Incepand din aceasta saptamana, ziarul Adevarul ne aduce trei filme de referinta ale maestrului Radu Beligan, care ne-a parasit pe 20 iulie, la varsta de 97 de ani. 

Sub titulatura Radu Beligan – Seniorul teatrului romanesc: O viata sub luminile rampei, DVD-urile vor fi distribuite in zilele de luni, la pretul de 14,99 lei (ziar + DVD). 

Inceputul va fi facut in data de luni, 5 septembrie, cu filmul Seful sectorului suflete (1967, r. Gheorghe Vitanidis, 81 min.). 

Seful sectorului suflete este un film alb-negru romanesc din 1967, regizat de Gheorghe Vitanidis dupa un scenariu scris de prozatorul Marica Beligan ce a adaptat piesa omonima a lui Alexandru Mirodan.

Rolurile principale sunt interpretate de Radu Beligan, Irina Petrescu, Toma Caragiu si Mircea Crisan.

Filmul este o comedie in care o tanara chimista, dandu-si seama ca nu mai poate continua relatia cu un individ posesiv si egoist, dialogheaza cu un personaj imaginar care este chiar propria sa constiinta si pe care il numeste „seful sectorului suflete”, dar care seamana leit cu un meteorolog inteligent si spiritual pe care l-a cunoscut candva.

*****

Pe 12 septembrie este programat DVD-ul cu filmul Directorul nostru (1955, r. Jean Georgescu, 71 min.).

Comedia satirica, in regia lui Jean Georgescu, ii are in distributie pe Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Misu Fotino, Radu Beligan, Iurie Darie, Puiu Calinescu si Olga Tudorache.

La o intreprindere se organizeaza o festivitate de rasplatire a muncitorilor pentru eforturile depuse primind fiecare o prima. Fiecarui functionar i se gaseste o calitate fie cat de mica si este rasplatit tot cu o suma la fel de mica. Un muncitor batran refuza insa plicul pe motivul ca nu considera ca merita.

Toti sunt mirati de actul sau si incurajati de o colega rand pe rand majoritatea angajatilor restituie primele directorului si adjunctilor acestuia. 

Directorul se hotaraste sa investigheze problema aparuta, crezand ca este o conspiratie la mijloc…

Mai marii din minister afla si ei de „problema” si intervin spre disperarea directorului si a tuturor angajatilor.

*****

Seria se va incheia luni, 19 septembrie, cu filmul Celebrul 702 (1962, r. Mihai Iacob, 99 min.).

Filmul este o ecranizare dupa piesa omonima a dramaturgului Alexandru Mirodan.

Filmul ii are in distributie pe Radu Beligan, Ion Fintesteanu, Sanda Toma, Jules Cazaban, Stefan Ciubotarasu, Puiu Calinescu, Mitzura Arghezi, Fory Etterle, Mircea Septilici.

In imaginara tara Alergica, un grup de gangsteri a dat o lovitura grasa aruncand vina asupra lui Kid, care-si asteapta executia in teribila inchisoare Bing-Bang.

In ultimul moment, scaunul electric e deconectat, fiindca avocatul l-a convins pe osandit sa-si dicteze memoriile gangsteresti pentru uzul editurii Books & Books. 

Directorul acesteia ii ofera un “bonus de viata” doar cat ii face jocul. Dar Kid prefera sa scrie despre adevar, oameni si dragoste.(Tudor Caranfil - 2002 - Dictionar de filme romanesti).