Dupa un maraton de peste 150 de filme si evenimente speciale, Festivalul International de Film Comedy Cluj isi va desemna castigatorii la sfarsitul acestei saptamani. 

Evenimentul va avea loc sambata, 18 octombrie, ora 19:00, la Cinema Florin Piersic. 

Amfitrionul ceremoniei va fi Gianina Corondan, una dintre cele mai nonconformiste si excentrice prezentatoare din Romania. 

Gianina va dezvalui castigatorii celor doua sectiuni de scurt metraje – independent si studentesc, precum si premiile Competitiei Oficiale Comedy Cluj 2014: cel mai bun scenariu, cea mai buna interpretare, cel mai bun regizor si cel mai bun film. 

Premiul de Excelenta va fi acordat actorului Victor Rebengiuc in cadrul Ceremoniei de sambata seara. Publicul va decide castigatorul unui alt premiu important – cel mai de succes film din cele 192 prezentate de-a lungul celor 9 zile de festival. 

Ceremonia de decernare a premiilor Comedy Cluj va fi urmata de proiectia lung metrajului Pride, in regia lui Matthew Warchus

Prezentat in sectiunea Quinzaine des Realisateurs si premiat la Cannes cu Queer Palm, Pride este o „sarbatoare irezistibila si plina de entuziasm a aliantei dintre minerii grevisti si homosexualii activisti” (Screen Daily). Filmul a fost recunoscut de catre celebra publicatie de cinema IndieWire drept „exemplificarea perfecta a comediei”.

Vara anului 1984. Margaret Thatcher conduce Marea Britanie si Uniunea Nationala a Minerilor este in plina greva de mai bine de un an de zile in semn de protest fata de decizia guvernului de a inchide minele. In timpul Marsului Homosexualilor (Gay Pride March) din Londra, un grup de lesbiene si homosexuali decide sa stranga bani pentru sustinerea familiilor minerilor grevisti. 

Pornesc intr-o calatorie spre un mic sat minier din Wales pentru a face personal donatia. O poveste extraordinara despre doua comunitati complet straine una fata de cealalta care se aliaza intr-un parteneriat neasteptat si, in cele din urma, victorios. 

Alaturi de tanarul Ben Schnetzer cunoscut publicul roman din Hotul de carti / The Book Tief, distributia filmului este completata de participarea speciala a lui Bill Nighy (Love Actually, The Constant Gardener, State of Play), Imelda Staunton (Vera Drake, Maleficent) si Dominic West (Appropriate Adult, Chicago).

„Amuzant, emotionant si extrem de convigator” (The Hollywood Reporter), Pride este un film pasionant ce combina drama sociala, ciocnirea culturilor, oameni in varsta pusi pe fapte greu de crezut si un Bill Nighy de-a dreptul uimitor. 

Un film despre solidaritate si empatie, doua elemente atat de demodate, care are toate sansele sa devina urmatorul succes de public dupa celebrul The Full Monty (regia Peter Cattaneo, 1997).

Marea Britanie are deja o istorie in ceea ce priveste povestile comunitatilor traditionale din zonele miniere prin The Full Monty sau Billy Elliot, ceea ce constituie un plus pentru Pride al carui scenariu este semnat de actorul Stephen Bereford

Echipa productiei premiata anul acesta la Cannes este completata de Matthew Warchus, celebru regizor de teatru, proaspatul succesor al lui Kevin Spacey ca director artistic al Teatrului Old Vic din Londra. 

Pride are rezonante puternice in Marea Britanie a anului 2014 unde grevele au insemnat sfarsitul unei generatii de mineri fara locuri de munca, o tara in care Prim-ministrul conservator este sustinatorul casatoriilor homosexualilor. 

Festivalul International de Film Comedy Cluj este organizat de Fundatia Europeana pentru Cultura Urbana.