Prima editie a Festivalului International de Scurt metraje Bucuresti, se va desfasura in perioada 9-12 septembrie, gazda festivalului fiind Muzeul Taranului Roman. 

Acest eveniment cultural, care va prezenta un total de 29 de scurt metraje, este unic prin sectiunile pe care le intruneste, si anume:

1. Competitia oficiala

2. Films 4 kids

3. Filme in afara competitiei 

4. Retrospectiva Festivalului International de Film de la Venetia

5. Retrospectiva Festivalului International de Scurt metraje de la Drama

Retrospectivele pe care FISB le va oferi publicului bucurestean, aducand in lumina efervescenta a capitalei noastre doua dintre cele mai prestigioase festivaluri internationale, cumuleaza cate o selectie de scurtmetraje realizata de catre expertii acestor festivaluri. 

Enrico Vannucci, Short Film Advisor la Venice Film Festival a intocmit o selectie exceptionala care cuprinde urmatoarele filme: 

1. Arta, in regia lui Adrian Sitaru. Premii: Prix Format Court, la Festivalul Filmului Francofon de la Namur, Best Short Film la Sleepwalkers International Short Film Festival si Louis le Prince Award la Leeds International Short Film Festival;

2. Maryam, in regia lui Sidi Saleh. Premii: Orizonti Award, la 71st Venice Film Festival

3. La bambina, o co-productie Irano-Italiana in regia lui Ali Asgari, participanta in Selectia Oficiala a Festivalului de Film de la Venetia;

4. 3/105, un scurt metraj semnat Avelina Prat si Diego Opazo, Selectia Oficiala a Festivalului de Film de la Venetia.

Retrospectiva Drama International Short Film Festival va fi prezenta cu o selectie de trei filme participante la cea de-a 20-a Editie a festivalului, dupa cum urmeaza:

1. A Single Body, in regia lui Sotiris Dounoukos. Premii: Vimeo Award for Best Short, la Toronto International Film Festival, Dendy Live Action Short Award  la Australian Short Films;

2. Dinner for few, o animatie semnata Athanassios Vakalis, castigatoare a Grand Prix si 1st Place Best Environmental Film la ANIMARTE, Best Short Film Director, la Cyprus International Film Festival;

3. Chelsea-Barcelona, in regia lui Alexandros Chantzis. Premii: El Rey Award la Barcelon Film Festival, Best Director National Competition la Thess International Short Film Festival. 

In selectia finala a competitiei oficiale au intrat 13 filme, productii atat internationale, cat si romanesti, a caror calitate a fost deja probata de numeroase premii si nominalizari. 

Unul dintre filmele participante la competitie este scurtmetrajul The Chicken, in regia talentatei Una Gunjak, este povestea fabuloasa a unei fetite de sase ani care primeste in dar de ziua ei o gaina.

Sensibilitatea si excentricitatea acestei copilite au convins nenumarate jurii feroce, inclusiv pe cele de la European Film Awards (Best Short Film 2014), Sarajevo Film Festival (Best Short Film 2014), CINEMED Montpellier (Grand Prix Best Short 2014). 

The Chicken a facut parte din selectia oficiala de la Sundance Film Festival, precum si Semain De la Critique, Cannes.

Filmul In atas, va fi proiectat in cadrul competitiei in prezenta regizorului, Mircea Bobina. Originar din Republica Moldova, regizorul imprima un puternic colorit local filmului sau, care ne prezinta drama unui veteran de razboi prins in capcanele sindromului postr-traumatic. 

Aflat in competitia oficiala la European Media Art Festival, Experiments in Cinema si European Short Film Festival at MIT, scurt metrajul In atas a starnit o mare agitatie in lumea festivaliera internationala, reusind sa sparga hotarele geografice.

Un alt concurent al competitiei este filmul As he lay falling, o productie britanica semnata Ian Waugh, care ne ofera o perspectiva unica asupra fenomenului migratiei, invitandu-ne in culisele unei drame intime. 

Premiat cu Best Short la Reykjavik International Short Film Festival, International Short Film Festival of Cyprus, Short Film Festival of Soria, precum si Drama International Short Film Festival, scurt metrajul As he lay falling a fost dezvoltat ulterior intr-un film de lung metraj de catre Only Son and Middlefish Films in 2015. Regizorul britanic Ian Waugh va fi prezent la proiectie, oferind un Q&A session. 

In cadrul competitiei va fi prezentat, de asemenea, si filmul romanesc, Lingura Veche, un proiect independent, productia Dan Draghicescu, PINK STRIPE Group. Proiectia filmului va avea loc in prezenta regizorului scotian, Mick Davis, invitat special al Festivalului International de Scurt metraje Bucuresti.

Lansat in premiera absoluta in cadrul Festival de Cannes, Lingura Veche ne invita sa fim martorii unei scene bizare dintre o femeie macinata de secretul pe care il ascunde de multi ani si un batran excentric care pare sa-i schimbe definitiv soarta.

Festivalul Bucharest International Short Film Festival 2015 debuteaza miercuri, 9 septembrie, cu surprize pentru publicul cinefil, in Gradina Cinema, din cadrul zilelor Muzeului Taranului Roman.

Prima editie a Festivalului International de Scurt metraje Bucuresti, organizat de Fundatia Charta, cu sprijinul Ministerului Culturii, va avea toate evenimentele cu intrare libera, in toate locatiile: Gradina Cinema, Cinema Muzeul Taranului si Clubul Taranului. 


Din aceeasi categorie...

Este Film Festival revine în 2024 cu ediția a opta

Este Film Festival revine în 2024 cu ediția a opta

Este Film Festival revine în perioada 29 mai - 2 iunie la Sibiu, cu filme europene apreciate internațional, discuții cu cineaștii invitați, competiție de scurtmetraje românești, Academia LINE-UP, cine-concert, dar și proiecții de film și a...

Scurtmetraje premiate, în programul Festivalului Filmului European 2024

Scurtmetraje premiate, în programul Festivalului Filmului European 2024

Festivalul Filmului European prezintă la București, în cadrul ediției 28, o serie de scurtmetraje de animație și ficțiune, care au obținut numeroase premii la festivalurile internaționale.

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național I. L. Caragiale din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. ...