Documentarul Biserici de lemn din Romania a fost lansat de curand pe DVD impreuna cu revista Historia.

Biserici de lemn din Romania, cel mai recent proiect al Casei de Productie East Movies, poate fi achizitionat in format DVD impreuna cu revista Historia, de la chioscurile de ziare, si cu albumul Lacasuri din lemn. Biserici de sat din Salaj, din colectia Igloo Patrimoniu.

Biserici de lemn din Romania a avut, pe 8 aprilie, o proiectie europeana la Roma, la Biblioteca Vaccheria Nardi, prin amabilitatea Fundatiei Propatria si Ambasadei Romaniei in Italia. 

Dupa premiera de la Roma, documentarul va ajunge la Los Angeles. Filmul a fost recent selectionat la South East European Film Festival Los Angeles (28 aprilie – 5 mai), unde concureaza pentru titlurile de Cel mai bun documentar si Cea mai buna imagine de film documentar. 

Dupa proiectia din cadrul festivalului va avea loc o sesiune de Q&A, la care vor participa regizorul Kiki Vasilescu si producatoarea Cristina Iordache. Participarea la festival a celor doi este sustinuta de ICR New York.

Alte filmele romanesti care vor avea premiera nord-americana in cadrul acestui festival  sunt De ce eu?, de Tudor Giurgiu si Bucuresti non-stop, de Dan Chisu.

South East European Film Festival educa si promoveaza diversitatea culturala in contextul Europei de Sud Est prin prezentarile anuale de filme din regiune si prin proiectii si programe derulate de-a lungul intregului an. 

SEEfest organizeaza conferinte, retrospective, serveste drept reper cultural si resursa pentru cercetatori si producatori de film, generand oportunitati pentru schimburi culturale intre California si Europa de Sud-Est.

Filmat in Oltenia, Banat si Transilvania, documentarul Biserici de lemn din Romania, in regia lui Kiki Vasilescu, este o incursiune intr-un teritoriu al tarii noastre cu monumente tipice Romaniei, dar prea putin mediatizate, daca nu chiar uitate, in comparatie cu cele din Maramures: bisericile de lemn construite in secolul XIX. 

„Exista un interes larg al publicului din Romania de a cunoaste mai bine valorile autentice ale tarii noastre, valori care exista la ora actuala , dar sunt prea putin mediatizate. In prezent,  tara noastra e destul de dezvoltata ca sa nu mai importe totul din Occident, incepe sa se nasca o mandrie si o serie de valori romanesti cu care ne laudam. Bisericile din lemn sunt valori dpdv istoric, arhitectural, etnografic, estetic, si obiective turistice pitoresti.”, isi motiveaza regizorul Kiki Vasilescu demersul artistic.

Parteneri pentru realizarea filmului documentar sunt AFCN, Fundatia ProPatrimonio si Ordinul Arhitectilor din Romania.

Trailer oficial Biserici de lemn din Romania