European Film Promotion (EFP) a anunțat oficial care sunt filmele europene participante în cadrul ediției din 2022 a Europe! Voices of Women in Film.

Program dezvoltat de EFP pentru promovarea regizoarelor europene de film în afara continentului, are loc în timpul festivalului de la Sydney între 8-19 iunie 2022.

Printre filmele selectate anul acesta se numără Crai nou / Blue Moon, filmul de debut regizat de Alina Grigore (produs de Gabi Suciu și distribuit de Patra Spanou), câștigător al Scoicii de Aur pentru cel mai bun film, în cadrul festivalului de la San Sebastian.

Este pentru prima dată când un film românesc este inclus în programul Europe! Voices of Women in Film. Alina Grigore și al ei film au fost propuse de ADFR, reprezentantul oficial al României în cadrul rețelei.

Europe! Voices of Women in Film va avea loc între 8-13 iunie, iar participanții vor fi prezenți fizic la Festivalul de film de la Sydney. Cele 10 titluri selectate în cadrul programului Europe! Voices of Women in Film 2022 sunt: Girl Picture (Finlanda), al treilea lung metraj al lui Alli Haapasalo, documentarele Loving Highsmith de Eva Vitija (Elveția, Germania) și Three Minutes - A Lengthening, de Bianca Stigter, precum și șapte debuturi de lung metraj ficțiune: As In Heaven de Tea Lindeburg (Danemarca), Bitch, a Derogatory Term for a Woman de Tijana Zinajić (Slovenia), Blue Moon de Alina Grigore (România), It Is In Us All de Antonia Campbell-Hughes (Irlanda), Maya Nilo (Laura) de Lovisa Sirén (Suedia, Finlanda, Belgia), Small Body de Laura Samani (Italia, Franța, Slovenia) și Talking About the Weather de Annika Pinske (Germania).

European Film Promotion a lansat programul Europe! Voices of Women in Film în 2016 din dorința de a promova diversitatea de gen în film. În strânsă colaborare cu SFF, programul recunoaște opere noi regizate de cele mai promițătoare regizoare din Europa și le prezintă într-o secțiune dedicată din festival. Sugerate de asociațiile membre EFP și selectate de directorul festivalului, Nashen Moodley, programul aduce în lumină virtuozitatea și puterea cinemaului european produs de femei și prezintă operele lor către publicul entuziast de la Sydney, presă și industria interesată din Australia.

--

European Film Promotion a fost înființată în 1997 și este unica rețea europeană de promovare a industriilor cinematografice ale continentului. Rețeaua cuprinde organizaţii din 38 de state membre europene și promovează, prin programele dezvoltate în cadrul celor mai mari festivaluri de film din lume, cinematografia europeană și cineaștii acesteia.

EFP este susținută financiar de Europa Creativă prin programul MEDIA, precum și de Uniunea Europeană.

Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc (ADFR), a fost înființată la începutul anului 2017 și este o organizație non-guvernamentală, care are ca scopuri principale sprijinirea producției și distribuției de film independent și dezvoltarea unor noi comunități de cineaști și cinefili în România. În cinci ani au dezvoltat o serie de programe și evenimente diverse: rezidența-concurs de scenarii de scurt metraj The Script Contest, masterclass-urile ADFR pentru studenți, cu profesioniști din domeniu, granturile #ADFRSurvival, destinate independenților din cinematografie care au rămas fără surse de venit pe perioada stării de urgență generată de pandemia de Covid-19 sau revista online bilingvă Films in Frame. Toate activitățile lor au ca target umplerea golurilor existente din cinematografia locală.

Din 2020, ADFR este reprezentantul României în cadrul European Film Promotion.

Mai multe informații: 

www.romfilmdevelopment.org

www.facebook.com/ADFRro

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.