Salutare, Cinefani! Iata ca anul 2018 ne aduce unul dintre cele mai asteptate filme bazate pe caractere din benzi desenate, respectiv Venom. Mai jos, cate ceva despre acest personaj si istoria lui:

Pentru introducere, trebuie să discutam un pic despre originile acestui personaj - care sunt legate de Universul Spider-Man. Venom a fost initial doar o noua varianta a costumului celebrului erou Spider-Man, insa mai marii Marvel din vremea respectiva au vazut potentialul urias al acestui antagonist si au decis dezvoltarea sa ca un personaj de sine statator.

Deși initial Venom a fost unul din cei mai puternici adversari al lui Spider-Man, acesta are propriile serii de benzi desenate in care indeplineste calitatea de antierou, respectiv un personaj rebel care realizează fapte bune dar prin metode nu tocmai ortodoxe, fiind o varianta relativ similara a lui Deadpool.

Din pacate pentru fanii Marvel, din cauza problemelor financiare ale proprietarilor, in cursul anilor 1990 au fost nevoiți sa-si vanda drepturile de imagine ale mai multor personaje și astfel unele dintre cele mai faimoase au ajuns in posesia diferitelor studiouri de la Hollywood, cu rezultate atat bune cat și catastrofale.

Astfel personajele din Universul X-Men si Cei 4 Fantastici se afla in proprietatea Twentieth Century Fox iar cele din Universul Spider-Man (inclusiv antagonistii) sunt in patrimoniul Sony Pictures (prin subsidiara Columbia Pictures).

Deși este unul dintre cele mai slabe filme cu supereroi din ultimul timp și care a pus punct primei trilogii cu Spider-Man (deși erau planificate inca doua sequel-uri), partea a treia a seriei lui Sam Raimi ne-a delectat cu personajul Venom insa nu a avut  calitatea de a-l folosi conform calitatilor din benzile desenate ci doar l-a pus la numaratoarea progresiva de antagoniști.

Sper norocul nostru, la sfarsitul anilor 2000, compania Marvel a inceput sa-și recapete gloria și urmare a fuziunii (prin absorbție) cu Disney a obținut capitalul necesar de a-și portretiza personajele și astfel a luat nastere atot celebrul Univers Cinematografic Marvel, apreciat de toti cinefanii mondiali.

Totuși, consider că întrucât Universul Cinematografic Marvel a ridicat la rangul de artă filmele pe care le produce și încasează miliarde de dolari anual, există și un revers al medaliei întrucât a devenit foarte greu și extrem de scump să dezvolti alte filme cu supereroi. Poate doar dacă ai o poveste de mare calitate sau reușești să aduci o inovație în acest domeniu.

Dragi prieteni, din pacate pentru noi, Venom nu a adus nimic nou in această lume de supereroi sau mai degraba de antieroi, fiind un film doar casual deși avea un potențial urias și desi inițial a fost anunțat că va avea ratingul de Restricted (interzis persoanelor sub 17 ani), scenariul a fost adaptat pentru a dilua secventele de acțiune, precum și interacțiunea și limbajul personajelor și astfel sa poată fi vizionat și de persoanele de 13 ani.

Dar să începem cu parțile pozitive și trebuie evidențiat in mod deosebit actorul principal Tom Hardy care se pretează perfect pe rolul de reporter excentric și rebel, usor deprimat dar totodată cu principii puternice și motivație pozitivă. 

Pot cataloga prestația lui Tom Hardy in rolul lui Eddie Brock ca fiind excepțională și pur și simplu a dat suflet și culoare acestui film și in plan secund pot aprecia interacțiunea sa cu simbiotul eponim.

Din pacate, cu exceptia unor situații și dialoguri haioase cam aici se termina parțile pozitive ale filmului în cauză și consider că diluarea acțiunii pentru a ocupa scaunele din cinematografe a adus numai efecte negative și a transformat un antierou sadic și dornic de răzbunare într-un adolescent stangaci și timid.

Cu excepția personajului principal, in distribuția filmului nostru mai apar Michelle Willliams în rolul stereotipic de fosta/actuala iubita și mai ales Riz Ahmed în rolul antagonistului uman principal.

Sunt de părere ca alegerea celui din urmă pentru acest rol a fost extrem de nefericită întrucat fizionomia acestuia nu se pretează cu cea a unui personaj negativ și nu inspiră nici cel mai mic sentiment de teamă sau de repulsie. Acest fapt se datorează și rolului său anterior pe care l-a avut în Rogue One în care a dat viata unui pilot simpatic, plin de curaj dar cu ușoare probleme mentale.        

De asemenea, scenariul mi s-a părut extrem de liniar iar scenariștii au apelat la clișeul ”după 6 luni” pentru avansarea aparentă a evenimentelor dar personajele principale arată identic iar din derularea poveștii nu reiese această diferență semnificativă spre viitor.

La acest capitol cred că se află cea mai mare nedreptate adusă de echipa de scenariști. Ei trebuiau sa leaga intre a face un film pentru tineret, concentrat pe umor și efortul eroului de a-și depășii condiția și a salva lumea, ori puteau privi in grădina Twentieth Century Fox și urmau modelul Logan sau Deadpool și umpleau ecranul cu acțiune sangeroasă și timpanele cu profanitați.

Este incorect și totodata imoral sa ai cel unul dintre cei mai buni antieroi si sa il prezinti in medii semiopace tocmai pentru a limita violența.

Tot la capitolul critic trebuie menționat faptul că ritmul de derulare al poveștii este total nepotrivit unui astfel de film și cu excepția actului final, în nici un moment nu am resimțit tensiunea și andrenalina tipica acestui gen.

Privind latura vizuală, filmul in cauză arată de nota 8 din 10 și consider că efectele speciale folosite puteau fi detaliate mult mai bine și pe alocuri era evident că nu și-au mai dat interesul pentru a le aduce la un nivel superior. Ca un exemplu, aș putea compara calitatea imaginii filmului nostru cu cea folosita de Marvel in primul Thor (filmat in 2010) și tot pe locul secund s-ar clasa.

In final, cred ca singura vestă de salvare a filmului în cauză este inflația de pe piața marilor ecrane, precum și curiozitatea cinefanilor de vedea un nou film cu supereroi dar sincer îi doresc să facă destule încasări pentru a-l mai vedea inca o data pe Venom, întrucât este un personaj de mare valoare dar cu o echipă de producție valoroasă în spate.

Din păcate, dintr-un film cu potential urias si cu distributie de mare calitate, avand un buget de circa 100 de milioane de dolari, echipa de productie a reusit performanța de a realiza un film normal și fara un gust deosebit, foarte ușor de uitat in dauna colosilor Marvel și chiar D.C.

Mentionez ca astept cu mare nerabdare lansarea filmului pe Blu-ray cu speranta aparitiei unei variante extended cu toate secventele originale și neciuntite de dragul celor mai tineri (chiar Tom Hardy declara ca din versiunea initiala au fost eliminate circa 40 de minute de material pe care el il considera foarte valoros)...