Alan Rickman, unul dintre cei mai indragiti si respectati actori britanici din ultimii 30 de ani, a murit astazi la varsta de 69 de ani.

Rickman a murit la Londra, in urma unei lupte cu cancerul. Familia a anuntat trista veste spunand ca acesta a murit fiind “alaturi de familie si prieteni”.

Un actor de exceptie, al carui stil si voce erau recunoscute in intreaga lume, Rickman este cunoscut tinerei generatii datorita rolului Profesorului Snape (Plesneala) din seria de filme Harry Potter.

Dar recunoasterea sa internationala a venit cu mult inainte de seria Harry Potter. 

In 1988 l-a jucat pe reputatul adversar al lui Bruce Willis in Die Hard / Greu de ucis, maleficul Hans Gruber. Datorita calitatilor sale actoricesti, acest rol i-a fost oferit la doar doua zile dupa ce actorul ajunsese in Los Angeles, la varsta de 41 de ani. Hans Gruber ramane si in zilele noastre unul dintre cele mai puternice personaje negative din istoria filmului.

Alan Rickman s-a nascut in Hammersmith, Londra. 

A fost al doilea nascut intr-o familie metodista de origine galo-irlandeza. Cand avea varsta de 8 ani, moare de cancer pulmonar tatal sau Bernard Rickman, care era muncitor intr-o fabrica. Mama lui Margaret Doreen Rose fiind nevoita sa-si creasca singura cei patru copii. In 1997 moare mama lui. 

Rickman multumita talentului pentru caligrafie si picturii in acuarela obtine o bursa la scoala privata Latymer Upper. 

Dupa absolvirea scolii, studiaza ca grafician la Chelsea College of Art and Design. Impreuna cu prietenii intemeiaza firma Graphiti si lucreaza cativa ani in cartierul londonez Soho. 

La 26 de ani i se acorda o bursa si poate intre anii 1972 - 1974 sa studieze dramaturgia la Royal Academy of Dramatic Art (RADA). In aceasta perioada el va juca mai cu seama in dramele lui Shakespeare.

Ca membru al Royal Shakespeare Company (RSC), el a jucat in numeroase piese de teatru precum: Les Liaisons Dangereuses, Memphisto, Troilus and Cressida, As You Like It, Love’s Labours Lost, Anthony and Cleopatra, Captain Swing si The Tempest.

De-a lungul anilor ne-a incantat cu aparitii in filme de mare succes precum: Die Hard (1988), Robin Hood: Prince of Thieves (1991), Sense and Sensibility (1995), Michael Collins (1996), Galaxy Quest (2000), Love, Actually (2003) si seria de filme Harry Potter.

Rickman era si un regizor apreciat, cele doua filme regizate de acesta bucurandu-se de mult succes in randul publicului si criticii de film (The Winter Guest in 1997 si A Little Chaos din 2014).

Ultimul film in care il vom putea vedea pe Rickman este Eye in the Sky (regia Gavin Hood). Deasemenea, indragitul actor va mai putea fi auzit in Alice Through the Looking Glass / Alice in Tara Oglinzilor (in care este vocea Omizii albastre) si care va avea premiera in luna mai 2016.