O poveste de dragoste, Lindenfeld este cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea (Dincolo de nisipuri, Noro, Cocosul decapitat, Calatoria lui Gruber, Manusi rosii) si va avea premiera in cinematografe pe 20 iunie. 

In distributie ii regasim pe: Victor Rebengiuc, Victoria Cocias, Mircea Diaconu, cu participarea extraordinara a lui Ion Caramitru

In Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich (Ully) Winkler, presedintele unei mari companii (personaj principal interpretat de Victor Rebengiuc, aflat la prima colaborare cu Radu Gabrea), vede la televizor un reportaj despre un fost sat sasesc din Banat. Acesta este Lindenfeld, in care Ully se nascuse si traise pana in 1945.

In prezentul actiunii, la sase decenii dupa ce a fugit in Germania si a inceput sa faca avere, straduindu-se sa-si stearga din memorie legaturile sale cu Romania, Ully este puternic marcat de imaginile vazute, asa ca decide impreuna cu Boris, vechiul sau servitor si prieten credincios, sa plece in secret la Lindenfeld. Acolo o regaseste pe Helga, iubita sa din cruda tinerete (interpretata la maturitate de Victoria Cocias).

Ceea ce urmeaza este o poveste dulce-amara, plina de nostalgie, candoare si momente tragicomice.

Prima intalnire cu Lindenfeld

Intrebat cum a descoperit povestea filmului, Radu Gabrea spune: “Eu am citit cartea lui I.T. Morar si mi-a placut foarte mult povestea, samburele ei. Prima versiune de scenariu a fost facuta de Lucian Dan Teodorovici si Florin Lazarescu, amandoi scriitori. 

Acea versiune avea pentru mine, din punct de vedere cinematografic, o problema. Fiind o poveste de mare amploare, cu 10-12 personaje, ca sa functioneze, ar fi trebuit sa am 12 actori de talia lui Diaconu. Nu se putea realiza asa. Atunci am fost nevoit sa reinventez o restructurare a povestii - aici fiind aportul scenaristului Adrian Lustig - si ea suna cam asa: plecand de la acest sat ruinat din Banat, baiatul bogatasului vrea sa-i faca tatalui sau un sat nou, ca sa-i dea un cadou de ziua lui”. 

“M-a interesat decorul fabulos al acestor ruine”, continua Gabrea. “Cum sa folosesc aceste ruine si cum sa comprim aceasta larga poveste care se baza pe efecte multe, comice, generale, constructiile si arhitectura. Cum sa construiesc, pornind de aici, o poveste foarte emotionala. Si cred ca emotionalul reiese din istoria acestui sat parasit, care are pentru cineva, pentru o persoana, o semnificatie extraordinara ce ii poate misca destinul si viata personala.”

Prima care a mers si a vazut satul Lindenfeld a fost actrita Victoria Cocias. “Mai tarziu am ajuns si eu pe urmele ei si mi-am dat seama ca este un loc fabulos. Trebuia filmat acolo”, spune regizorul. “Victor Rebengiuc a fost extraordinar, pentru ca l-am carat prin toate coclaurile, pe toti muntii... A fost greu... Am mers cu tractorul... o nebunie! Am reusit si datorita lui. A fost un mare domn.”

Pentru O poveste de dragoste, Lindenfeld, regizorul a adus foarte multi actori de pe scena teatrului. Radu Gabrea spune ca o mare parte din rolurile secundare au fost jucate de tineri actori de la Timisoara. “Pe Helga tanara, (personajul principal interpretat mai tarziu de Victoria Cocias – n.red.), am gasit-o cautand printre copiii de la Timisoara. Am vazut pozele si am zis ca ea trebuie sa joace. Cand am ajuns aici mi-am dat seama ce sansa am avut, nu numai pentru ca seamana cu Victoria Cocias, ci si pentru ca are o candoare si o prospetime incredibila. Se numeste Ioana Bugarin, face teatru, dar e inca eleva. Are 16 sau 17 ani. Cred ca va juca si in filmul meu urmator…”

Pe langa distributie, O poveste de dragoste, Lindenfeld are si o coloana sonora exceptionala. Este vorba de compozitorul german din secolul al XVII-lea, Johann Pachelbel (unul dintre profesorii lui Johann Sebastian Bach) si al sau celebru Canon in D Major, piesa care in film apare in mai multe interpretari, cantata la mai multe instrumente.

Radu Gabrea, scurta biografie

Radu Bartholomeu Gabrea s-a nascut in 1937, la Bucuresti.

In 1956 are loc o prima ciocnire a studentului Radu Gabrea (anul II, Institutul de Constructii) cu regimul comunist: este arestat pentru intentia de a participa impreuna cu alti studenti la o manifestatie de solidaritate cu Revolutia din Ungaria. 

Dupa 9 luni de arest este eliberat si apoi readmis la Facultatea de Constructii pe care a absolvit-o, devenind inginer in constructii civile si industriale. Cativa ani mai tarziu, se inscrie la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Bucuresti.

Lung metrajul sau de debut, Prea mic pentru un razboi atat de mare, realizat in 1969, dupa un scenariu de D. R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno in 1970 si selectionat la Quinzaine des réalisateurs, Cannes, in acelasi an. 

A doua ciocnire majora cu regimul comunist are loc in 1974. Filmul sau, Dincolo de nisipuri (dupa un roman de Fanus Neagu, cu Dan Nutu, George Constantin, Mircea Albulescu, Emil Botta si Gina Patrichi) este oprit din ordinul personal al lui Nicolae Ceausescu. Filmul a fost selectat la Quinzaine des réalisateurs, la Cannes, in acelasi an. 

Cariera fiindu-i compromisa, regizorul Radu Gabrea se hotaraste sa emigreze in Germania, tara de origine a mamei lui, in 1975. In cei 20 de ani petrecuti aici, Gabrea realizeaza o serie de filme in limba germana, printre care si Un barbat ca Eva, inchinat cineastului Rainer Werner Fassbinder

Dupa Revolutie se intoarce in Romania, unde regizeaza o serie de filme romanesti: Struma, Noro, Mostenirea Goldfaden, Cocosul decapitat, Calatoria lui Gruber, Manusi rosii si Moartea Ceausestilor - Trei zile pana la Craciun, scenariul lui Grigore Cartianu dupa propriul lui roman, Sfarsitul Ceausestilor.

In 2002, regizorului Radu Gabrea i se acorda Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de cavaler, din partea Presedintiei Romaniei, pentru ca in februarie 2011 sa primeasca Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru  Merite al Republicii Federale Germania.

Scenariul filmului O poveste de dragoste, Lindenfeld este semnat de Adrian Lustig (Funeralii fericite, Puzzle, Minte-ma frumos, Ultimul corupt din Romania, Poker, Nunta muta) si porneste de la romanul Lindenfeld (Polirom, 2005), al scriitorului Ioan T. Morar, “repovestit” de scriitorii Lucian Dan Teodorovici si Florin Lazarescu.

Povestea are loc in satul Lindenfeld (in Muntii Semenic, langa Caransebes), o asezare de svabi, deportati de regimul comunist in Siberia, sat care acum mai are un singur locuitor. 

Imaginea filmului ii apartine tanarului operator George Dascalescu, iar montajul Melaniei Oproiu. Filmul este produs de Radu Gabrea si Orion Film.

Filmul este distribuit in cinematografe de Ecran Cinema Management.

O poveste de dragoste, Lindenfeld va avea premiera in prima saptamana de lansare in urmatoarele orase: Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Pitesti, Craiova, Constanta, Cluj Napoca, Oradea, Timisoara, Botosani, Piatra Neamt si Iasi.