În cadrul celei de-a 64-a ediții a Festivalului de Film de la Cracovia va fi prezentată o serie de documentare românești, care vor putea fi vizionate în cinematografe între 26 mai și 2 iunie și online, pe KFF VOD, între 31 mai și 16 iunie a.c.

Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener al secțiunii Focus România și al CEDOC Market, un eveniment de coproducție dedicat producătorilor de filme documentare, care va avea loc în timpul festivalului de la Cracovia, în cadrul KFF Industry.

Colaborarea cu KFF deschide seria de evenimente românești din cadrul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.

A. Filme în secțiunea „Focus România”, programul proiecțiilor și al întâlnirilor cu creatorii

De mai mulți ani, cinematografia românească încântă juriile festivalurilor internaționale și publicul cinefil. Nume precum Radu Jude, Cristian Mungiu sau Cristi Puiu sunt asociate cu cinematografia valoroasă, angajată social, abordând adesea trecutul național. În această primăvară, ciclul „Focus România” oferă ocazia perfectă de a afla despre ce este vorba în documentarele românești și dacă sunt la fel de reușite ca lungmetrajele de ficțiune premiate, de asemenea de a-i cunoaște pe realizatorii lor.


27 MAI

16:00, Kino Agrafka Între tăcere și păcat / Między ciszą a grzechem / Between Silence and Sin, regia Diana Nicolae (România, USA, 98’, 2024)

Poate poezia să amenințe o dictatură? Versurile pe care le scria Ana Blandiana nu numai că îl revoltau pe Nicolae Ceaușescu și suita sa, dar mai presus de toate îi emoționau și încântau pe cititorii și pasionații de literatură, inclusiv pe cei din afara României comuniste. Poezia legendarei autoare trecea granițele, cărțile sale erau publicate în Occident, dar în ciuda tuturor oportunităților, a ales să rămână în țara natală.

19:30, Kino Pod Baranami Holy Father / Ojcze nasz, regia Andrei Dăscălescu (România, 75’, 2020)

Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu regizorul.

Sosirea pe lume a unui copil îi provoacă pe viitorii părinți să se confrunte cu propriile rude. Nu le este ușor, căci provin din familii destrămate. Paula poartă online câteva discuții conservatoare, în schimb partenerul ei Andrei, regizorul filmului, decide să facă o călătorie până la o mănăstire de la poalele Muntelui Athos. Aici s-a stabilit cu ani în urmă tatăl său, devenit acum un călugăr devotat credinței.


28 MAI

14:30, Pod Baranami Apropierea / Zbyt blisko / Too close, regia Botond Püsök (România, 85’, 2023)

Nu bea, provenea dintr-o familie respectabilă și mergea la slujbă în fiecare duminică. Doar Andrea și fiica ei știau că, sub masca agreabilă, bărbatul ascundea o ființă cu înclinații periculoase. Când a ajuns la închisoare, locuitorii satului transilvănean au refuzat să creadă în vinovăția bărbatului în loc să ia partea femeii însărcinate și a copilului ei.

16:00, Kino Agrafka Pocalul. Despre fii și fiice / Kielich. O synach i córkach / The Chalice. Of Sons and Daughters, regia Cătălina Tesăr, Dana Bunescu (România, 84’, 2022)

În familiile de romi din Transilvania există tradiția transmiterii din generație în generație a unui pocal de argint, dar obiectul poate ajunge doar la descendenții de sex masculin ai clanurilor, deci trece de la tată la fiu. Dificultatea de a avea copii sau nașterea unor fiice duce la conflicte familiale și pune în pericol chiar menținerea relațiilor. Pentru a evita tragedia, tinerele femei optează pentru avortul selectiv.


29 MAI

16:00, Kino Agrafka Arsenie. Viața de apoi / Życie pozagrobowe ojca Arseniego / Arsenie. An Amazing Afterlife, regia Alexandru Solomon (România, Luxemburg, 95’, 2023)

Filmul ne poartă pe urmele lui Arsenie Boca, împreună cu douăzeci de pelerini aleși în urma unui casting.Povestit prin ochii credincioșilor, observați de un regizor necredincios, acest road movie surprinde realitatea puterii socio-economice a Bisericii într-o lume care nu mai are de ales decât să creadă în miracole.

17:00, Kino Pod Baranami Între tăcere și păcat / Między ciszą a grzechem / Between Silence and Sin, regia Diana Nicolae (România, USA, 98’, 2024).

Q&A cu Ana Blandiana și regizoarea după proiecție.


30 MAI

14:30, Kino Pod Baranami Pocalul. Despre fii și fiice / Kielich. O synach i córkach / The Chalice. Of Sons and Daughters, regia Cătălina Tesăr, Dana Bunescu (România, 84’, 2022)

Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu regizoarele.

16:00, Kino Agrafka Holy Father / Ojcze nasz, regia Andrei Dăscălescu (România, 75’, 2020)


31 MAI

16:00, Kino Agrafka Apropierea / Zbyt blisko / Too closeregia Botond Püsök (România, 85’, 2023)

Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu regizorul.

17:00, Kino Pod Baranami Arsenie. Viața de apoi / Życie pozagrobowe ojca Arseniego / Arsenie. An Amazing Afterlife, regia Alexandru Solomon (România, Luxemburg, 95’, 2023)

 

B. Trei alte producții românești au fost invitate în secțiunile concurs ale Festivalului:

Human Violinsregia Ioana Mischie, 19’, 2023 (secțiunea Virtual Reality)

“Human Violins Prelude” este o experiență interactivă VR, care evocă puterea transformatoare a muzicii în cele mai întunecate vremuri. Sesiunea VR este inspirată de un fapt real sfâşietor:  în timpul Holocaustului, mulţi evrei aveau voie să aleagă un singur obiect înainte de a fi duşi în lagăre, iar unii îşi alegeau vioara. Urmărim povestea fictivă a Almei (15 ani), o tânără care iubeşte vioara, dar care locuieşte într-o lume a terorii. Prin muzică, ea se poate elibera, iar spectatorilor li se oferă şansa de a duce moştenirea ei mai departe.

Proiecții cu intrare liberă, zilnic, în perioada 27-31 mai, la ora 12:00, în Palatul Potocki (Rynek Główny 20)

Alice On & Off / Gdzie jest Alicja?, regia Isabela Tent (România, 84’, 2024), în Concursul Internațional de Documentare

Timp de 10 ani, regizoarea a urmărit povestea personajului principal, care în adolescență a avut un copil dintr-o relație cu un bărbat mult mai în vârstă. Filmul este povestea disparițiilor succesive ale lui Alice - o fată sensibilă, artistă, care își caută cu disperare propriul drum și fuge de demonii din ea.

Programul proiecțiilor:

29 mai, 19:45, Kino Kijów – proiecție și întâlnire cu creatorii filmului

1 iunie, 15:30, Mikro

Online pe KFF VOD

E mai bine așa / Lepiej tą drogą / Better this way, regia Emanuel Pârvu (România, 15’, 2023), în Concursul Internațional de Scurtmetraje

Adi, în vârstă de 16 ani, este dus la o examinare medicală. Are urme clare de bătaie, răni pe față și e clar că a fost biciuit. Vorbește foarte puțin. Poliția stabilește rapid că agresiunea este legată de orientarea sexuală a adolescentului. Într-o comunitate mică, acest lucru este un motiv de ostracizare, iar pentru familie, în special pentru tatăl religios, este o rușine.

Programul proiecțiilor:

29 mai, 14:30, Kino Kijów

31 mai, 18:00, Mikro – proiecție și Q&A

Online pe KFF VOD

Programul complet al proiecțiilor românești este accesibil pe pagina: https://www.krakowfilmfestival.pl/kino-online/filmy/#///Rumunia


C. Alături de regizori, la Cracovia va fi prezentă o delegație consistentă de producătoare de film: Cristina Badea, Irina Malcea, Monica Lăzurean-Gorgan. Ele vor participa la CEDOC MARKET (Central European Documentary Co-Production Market), organizat pe perioada Festivalului de Film de la Cracovia de DOC LAB POLAND în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Varșovia.

CEDOC este singura întâlnire de coproducție din Polonia dedicată producătorilor de filme documentare din întreaga lume, care caută parteneri polonezi și străini. Evenimentul se concentrează în primul rând pe construirea cooperării creative între Estul și Vestul, dar și între Nordul și Sudul Europei.

Producătoarea româncă Monica Lăzurean-Gorgan a fost invitat să facă parte din juriul Concursului Internațional de Documentare.

În 28 mai, de la ora 18:00, la Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia(Rynek Główny 25) va avea loc o întâlnire cu Ana Blandiana.


„Tradiție, speranță și credință. Focus România”

Sursă: KFF

O poetă europeană a libertății, o actriță care luptă pentru familia ei, un viitor sfânt cu ochi hipnotici și un călugăr care și-a abandonat fiul. Din cele cinci priviri cinematografice asupra României contemporane se desprinde imaginea unei țări pline de contraste, în care modernitatea se confruntă cu tradiția, sacrul cu profanul, iar trecutul nu se lasă uitat.

Tradiție

În familiile de romi transilvăneni există o tradiție de transmitere din tată în fiu a unui pocal de argint. Micul obiect, relicvă din trecut, care pare a fi o curiozitate antropologică, are o funcție importantă în familiile locale. Este un blazon, un simbol al prestigiului, care poate ajunge doar la descendenții de sex masculin ai familiei. Cuplurile din căsătoriile aranjate, cum sunt cele din documentarul Pocalul. Despre fii și fiice, regizat de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu, se luptă cu presiunea imensă de a concepe un fiu. Dificultatea de a avea copii sau nașterea unor fiice duce la conflicte familiale și pune în pericol chiar menținerea relațiilor. Pentru a evita tragedia, tinerele femei optează pentru avortul selectiv.

Speranță

Poate poezia să amenințe o dictatură? Versurile pe care le scria Ana Blandiana nu numai că îl revoltau pe Nicolae Ceaușescu și suita sa, dar mai presus de toate îi emoționau și încântau pe cititorii și pasionații de literatură, inclusiv pe cei din afara României comuniste. Poezia legendarei autoare trecea granițele, cărțile sale erau publicate în Occident, dar în ciuda tuturor oportunităților, a ales să rămână în țara natală. Eroina modestă și zâmbitoare din Între tăcere și păcat nu se simțea o autoritate politică, deși unii au văzut-o ca membru al guvernului după căderea dictatorului. Așa cum arată filmul Dianei Nicolae, noul regim nu a schimbat-o pe poetă, care a rămas, fidelă ei însăși și critică la adresa autorităților, o maestră a cuvintelor.

Pentru eroina din Apropierea, nu politica, ci partenerul s-a dovedit a fi o amenințare. Nu bea, provenea dintr-o familie respectabilă și mergea la slujbă în fiecare duminică. Atunci când a început o relație cu el, actrița Andrea avea deja la activ o legătură eșuată, din care se născuse o fiică, acum adolescentă. Lucrurile păreau să meargă bine în noua relație, aveau o casă la țară, așteptau nașterea unui copil. Totul se prăbușește atunci când Andrea află adevărul despre pornirile periculoase ale partenerului ei. Bărbatul este trimis la închisoare, de unde, spre groaza protagonistei și a fiicei sale, dar spre bucuria vecinilor convinși de nevinovăția lui, urmează să fie eliberat. Regizorul Botond Püsök o însoțește pe Andrea în cele mai dificile momente ale sale, când decide să lupte pentru dreptate și pentru un viitor mai bun pentru familia sa.

Credință

Urcați-vă în autocar, pornim în pelerinaj! În documentarul Arsenie. Viața de apoiAlexandru Solomon poartă publicul într-o călătorie închipuită pe urmele unui viitor sfânt real. Chiar și numai fotografia lui atrage atenția: vedem în ea chipul frumos al unui tânăr călugăr, cu o privire hipnotică. Iar la reproducere se adaugă zvonurile despre moartea sa de martir. Toate acestea îl fac pe Arsenie Boca greu de uitat.

Nu e de mirare că, ani mai târziu, monahul persecutat de regimul comunist a devenit nu numai un simbol al luptei împotriva sistemului odios, ci și principalul făcător de minuni din România, la care se roagă mulțimi de credincioși.

Credința a încurcat mult lucrurile în trecutul regizorului documentarului Holy Father. Sosirea pe lume a unui copil îi provoacă pe viitorii părinți să se confrunte cu propriile rude. Nu le este ușor, căci provin din familii destrămate. Paula poartă online câteva discuții conservatoare, în schimb partenerul ei Andrei Dăscălescu, regizorul filmului, decide să facă o călătorie până la o mănăstire de la poalele Muntelui Athos. Aici s-a stabilit cu ani în urmă tatăl său, devenit acum un călugăr devotat credinței. Regizorul filmului are așteptări mari, ar vrea să recupereze timpul pierdut, să înțeleagă decizia tatălui și, mai presus de toate, să învețe cum să devină el însuși un părinte mai bun.