Juriul competitiei de scurt metraje Camera 9 si-a desemnat castigatorii pe 19 septembrie 2016. 

Organizata de Scena 9 in parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest si Cristian Mungiu, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale,competitia Camera 9 se adreseaza studentilor facultatilor de film din Romania, intr-un demers pentru descoperirea si sustinerea urmatoarei generatii de regizori pasionati de cinema-ul de autor.

Din cele 39 proiecte cinematogafice inscrise in competitie de catre studenti ai facultatilor de film din tara, juriul (format din Cristian Mungiu, Flavia Popa, Luiza Vasiliu si Tudor Reu) a ales patru dintre ele, fiecare proiect ales urmand sa primeasca o finantare de 20.000 lei din partea BRD Groupe Societe Generale, precum si consultanta din partea unora dintre cei mai buni profesionisti din Romania, pentru realizarea sau finalizarea scurt-metrajului inscris in competitie.

Castigatorii competitiei sunt:

Octavian Chelaru (UNATC) – Petrecere privata

Marius Luca (Universitatea Hyperion) – Pastele gastelor

Andra Salaoru (Universitatea Babes-Bolyai) – Emigrantii

Ioana Mischie (UNATC) – Cumulonimbus

Cei patru vor avea parte de indrumarea lui Tudor Reu in procesul de productie, Mircea Olteanu va oferi consultanta pentru etapa de editare, iar pentru sfaturi legate de scenariu, tinerii regizori il vor avea alaturi chiar pe Cristian Mungiu.

Scena9.ro este o platforma de jurnalism cultural lansata in mai 2015 care isi propune sa scrie despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare in peisajul cultural de la noi, incitand la dialog zone culturale si artistice care, de obicei, nu se intersecteaza.  

Scena 9 inseamna o echipa de tineri jurnalisti care stau cu ochii pe noua generatie de creatori din domenii cat mai variate, de la arta pana la stiinta, le urmaresc proiectele si evolutia. Si-au propus sa deseneze portretul acestei noi generatii care face lumea noastra sa se invarta.

Platforma face parte dintr-un demers mai amplu al BRD Groupe Société Générale de a sustine cultura.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost initiat in 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux

Initiativa a generat un trend, festivalul extinzandu-se in 2014 la Buenos Aires, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes.

In fiecare an, in octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest aduce zeci de filme in premiera absoluta in Romania, in peste 100 de proiectii, unele programate in prezenta cineastilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective si alte evenimente speciale.

Infiintata in anul 2013 de catre Cristian Mungiu, Asociatia Cinemascop isi propune sa promoveze filmul de arta si de autor in randul publicului din Romania. 

Principalul eveniment organizat de catre Asociatia Cinemascop este festivalul de film Les Films de Cannes a Bucarest.