Filmul O vara de neuitat, in regia lui Lucian Pintilie, va fi proiectat in cadrul unui eveniment special care marcheaza lansarea oficiala a studiului critic scris de Andrei Gorzo si editat de Societatea Culturala NexT, in parteneriat cu editura LiterNet

Evenimentul este organizat in cadrul programului de educatie cinematografica Education a l'image, ajuns la al 9-lea an de activitate. 

Proiectia va avea loc vineri 17 februarie, de la ora 19:00, la sala Eforie a Cinematecii Romane (str. Eforie, nr. 2). Intrarea este libera. 

La final, publicul prezent este invitat la un dialog cu Andrei Gorzo, despre filmul O vara de neuitat si importanta sa in istoria cinemaului romanesc, precum si despre motivele care l-au convins sa ii dedice acest studiu. 

Un numar de 150 de brosuri va fi distribuit gratuit spectatorilor, urmand ca materialul sa fie disponibil si in format electronic pe site-ul editurii LiterNet

Éducation à l’image este un program destinat elevilor de liceu, care isi propune sa-i familiarizeze pe acestia cu filmele de autor si cinematografia ca arta, cu vizionarea filmelor la cinema, sa le ofere instrumente de baza pentru interpretarea limbajului specific (atat din punct de vedere artistic, cat si tehnic), transformandu-i, astfel, din consumatori pasivi in spectatori activi. 

Andrei Gorzo: „Daca educatia cinematografica e bine facuta, deschide usi spre autocunoastere si spre o anumita cunoastere a lumii (macar sub anumite aspecte si din anumite unghiuri). (…) In prezent, la cate interpelari vin dinspre mass-media, la cat divertisment se consuma, la ce cantitati de text multimedia se produc si la cat de mare e ponderea imaginii si a sunetului in toate acestea, nevoia de reflectie, de instrumente critice, de educatie cinematografica si audiovizual-mediatica ar trebui sa fie evidenta.”

In fiecare an programul Education à l’image propune 3 filme, dupa urmatoarea formula: unul din cinematografia romaneasca, unul din cinematografia franceza (ales in parteneriat cu Institutul Francez) si unul din cinematografia internationala.  

Pentru anul scolar 2016 – 2017, filmele alese sunt O vara de neuitat (r. Lucian Pintilie), Les Demoiselles de Rochefort (r. Jacques Demy) si Oslo, 31 august (r. Joachim Trier). 

Din 2009 si pana acum, peste 6000 de elevi au putut viziona atat filme romanesti (A fost sau n-a fost, California Dreamin’, Moartea domnului Lazarescu, È pericoloso sporgersi), cat si filme straine, regizate de autori ca Jean-Luc Godard, François Truffaut sau Stanley Kubrick

Discutiile au fost moderate de critici de film precum Andrei Gorzo, Andrei Rus, Iulia Blaga, Cristina Corciovescu, Magda Mihailescu, Dana Duma, Ileana Birsan, sau de cineasti, precum Liviu Marghidan, Iulia Rugina, Catalin Cristutiu sau Tudor Cristian Jurgiu

Éducation à l’image este un proiect initiat de Ambasada Frantei in Romania si organizat de Societatea Culturala NexT, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Uniunii Cineastilor din Romania.