Luni, 7 Decembrie, ora 19:00, la Teatru Act, a avut loc un eveniment inedit. Am putut viziona piesa Pai... despre ce vorbim noi aici, domnule? (de Cătălin Ştefănescu după romanul Moromeţii de Marin Preda in regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iures si George Mihaita), urmata de o dezbatere vie cu realizatorii si actorii Morometilor (Stere Gulea, Vivi Dragan Vasile, Victor Rebengiuc si Luminita Gheorghiu).

Cu acesta ocazie, am fost anuntati ca filmul Morometii poate vi vazut online, gratuit prin intermediul Cinepub. Detalii mai jos:

Indiferent de generația căreia îi aparținem, Moromete ne-a fost prezentat la școală - și nu numai - ca un “symbol” al spiritului rural, un Ion din sud, la fel de arhetipal și de atemporal ca eroul lui Rebreanu. Cît de atemporal?

Poate eroul arhetipal să moară și dacă da, unde se duce el, într-un raft uitat de bibliotecă sau un DVD de sertar? Cu ce e el înlocuit? Sau nu mai e nevoie? Unde se oprește și unde începe din nou istoria? Și pentru cine? Oare spiritul lui Moromete, ucis de semnarea adeziunii la colectivă, mai cutreieră cotloanele imaginarului național? Cîți dintre noi sunt conștienți - ori dacă sunt conștienți, atunci poate că se înșeală? - că ce se întîmplă astăzi în jurul nostru este legat de tăierea unui salcîm? 

În ce măsură no man’s land-ul istoric al anilor 45-48, atît de puțin cinematografiat, își pune pecetea pe destinul nostru, astăzi? Cît am pierdut atunci și ce șansă mai avem să cîștigăm din vechea identitate?

Mai are salcîmul rădăcini, undeva? Ori poate întrebarea este doar desuetă, nostalgică, bună doar pentru cîteva generații de cititori și de spectatori care așteapă să părăsească și ei definitiv sala?

Filmul Moromeții poate fi gasit aici: http://cinepub.ro/site/morometii-stere-gulea-1987/ sau link direct catre vizionarea lui: https://www.youtube.com/watch?v=L6GR26B_2vQ

Despre ICAR

”Am denumit această mini-serie ”o istorie alternativă”, pentru a exclude ipostaza academică, sau - doamne-ferește - ”oficială”. 

ICAR nu își propune să epuizeze subiectul unei istorii a cinematografului autohton, pentru că punctele de vedere, modalitatea de receptare și mai ales de transmitere a acestora s-au schimbat radical. ICAR este modalitatea prin care cinepub.ro își propune să susțină comunicarea premierelor de lung metraj de pe site și să extragă din acestea esența contextului istoric în care au fost create. Este o perspectivă diacronică, dar nu cronologică, axiologică, dar nu ierarhizantă. 

Episoadele ICAR nu sint filmulețe de sau pentru școală și nici documentare exhaustive, ci doar pastile de conținut video online, teasere web menite să intrige și să sporească apetitul pierdut pentru cinematograful românesc în toate formele lui de existență. Discursul magistral de la catedră al profesorului George Littera, despre generozitatea actului receptării filmului, a dispărut din școala de film și din societatea românească odată cu marele filmolog și a fost înlocuit de monologul dictaturii stilistice unice. 

O nouă generație poate schimba punctul de vedere și starea de fapt, datorită neapartenenței sale la o istorie sau alta. Alternativ înseamna posibilitatea de a schimba neîncetat punctul de vedere, asta este definiția libertății, iar ICAR este un proiect liber”, Lucian Georgescu, cinepub.ro

Primul episod din ICAR poate fi deja vizionat pe scena9.ro și tot acolo urmează să aibă loc premierele din serie. Episodul-pilot ICAR (”Renașterea”) este un video-eseu, (4 minute), o panoramă subiectivă a centenarului de film autohton, teaser subiectiv, diacronic și pseudo-non-discursiv, o introducere în unele dintre temele pe care seria le va dezbate în episoadele ulterioare, în contextul materialului originar: premiera de lung metraj selectată de pe cinepub.ro.

Despre cinepub.ro si Scena9

cinepub.ro este singurul portal de cinema românesc online, distribuit gratuit și cu acordul legal al producătorilor și cineaștilor independenți, cu premiere în fiecare joi seara, de ficțiune, documentar sau animație, scurt sau lung metraj. 

Menirea CINEPUB este de a suplini absența dramatică a rețelelor de distribuție și de a (re)aduce în prim plan filme care sînt prea repede uitate, sau chiar deloc văzute.

CINEPUB nu este o instanță critică sau o platforma hiper-selectivă, ci un loc deschis tuturor cineaștilor români, indiferent de vârstă și fără afiliere de partid sau partidă. Pe termen lung, CINEPUB și-a propus să se constituie într-o memorie vizuală digitală a cinematografului românesc și să devină o referință în lista internațională de open sources educaționale, contribuind la educarea cu și prin cinema a viitoarelor generații. 

Această misiune generoasă a determinat playground-ul creativ Scena9 să susțină primele cinepub.ro-own-content-productions. Scena9 este brandul cultural al BRD - Groupe Société Générale, o inițiativă de exprimare artistică alternativă, gazdă a unor diverse proiecte culturale, de facturi diferite. 

CINEPUB este un proiect unic GAV* în parteneriat cu Google.

GAV - agenție de comunicare, specializată în content offline și online, pionier al marketingului cultural autohton.

Vă așteptăm pe: www.cinepub.ro și www.scena9.ro.

Foto de Adi Bulboaca.