6,9 pe scara Richter, cel mai nou film al regizorului Nae Caranfil, va fi prezentat in premiera mondiala in deschiderea celei de-a 15-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie). 

Regizorul unor succese romanesti precum Filantropica si Restul e tacere revine cu cel de-al saptelea lung metraj al sau, o comedie tesuta cu elemente de musical, despre criza varstei de mijloc, dragoste, depresie si frica obsesiva de cutremure. 

6,9 pe scara Richter va fi proiectat in Piata Unirii din Cluj-Napoca vineri, 27 mai, de la 21.45, in prezenta lui Nae Caranfil. 

Gala de deschidere care va preceda proiectia va incepe la 20.30 si va include, printre alte surprize, un spectacol memorabil al renumitei trupei franceze Transe Express. 

Pionieri in street arts, dansatorii, acrobatii si muzicienii Transe Express au avut spectacole in 80 de tari si au deschis, printre altele, Jocurile Olimpice din Albertville in 1992 si Cupa Mondiala de Schi de la Val d’Isere (2009).

Biletele pentru gala de deschidere costa 30 de lei si pot fi cumparate de pe www.biletmaster.ro. 

O comedie „partial realista, partial nerealista”, potrivit regizorului si scenaristului Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter e povestea unui tanar actor de teatru ce navigheaza cu greu intre rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevasta geloasa pana la depresie si obsesia marelui cutremur devastator, anuntat ca iminent de toti expertii. 

Insa adevaratul „cutremur” pentru el se dovedeste a fi reaparitia brusca a propriului sau tata, dupa decenii de absenta. Manipulator si amoral, acesta se instaleaza in universul fiului, confiscandu-l cu totul si bulversandu-i complet existenta. 

Din distributie fac parte actorii Teodor Corban, Laurentiu Banescu, Maria Obretin si Simona Arsu

Vivi Dragan Vasile semneaza imaginea, iar Catalin Cristutiu – montajul. 

O co-productie Romania / Bulgaria / Ungaria, selectata in 2014 la Berlinale Co-production Market, 6,9 pe scara Richter este produsa de Mobra Film, Korund-X Ltd. si Cinemafilm, cu sprijinul Eurimages, si va fi distribuita in Romania de Voodoo Films. 

TIFF se va incheia la fel de spectaculos, pe 5 iunie, in Piata Unirii din Cluj, cu Belgica, filmul care i-a adus regizorului belgian Felix van Groeningen Premiul pentru regie la Sundance 2016. 

Autorul lui The Broken Circle Breakdown, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain in 2014, revine cu o drama despre suisurile si coborasurile unei vieti pline de excese, dominate de alcool, sex si droguri. 

Filmul urmareste succesul si declinul inevitabil al clubului Belgica si a fost inspirat de povestea reala a a doi frati, proprietari ai faimosului bar Charlatan din orasul Ghent. 

Coloana sonora excelenta ii apartine trupei Soulwax, care a compus melodii pentru mai multe formatii fictive din film, complet diferite ca gen.

Festivalul International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Festivalul de Film Transilvania.