe teritoriu inamic, singura lor sansa de supravietuire este sa ajunga la asezarea daneza Danelaw.

Pe drum, vikingii o vor lua prizoniera pe bataioasa Lady Inghean, fiica regelui Dunchaid. Ei vor cere in schimbul ei o rascumparare uriasa, dar se lovesc de refuzul regelui Dunchaid, care tocmeste impotriva lor pe cei mai necrutatori mercenari: Haita Lupilor, temuti prin tot tinutul pentru ferocitatea lor.

Lupta pentru supravietuire poate incepe!

Distributia filmului ii cuprinde pe: Tom Hopper (Merlin), Ryan Kwanten (True Blood), Ken Duken (Inglourious Basterds), Charlie Murphy (Philomena), James Norton (Rush), Ed Skrein (Game of Thrones) si Anatole Taubman (Quantum of Solace).

Fanii heavy metal vor fi bucurosi sa-si recunoasca unul din idoli, pe Johan Hegg, solistul trupei Amon Amarth in rolul (destul de scurt din pacate) al razboinicului viking Valli. De altfel, una din piesele lor poate fi ascultata pe genericul de final al acestui film.

M-am bucurat sa descopar in Northmen un film de aventuri extrem de entertaining si de bine facut. Chiar daca este o productie independenta, se vede atentia cu care producatorii si echipa de realizatori a avut grija ca totul sa fie impecabil. 

M-au impresionat secventele de lupta (mai ales cea de la inceputul filmului) in care modul de filmare m-a facut partas la acele evenimente. Nu multe filme se pot lauda cu astfel de secvente extrem de grele in care totul sa para real si credibil pentru spectator. Asa cum declara si Jonah Hegg: “Luptele nu sunt niciodata exagerate, ci sunt dure, realiste si brutale.”

Am aflat ca scenele de lupta au beneficiat de sprijinul coordonatorului de cascadorii Anthony Mo Marais, care a condus o echipa de 35 de cascadori. De origine sud-african, acesta ii pregatise deja pe actori cu cateva saptamani inainte de inceperea filmarilor.

Un detaliu interesant: au fost folosite sabii de otel, care puteau sa raneasca serios actorii si cascadorii, asa ca primii au fost instruiti foarte bine cum sa mentina distanta de siguranta fata de oponentii lor, iar in unele situatii mai periculoase, locurile lor erau luate de membri ai echipei de cascadori.

Pentru regizor, Northmen este indeplinirea unui vis: “Era visul meu din adolescenta sa regizez un film ca acesta, cu barbati duri care merg la batalie! Subiectul era foarte ofertant vizual, caci poti lucra cu foc, corabii, sange, praf, ploaie, vant si ceata.”

Se pare ca i-a iesit! Iar noua acum nu ne mai ramane decat sa asteptam succesul acestui film pentru a putea vedea o eventuala continuare! (Hint: aveti un mic bonus video la finalul acestui articol).

Cu ce ti-am gresit noi, Doamne? / Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? / Serial (Bad) Weddings este cea de-a doua recomandare a saptamanii.

Comedia regizata de Philippe de Chauveron este una dintre cele mai bune productii vazute in ultima vreme. Am ras cu pofta la aceasta comedie de exceptie care face misto de rasism si de diferentele intre culturi.

Claude si Marie Verneuil, apartinand marii burghezii catolice de provincie, sunt parintii de “moda veche” a 4 fete… Prima dintre fiicele lor s-a casatorit cu un musulman, a doua cu un evreu si cea de-a treia cu un chinez. Sperantele lor s-au canalizat pe mezina, care a intalnit un bun catolic… dar mare le va fi mirarea cand vor descoperi ca este… de culoare!

Va dati seama cate momente umoristice de calitate pot iesi din acest amestec unic de religii, culturi si personalitati!

Comedia lui Philippe de Chauveron ajunge in Romania dupa un succes enorm in Franta: peste 12 milioane de spectatori (72 milioane Euro incasati). Filmul a avut incasari mari si in Germania (2 milioane spectatori / 15 milioane Euro incasari), Austria, Elvetia, Belgia, Portugalia, Canada, Grecia, Turcia, Rusia si Maroc. Un lucru interesant: in Germania filmul a primit titlul Monsieur Claude and His Daughters.

Filmul are insa si cateva probleme cu distribuirea… N-a trecut de “cenzura” americana si britanica: a fost respins si nu va fi distribuit in aceste teritorii. Motivul? Este un film “rasist si politically incorrect”. Pai din partea noastra, foarte bine! Ca ne-am saturat de comedioare si filme americane in care totul este minunat si toata lumea se poarta cu manusi cu minoritatile. Pana la urma in aceasta comedie, ei fac misto de ei! Deci unde e problema?

Doamne, Doamne… cand o sa ne revenim din aceste tampenii? Este o comedie, ne binedispune fratilor! Nu e film de Oscar, nu doreste altceva decat sa ne faca sa se simtim bine! Si reuseste acest lucru cu varf si indesat!

Va recomand cu drag sa mergeti la aceasta comedie si cu siguranta nu va va dezamagi. Va veti bucura sa-l revedeti la cinema pe cunoscutul actor francez Christian Clavier (Asterix, Vizitatorii).

Am avut placuta surpriza ca la premiera romaneasca a filmului, Odeon Cineplex sa ii aduca pe regizorul filmului Philippe de Chauveron si pe actorul Medi Sadoun (interpetul lui Rachid). M-am bucurat sa descopar doi oameni extrem de voiosi si simpatici, asa cum se poate vedea si in poza de mai sus!

La Q&A-ul de dupa film, regizorul a promis si o continuare la acesta comedie, sequel pe care il va realiza peste cativa ani, acum lucrand la un alt proiect cinematografic.

 

Magie in lumina lunii / Magic in the Moonlight este cel mai nou film semnat Woody Allen. Cu dialoguri savuroase si o distributie de exceptie, Magic in the Moonlight este probabil unul dintre cele mai bune filme ale lui Allen de pana acum.

In decorul fabulos oferit de opulenta riviera franceza a anilor ‘20, Magie in lumina lunii il aduce in prim plan pe un mare magician (Colin Firth), aflat intr-o continua incercare de a demasca o clarvazatoare (Emma Stone).

De la prima lor intalnire, Stanley o catalogheaza pe Sophie ca fiind o sarlatana pe care o poate demasca imediat, minunandu-se de credulitatea familiei gazda. Dar spre marea sa surprindere, Sophie reuseste sa faca lucruri supranaturale care nu isi gasesc nici o explicatie logica si care-l lasa cu gura cascata... 

Stanley incepe sa fie atras de puterea de convingere a Sophiei… si de farmecele acesteia. Sunt oare puterile ei reale?

Filmul este simpatic, amuzant si bine jucat. Un film foarte dragut cu care Woody Allen isi revine dupa o serie de dezamagiri.

Trebuie sa recunosc insa ca Colin Firt face tot filmul! Un mare “10” pentru un mare actor!

O minciuna necesara / The Good Lie este cea de-a patra premiera a saptamanii. Un film foarte special, care ma mir ca a ajuns in cinematografe avand in vedere subiectul destul de sensibil si umanitar.

Filmul este povestea copiiilor ramasi orfani dupa cruntul razboi civil din Sudan, care a inceput in 1983, si care au mers pe jos 1500 de kilometri pentru a ajunge intr-un loc sigur. Abia dupa 15 ani, 3600 de „rataciti”, baieti si fete laolalta, au putut fi adusi printr-un efort umanitar, in America.

In The Good Lie, Philippe Falardeau, (scenaristul si regizorul dramei Monsieur Lazhar nominalizat la Oscar, la categoria Cel mai bun film strain) da viata povestii despre supravietuirea si victoria acestor refugiati.

Interesanta este decizia regizorului de a o pune pe Reese Witherspoon sa joace alaturi de actori sudanezi, cum ar fi Arnold Oceng, Ger Duany, Emmanuel Jal, sau debutantul Kuoth Wiel, ei insisi copii ai razboiului, care au trait dramele si traumele descrise in film. Decizia lui ofera o nota de autenticitate acestui film deosebit de special.

The Good Lie se axeaza pe intamplarile povestite de Mamere, Paul si Jeremiah. Filmul urmareste povestea lor de pe vremea cand erau copii, trece prin episodul curajos al drumului lor din sudul Sudanului si pana la tabara de refugiati Kakuma, din Kenya pentru a-i regasi apoi, dupa 13 ani, ca tineri refugiati in America, unde se confrunta cu un soc cultural greu de inteles si de rezolvat.

Regizorul filmului trage un semnal de alarma: “Povestirea ratacitilor trebuia spusa nu numai pentru ca ei devenisera o parte a societatii americane, ci si pentru a atrage atentia asupra faptului ca aceste lucruri s-au intamplat si inca se mai intampla in Africa. Chiar in aceste momente, in Sudan este multa tensiune si lucrurile nu s-au linistit”.

Va invit asadar la un film in care emotia nu va va parasi nici macar cand veti auzi melodia de final a acestei incredibile povesti adevarate si umane.

In fine, am ajuns la ultima premiera a saptamanii, thrillerul Eliza Graves / Stonehearst Asylum.

Cand Edward (Jim Sturgess), un tanar absolvent al colegiului de medicina soseste la Azilul Stonehearst pentru a se angaja ca doctor-asistent, el este intampinat cu caldura de catre administratorul stabilimentului, Dr Lamb (Ben Kingsley) si echipa sa, din care face parte si o fascinanta femeie, cu numele de Eliza Graves (Kate Beckinsale). 

Edward este intrigat de metodele moderne ale lui Lamb pana in momentul cand o serie de evenimente neobisnuite il vor conduce la o descoperire macabra, care va ridica valul de pe utopia lui Lamb, relevand faptul ca nimeni nu este cine sau ce pare a fi.

Ineditul thriller este regizat de Brad Anderson (autorul excelentelor The Machinist si The Call) si este o alta premiera extrem de interesanta din acest weekend.

Sperand ca v-am oferit o imagine completa despre ce ati putea vedea in acest week-end la cinema, va las pe voi sa alegeti ce merita 2 sau 3 ore din timpul vostru.

Vizionare placuta!

PS Si pentru ca am vorbit mult azi de Northmen si de Amon Amarth poate sunteti curiosi cum suna trupa... Asa ca va lasam cu videoclipul piesei ce da titlul albumului, videoclip ce contine si el scene din film. Multumesc Ana pentru tot ajutorul in ceea ce priveste hatisurile domeniului hard rock! :-)