Talente internaționale ale cinematografiei franceze la București: Françoise Lebrun, Clément Cogitore, Jean-Paul Salomé și Marie NDiaye.

Descoperiți acum programul complet al celei de-a 27-a ediții a Festivalului Filmului Francez în România pe site-ul festivalului: https://festivalff.ro/ 

În perioada 15-26 martie, peste 110 proiecții de filme vor avea loc în cinematografe și spații culturale alternative din 13 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

În București, proiecțiile vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco. Biletele sunt disponibile pe Eventbook (https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez) sau pot fi achiziționate direct de la casieria cinematografului.

Festivalul se va bucura, la București, de prezența unor invitați speciali precum Françoise Lebrun pentru prezentarea inedită a capodoperei lui Jean Eustache, La Maman et la Putain, Clément Cogitore, regizor și artist contemporan pentru proiecția filmului său Goutte d'or, Jean-Paul Salomé, regizorul filmului La Syndicaliste, proiectat la ceremonia de închidere a festivalului de la București, precum și scriitoarea Marie NDiaye, laureată a premiului Goncourt în 2009 pentru romanul „Trei femei puternice”, care a co-scris scenariul filmului Saint Omer de Alice Diop.

Ediția din acest an a Festivalului Filmului Francez va cuprinde și o serie de evenimente speciale. Clubul Platforma Wolff va găzdui două afterparty-uri pe 17 și 25 martie, cu proiecții de filme experimentale care au fost selectate la festivalul Ars Electronica, însoțite de DJ seturi ale artiștilor francezi Kleo și Vitamine.

Selecția din acest an include 32 de lung metraje și scurt metraje. Festivalul se deschide pe 15 martie la București cu comedia polițistă L'Innocent (foto sus) de Louis Garrel, prezentată în cadrul secțiunii emblematice a festivalului, Panorama, care cuprinde cele mai îndrăgite filme franceze recente. Din această secțiune vor face parte și alte filme apreciate de critici, filme care vor avea premiera națională în România, precum La Nuit du 12 de Dominik Moll, recent recompensat cu premiul César pentru cel mai bun film, care ne invită să urmărim ancheta poliției judiciare, lansată după uciderea unei tinere.

FFF 2023 afis

În cadrul aceleiași secțiuni vor fi prezentate Revoir Paris de Alice Winocour, un film emoționant despre traumele victimelor atentatelor din noiembrie 2015, precum și Les Enfants des Autres de Rebecca Zlotowski, un lungmetraj dulce-amărui despre familie și dorința de a avea copii. De asemenea, publicul va putea descoperi Le Lycéen, cel mai recent film al lui Christophe Honoré, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția și urmărește trăirile emoționante ale unui adolescent care se confruntă cu pierderea tatălui său.

În program figurează, de asemenea, La Syndicaliste de Jean-Paul Salomé, un thriller captivant bazat pe fapte reale, precum și comedia Le Nouveau Jouet de James Huth, cu Jamel Debbouze și Daniel Auteuil, și filme pentru publicul tânăr, precum La Petite Bande, de Pierre Salvadori.

În contextul aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, o secțiune specială intitulată Pépites francophones va prezenta filme premiate la festivaluri internaționale.

Pe lângă filmul La Ligne de Ursula Meier, publicul va putea descoperi Dalva, al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, care a obținut premiul Fipresci la Semaine de la Critique de la Cannes în 2022 și care spune cu delicatețe povestea unei tinere care încearcă să-și reconstruiască viața după ce a fost victima unui incest, Ashkal, un thriller de Youssef Chebbi, prezentat la Quinzaine des Cineastes în 2022, care se petrece în Tunis, și Si le vent tombe, de Nora Martirosyan, un film tensionat filmat în Nagorno-Karabah, un teritoriu în criză. Comedia Au revoir le bonheur, a regizorului canadian Ken Scott, completează selecția și prezintă reuniunea a patru frați care și-au pierdut tatăl.

Competiția Tinere Talente – Lung metraj va prezenta regizori debutanți talentați care concurează pentru Premiul Publicului. Clément Cogitore, cu filmul său Goutte d'or, oferă o viziune mistică și întunecată a unui cartier muncitoresc din Paris, în timp ce Héloïse Pelloquet prezintă La Passagère, un lungmetraj despre dragoste și dorință, în care rolul principal este interpretat remarcabil de Cécile de France.

Competiția Tinere Talente – Scurtmetraj va prezenta cinci scurtmetraje realizate de noua generație de cineaști francezi. Acestea vor fi evaluate de un juriu format din tineri critici de film români: Iulia Necșulescu, Codrin Vasile și Ștefan Ristea.

În cadrul Focus Jean Eustache, două dintre capodoperele regizorului, La Maman et la Putain și Mes Petites Amoureuses, vor fi prezentate pentru prima dată publicului din România în copii restaurate. Aceasta va fi o ocazie de a descoperi sau redescoperi opera renumitului regizor francez, cunoscut pentru abordarea sa realistă și intimă a cinematografiei.

În fine, la București, cinematograful Elvire Popesco va găzdui pe 22 martie o dezbatere publică despre viitorul cinematografelor din România, organizată în parteneriat cu revista Films in Frame. Pe 23 martie, Carte blanche à la Fémis va prezenta cele mai bune scurtmetraje realizate de studenții uneia dintre cele mai renumite școli de film franceze.

Spotul celei de-a 27-a ediții a FFF:

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Alianța Franceză Suceava și Asociaţia K’Arte Târgu Mureş.


Din aceeasi categorie...

Caravana Zilele Filmului Românesc 2024 își începe călătoria prin țară la București, Arad și Pucioasa

Caravana Zilele Filmului Românesc 2024 își începe călătoria prin țară la București, Arad și Pucioasa

Vor putea fi văzute filme semnate de Cristian Mungiu, Radu Jude, Radu Muntean, Ana-Maria Comănescu și Ioana Mischie.

Este Film Festival 2024 anunță scurtmetrajele din Competiție

Este Film Festival 2024 anunță scurtmetrajele din Competiție

ESTE FILM Festival, care va avea loc în perioada 29 mai - 2 iunie 2024, la Sibiu, anunță selecția oficială a celei de-a 5-a ediții a Competiției.

Hit Man și Kinds of Kindness la American Independent Film Festival 2024

Hit Man și Kinds of Kindness la American Independent Film Festival 2024

Kinds of Kindness, al lui Yorgos Lanthimos, cu Emma Stone și Willem Dafoe, are premiera la București în cadrul AIFF 8 îndată după premiera mondială de la Cannes. ...