Noutati de la Divan Film Festival

“Proiectul 5C” dedicat tinerilor critici de film din Europa ajunge in Portul Cultural Cetate, iar in cadrul celei patra editii a simpozionului organizat de Divan Film Festival se va discuta despre viata urbana din filmele balcanice.

Divan Film Festival (Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara), eveniment dedicat cinematografiei si bucatariei balcanice, ajuns la a saptea editie, va avea loc in perioada 20 – 28 august la Craiova si Port Cultural Cetate, dupa cum urmeaza: Craiova, 20 – 21 august, Port Cultural Cetate, 22 – 28 august.

In perioada 22 – 24 august, Divan Film Festival va gazdui in Portul Cultural Cetate „Proiectul 5C”, un program itinerant de cultura cinematografica dedicat tinerilor critici de cinema. 

Proiectul este realizat in colaborare cu Asociatia Institutul Cultural Balcanic (Romania), Adriapol (Albania), Balkanski Kulturni Krug (Croatia) si Altcine (Grecia), cu sprijinul Programului Media al UE. 

“Proiectul 5C” a fost initiat in ianuarie la Atena, cand un juriu format din profesionisti ai industriei cinematografice europene au selectat autorii celor mai bune recenzii ale filmelor din festivalul de scurtmetraje balcanice on-line AltcineAction!

Cei cinci critici de cinema selectati sunt: Galina Maksimović (Serbia), Rhianon Wain (Marea Britanie), Ozge Ozduzen (Turcia), Andrei Sendrea (Romania) si Mariana Hristova (Bulgaria). 

In cadrul acestui proiect, cei cinci tineri critici participa de-a lungul unui an la festivaluri de film din Balcani, vizionari, workshop-uri si seminarii. 

La Divan Film Festival, pe langa proiectii de filme si intalniri cu cineastii, cei cinci critici vor participa la doua masterclass-uri: Critica de film in era digitala si Inauntrul camerei de montaj, sustinute de criticul de film Dana Duma, respectiv de Aleksandra Milovanović, asistent universitar la Universitatea de Arte din Belgrad. 

Mai multe detalii despre “Proiectul 5C” gasiti aici: www.the5cproject.com

Cea de-a patra editie a simpozionului de film balcanic de la Divan Film Festival, va avea ca tema anul acesta viata urbana. 

Lucrarile vor fi conduse de Marian Tutui, director artistic al Divan FF, si Nevena Daković, profesor la Universitatea de Arte din Belgrad. 

Vor participa critici de cinema si profesori universitari precum Lydia Papadimitriou (profesor la Universitarea John Moore din Liverpool), Ana Grgić (Croatia), Wang Yao (doctorand al Universitatii de cinema din Beijing), Massimiliano Nardulli (Italia), Dana Duma, Magda Mihailescu si Marilena Iliesiu (Romania), alaturi de cei cinci tineri critici din  "Proiectul 5C". 

In deschiderea simpozionului va fi lansat volumul bilingv roman-englez intitulat Drumuri si raspantii in Balcani, care cuprinde lucrarile conferintei de anul trecut. 

Cea de-a saptea editie a Divan Film Festival va avea loc in perioada 22 – 28 august, la Craiova si in Portul Cultural Cetate din judetul Dolj.  

Pe timpul desfaşurarii festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuita si se va face in limita locurilor disponibile. Inscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Divan Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundatia pentru Poezie Mircea Dinescu in colaborare cu Primaria Municipiului Craiova si Consiliul Judetean Dolj, cu sprijinul CNC, ICR si UCIN.