In perioada 19-30 august 2015, in Amfiteatru-La Pescarie, in Vama Veche, are loc prima etapa a celei de-a unsprezecea editii Romania International Film Festival (Ro-IFF) - eveniment cinematografic anual, ce prezinta cinefililor romani filme care nu sunt distribuite in circuitul multiplexurilor. 

A doua etapa a Festivalului se va desfasura intre 19-25 octombrie a.c., la Cinema Union din Bucuresti. 

Pentru cele doua sectiuni competitionale ale Festivalului, respectiv CineBlackSea si Woman in Cinema, au fost selectionate 8 filme ce vor concura pentru titlul de Cel mai bun regizor al fiecarei sectiuni, trofeul pentru Cea mai buna interpretare, precum si pentru Trofeul Festivalului.

Sectiunea CineBlackSea

Brides / Nevestele / Patardzlebi – productie 2014, Georgia, in regia lui Tinatin Kajrshvili.

Nutsa traieste, impreuna cu cei doi copii ai sai, intr-o suburbie a orasului Tbilisi din Georgia. Impreuna cu partenerul ei, Goga, puteau forma o familie obisnuita, daca el nu ar fi fost arestat. Intre nunta organizata in inchisoare si vizitele lunare, s-a instalat o rutina: el in inchisoare, ea in afara ei. Filmul prezinta o realitate trista. Doar nevestele au permisiunea sa viziteze detinutii. 

Acesta este filmul de debut al regizorului Tinatin Karjshvili si participa si la sectiunea Woman in Cinema.

Fish / Pestele / Balik (foto) - productie 2014, Turcia, in regia lui Dervis Zaim.

Filmul prezinta povestea unui pescar, Kaya, care traieste impreuna cu sotia sa, Filiz, intr-un sat, pe malul lacului. Fiica lor, Deniz, nu poate vorbi. Filiz decide sa foloseasca un tratament alternativ. Crede ca, daca o va hrani pe fiica ei cu un anumit peste, ea se va face bine. Venind acasa, Kaya descopera pestele si decide sa comercializeze pestele din lac si sa faca rost de bani. Incepe sa pescuiasca ilegal, folosind substante chimice. Dar, intr-o buna zi, ambitia sa il arunca in inchisoare. Chimicalele folosite ii otravesc sotia, iar el este acuzat de omucidere. La mormantul mamei sale, Deniz vorbeste prima oara.

Dervis Zaim este un regizor multi-premiat pentru filmele anterioare. Pentru al treilea sau lung metraj, Çamur / Mud, a primit premiul UNESCO la Festivalul de Film de la Venetia, in 2003.

Tevanik – productie Armenia-Lituania, 2014, in regia lui Jivan Avetisyan.

Scenariul filmului este alcatuit din trei povesti ingenios construite si care, in final, se intrepatrund. Cea dintai are in centru o familie armonioasa care va fi obligata sa se desparta din cauza unei situatii dificile. Micul Aram poarta pe umerii lui tragedia despartirii. Copilaria lui se incheie brusc, intr-o singura zi. Si totul se intampla din cauza unui singur motiv... In a doua parte, tot intr-o singura zi, Astaghik isi pierde iubirea, idolul si prietenul. Pacea se transforma in razboi. A treia poveste este despre un baiat de 14 ani, Tevanik, care ia parte la actiunile de razboi, in momente decisive. Invata ce inseamna viata, moartea si supravietuirea. 

Jivan Avetisyan a reusit sa impuna acest film in festivaluri din 22 de tari, printre care si la Cannes.

The Woman of My Life / Femeia vietii mele – productie Bulgaria / Irak-Kurdistan / Rep.Macedonia / Romania 2015, in regia lui Antonii Donchev.

La 6 ani, Ayad si Vian se logodesc pentru ca asa decid familiile lor. Dar imediat sunt si despartiti unul de altul pentru a sta la adapost in perioada razboiului. Se reintalnesc dupa foarte multi ani, iar dragostea dintre ei trebuie sa lupte impotriva dorintei lui Vian de a-si razbuna tatal ucis in Irak, motiv pentru care intra in diverse actiuni teroriste. Ayad incearca s-o convinga sa renunte, poate chiar cu pretul de a o pierde pentru totdeauna.

Antonii Donchev este la primul sau lung metraj, dupa ce a realizat peste 20 de documentare si scurt-metraje.

Romania International Film Festival este singurul festival care promoveaza cineasti est-europeni din zona Marii Negre (in special prin competitia CineBlackSea) si, de asemenea, unicul din Romania cu o sectiune competitionala rezervata femeilor-regizor (Woman in Cinema). 

Ro-IFF se alatura celor care si-au unit vocile si actiunile in vederea ajutorarii regizorului ucrainean Oleg Sentsov, retinut de catre Securitatea din Rusia (FSB) in mai 2014. 

Cei care fac posibila aceasta editie a Ro-IFF sunt Centrul National al Cinematografiei si Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana (parteneri institutionali).