In acesta saptamana distribuitorii ne-au pregatit nu mai putin de 6 premiere cinematografice. Avem astfel: un film despre un posibil cutremur devastator (San Andreas – 3D), o drama biografica (Woman in Gold), o comedie cu multa muzica (Pitch Perfect 2), un film romanesc proaspat premiat la Cannes (Comoara), o drama care a fost propunerea Italiei la Oscarul pentru Cel mai bun film (Il Capitale umano) si un film pentru copii (Fiddlesticks).

Dezastrul din San Andreas – 3D / San Andreas – 3D este cel mai nou film regizat de Brad Peyton (Journey 2: The Mysterious Island) acesta fiind a doua colaborare intre regizor si Dwayne Johnson dupa filmul mai sus amintit.

Inscriindu-se in categoria filmelor-catrastrofa, San Andreas nu dezamageste. Iar premiza sa este una ingrijorator de reala: Dupa ce falia din San Andreas cedeaza provocand un cutremur catastrofal de peste 9 grade magnitudine in California, un pilot de elicopter de cautare si salvare (Dwayne Johnson) si fosta lui sotie (Carla Gugino) isi unesc fortele pentru a-si salva fiica (Alexandra Daddario) din mijlocul catastrofei.

Trebuie sa recunosc ca am vazut filmul in noua sala 4DX a Cinema City Mega Mall si merita toti banii aceasta experienta! Prabusirea unui elicopter, rafale de ploaie in timpul unui tsunami si miscari similare cutremurelor, acestea sunt unele dintre cele mai tari senzatii pe care le veti putea experimenta in sala 4DX a in timpul blockbusterului San Andreas. Si va garantez ca experienta va aduce un mare plus filmului, care este deja foarte tensionat.

Am aflat ca au fost create nu mai putin de 1.416 efecte speciale pentru o vizionare adecvata intr-o sala dotata cu tehnologia 4DX. Deci aveti toate motivele pentru a va duce sa experimentati pe pielea voastra acest nou si inovator mod de a vedea filme la cinema.

San Andreas mi-a placut, fiind chiar mai bun decat ma asteptam. Efectele speciale, precum si tehnologia 3D sunt la inaltime, iar Dwayne Johnson isi reconfirma statura de star de actiune dovedita de cativa ani buni.

Dwayne Johnson rezuma cel mai bine experienta San Andreas: „Avem actiune, iubire, drama si eroi. Si cel mai mare dusman al omului: Mama Natura”.

Acesta este al treilea film in care ii vedem impreuna pe ecran pe Dwayne Johnson si Carla Gugino (dupa Faster si Race to Witch Mountain).

In San Andreas mai apar: Ioan Gruffudd, Archie Panjabi, Hugo Johnston-Burt, Art Parkinson, Paul Giamatti. O aparitie cameo are si cantareata Kylie Minogue.

Femeia in aur / Woman in Gold este cea de-a doua premiera a saptamanii.

La 60 de ani dupa ce a fugit din Viena in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o femeie in varsta, de origine evreiasca, Maria Altmann (exceptionala Helen Mirren), isi incepe calatoria pentru recuperarea bunurilor familiei confiscate de nazisti, printre care se numara si celebrul tablou al lui Klimt, portretul matusii ei, Adele Bloch-Bauer. 

Impreuna cu neexperimentatul avocat Randy Schoenberg (Ryan Reynolds), Maria porneste o batalie de proportii, care ii duce pe amandoi din inima institutiilor austriece pana la Curtea Suprema a SUA, fortandu-i sa se confrunte cu nepasarea austriecilor dar si cu trecutul dureros al lor.

Woman in Gold este o bijuterie cinematografica regizata de Simon Curtis (My Week with Marilyn) in care Helen Mirren straluceste intr-un nou rol de exceptie pentru care probabil ar putea primi o nominalizare la Oscar anul viitor. Alaturi de ea, Ryan Renolds, Daniel Bruhl, Charles Dance, Katie Holmes si Antje Traue intregesc o distributie de vis.

Am avut supriza sa-l revad si pe Jonathan Pryce in rolul amabilului Judecator de la Curtea Suprema a SUA. Moritz Bleibtreu are si el o aparitie cameo in rolul pictorului Gustav Klimt.

Woman in Gold mi-a placut foarte mult si datorita subiectului uman si personajelor complexe minunat portretizate pe ecran. Fiind si un fan al filmelor cu procese si avocati, m-am bucurat sa descopar si aceasta parte a filmului. Printr-un proces intentat Austriei, ei incearca sa indrepte o serie de abuzuri facute cu mai bine de 60 de ani in urma. Un minunat subiect de film! Woman in Gold mi-a trezit pofta sa citesc ceva de John Grisham

Tonul perfect / Pitch Perfect 2 este cea de-a treia premiera a saptamanii.

Chiar daca primul film din 2012 nu a ajuns sa ruleze in cinematografe, el s-a bucurat de o primire buna in randul cinefililor si a celor care vad filme “de pe torrenti” (nu de alta, dar nici pe DVD nu a fost lansat oficial in Romania). S-a strans astfel o comunitate destul de mare a celor care le apreciaza pe cantaretele acapella. Distribuitorul Ro Image s-a gandit sa le faca o surpriza fanilor si lanseaza acest sequel in cinematografe.

Pitch Perfect 2 este debutul regizoral al actritei Elizabeth Banks, ea simtindu-se probabil atat de bine in rolul din primul film incat si-a dorit sa si regizeze acest sequel.

Lucrurile au iesit foarte bine la box-office: Pitch Perfect 2 incasand in primul weekend de lansare in SUA aproape 70 mil. $ (un lucru extraordinar avand in vedere ca primul a avut incasari de 65 mil.$ in intrega sa perioada de rulare in SUA). Bugetul insa si el s-a marit putin. Pitch Perfect a avut un buget de 17 mil.$, iar cel de-al doilea de 29 mil.$.

Pitch Perfect 2 este bine construit si ramane fidel predecesorului sau. Filmul incepe cu un “dezastru de proportii” cand grupul Barden Bellas se face de ras la Lincoln Center chiar in fata presedintelui Obama. In urma incidentului, grupul este suspendat, dar reusesc sa faca o intelegere. Daca vor castiga campionatul mondial de acapella din Danemarca vor fi iertate. Marea lor rivala din acest film va fi trupa germana Das Sound Machine.

Hint: mai stati putin la genericul de final pentru ca veti avea parte de o supriza!

Proaspat premiat la Cannes, Comoara lui Corneliu Porumboiu isi face si el aparitia destul de rapid in cinematografe.

Actiunea din Comoara este centrata pe doi barbati care trec printr-o multime de intamplari surprinzatoare in incercarea lor de a descoperi o comoara.

Prin Comoara l-am redescoperit pe Corneliu Porumboiu asa cum il stiam de la A fost sau n-a fost? (ma fac ca am uitat de "ratacirea" numita Metabolism). Comoara este un film extrem de amuzant, cu o distributie care se potriveste perfect cu personajele, moralizator si cu o imagine superba. M-am bucurat sa vad ca cinematografia romana isi revine treptat-treptat din goana dupa premii si incepe sa faca si filme care sa transmita ceva spectatorilor. Prin Comoara, Corneliu Porumboiu mi-a dovedit ca nu a uitat ce inseamna cinematografia adevarata: sa spui o poveste care sa bucure spectatorul si de la care sa iesi incarcat de buna dispozitie. Cel putin eu asa am fost la finalul filmului!

Rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin (Aferim!, Cainele japonez, Domnisoara Christina), Adrian Purcarescu si Corneliu Cozmei, care au fost selectati dupa un proces amplu de casting, care s-a desfasurat pe parcursul a 3 luni de zile.

Comoara a castigat in urma cu putin timp Premiul Un Certain Talent la Cannes 2015. Juriul prezidat anul acesta de actrita Isabella Rossellini i-a acordat lui Porumboiu acest Premiul in cadrul Sectiunii Un Certain Regard “pentru umorul si inteligenta cu care ni se arata complexitatea vietii”.

Cat de complex va fi filmul veti descoperi singuri in cinematografe.

Pentru Corneliu Porumboiu nu este primul premiu la Cannes. El a mai primit premiul pentru debut Camera d'Or in 2006 pentru A fost sau n-a fost?, iar in 2009, Politist, adjectiv a primit premiul FIPRESCI si premiul juriului sectiunii Un Certain Regard.

Comoara va rula in 30 de cinematografe din 19 orase.

Tot in acest weekend pe marile ecrane isi face aparitia si propunerea Italiei la Premiul Oscar pentru film strain: Capital uman / Il Capitale umano / Human Capital.

Lacul Como, Italia. Un biciclist a fost lovit de un jeep cu o seara inainte de Ajunul Craciunului. Ce s-a petrecut in seara aceea? Cum va schimba acest accident soarta instaritei familii Bernaschi si a familei Rovelli, aflata in pragul falimentului?

In film ii vom vedea pe Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Valeria Bruni Tedeschi si Valeria Golino (va mai auceti aminte de ea din Hot Shots?).

Il Capitale umano este regizat de Paolo Virzi (La Prima cosa bella - 2010).

Prezentat cu succes la festivalul Kinodiseea de anul trecut, Metropolis Film aduce pe marile ecrane o savuroasa comedie pentru intreaga familie: Oraselul Alandala / Quatsch und die Nasenbarbande / Fiddlesticks.

Castigator al premiului pentru cel mai bun film pentru copii la festivalul de film din Belfast (2014) si Zurich (2014), Oraselul Alandala este o comedie prin intermediul careia, ne vom reaminti, cu zambetul pe buze, care sunt de fapt lucrurile care conteaza cu adevarat in viata, retraind nazbatiile copilariei alaturi de simpaticii si curajosii protagonisti ai filmului.

Regizat de Veit Helmer (Baikonur, Absurdistan, Tuvalu), Oraseul Alandala ajunge pe marile ecrane din Romania in varianta dublata in limba romana.

In film ii vom auzi pe: Silvia Gisca (Sabina), Raluca Botez (Claudia), Clara Flores (Floriana, Julietta), Dana Zaharescu (Gabi), Olimpia Malai (Marianna, Educatoarea), Ionut Grama (Manager CSC), Gabriel Rauta (Primarul) si Emil Mitrache (Judecator Cartea Recordurilor, Fritz, Farmacist).

Copiii din film au fost dublati de: David Blaj (Ben), Stefan Cuna (Paul), Filip Iusco (Max), Cornelia Niculae (Rica), Alessia Niculescu (Lili), Dara Tircomnicu (Sara), Sonia Chihaia (Iuliana).

Traducere si adaptarea i-a apartinut Andreei Dragnea iar regia artistica Olimpiei Malai. Inginer de sunet a fost Adrian Tabacaru. Dublajul a fost realizat in studioul Taine Multimedia.

Comedia nemteasca a fost catalogata de prestigioasa revista Der Spiegel drept “un Amelie al copiilor”.