Igor Cobileanski, cunoscut pentru lung metrajul de debut La limita de jos a cerului, apreciat si premiat de criticii de la cele mai mari festivaluri internationale si castigator a doua premii GOPO, e in pregatire cu al doilea lung metraj, Afacerea Est.

“O comedie estica cu un pic de drama”, productia va incepe filmarile in a doua parte a lunii iulie 2015.

Filmul este produs de Alien Film (Romania), producator Iuliana Tarnovetchi si Just a Moment (Lituania).

Afacerea Est este o comedie neagra plina de umor si situatii absurde care urmareste povestea unei prietenii aparent nepotrivite intre Marian si Petro care, confruntati cu saracia si cu lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri si pornesc intr-o calatorie prin Europa de Est, plina de aventuri, incercand sa faca rost de banipentru a-si indeplini visul.

Calatoria protagonistilor ii va conduce in peste 57 de locatii, prin gari, trenuri, o inchisoare, o ferma de gaini si multe altele. 

Filmarile vor dura 24 de zile si se vor desfasura in Romania, in zone rurale si orase de provincie din jurul Bucurestiului si Buzaului (Titu, Gaesti si Urziceni).

Igor Cobileanski, in calitate de regizor si scenarist al productiei, exploreaza o lume familiara, povestile si sperantele din viata de zi cu zi a moldovenilor si a vecinilor sai din regiune: “Est-europenii sunt, mai presus de toate,descurcareti. Aici fiecare are cate un vis, dar nu intotdeauna si posibilitatea de a-l indeplini. In ciuda neajunsurilor, oamenii continua sa lupte, pastrand totusi o doza de inocenta, sarcasm si tarie de caracter”.

Igor Cobileanski si Alien Film au mai lucrat impreuna la productia scurt metrajului Colectia de arome, film premiat si selectat in cele mai importante festivaluri internationale de profil (Locarno, Clermont-Ferrand, Busan si Cairo). 

Ultimul proiect regizat de Igor Cobileanski, serialul Umbre difuzat in 2015 pe HBO Romania, s-a bucurat de succes si apreciere din partea publicului TV.

Directorul de imagine al filmului Afacerea Est este Feliksas Abrukauskas, un tanar DoP din Lituania cu o experienta de peste 10 ani in industria cinematografica si multe premii pentru imagine in portofoliu. 

Filmul va fi realizat cu sprijinul CNC si Centrului Cinematografic Lituanian si va fi lansat in vara anului 2016 in circuitul festivalier.