In aceasta saptamana, CineFan.ro il gazduieste pe regizorul si scenaristul Radu Potcoava caruia ii multumim ca a acceptat invitatia noastra de a ne recomanda un film de suflet! Iata mai jos alegerea lui Radu! Ii dam cuvantul:

"Eram la Kars, undeva in estul Turciei, foarte aproape de granita cu Armenia. Era 2008, era sfarsitul toamnei, si deja multe grade cu minus. Hotelul era incalzit de la 6 seara la 6 dimineata, insa ceaiul si Yeni Raki erau la discretie. 

 

Oameni modesti, majoritatea de etnie kurda, drumuri proaste, si muntele Ararat care se inalta semet deasupra tuturor. Si mai era, in acea perioada, un festival de film. Acolo am vazut pentru prima oara filmul de debut al lui Steve Mc Queen, Hunger. Un film care m-a zdruncinat, si care timp de jumatate de ora dupa vizionare m-a facut incapabil sa articulez mai mult decat un da sau nu…

Hunger este inspirat din fapte reale (greva foamei pe care activistii IRA detinuti in inchisorile britanice o declanseaza, undeva la inceputul anilor '80). Povestea urmareste destinul unui lider IRA, interpretat magistral de Michael Fassbender, lider care, desi isi pune viata in pericol, nu renunta sa lupte pentru un ideal. 

Si mai interesant decat faptele reale, Steve Mc Queen reuseste sa patrunda in psihologia acestui personaj si sa ofere o imagine dura, necosmetizata, asupra motivatiilor ce determina un om sa aleaga aceasta cale: cea a terorismului. Nu exista oameni buni si rai, nu exista criminali si victime, martiri si calai – exista doar oameni ale caror probleme sunt ascultate, si oameni ale caror probleme sunt ignorate. 

Ignoranta celorlalti ii face pe acestia din urma sa actioneze. Fiecare gest, fiecare actiune e in fapt un strigat disperat de a ii determina pe ceilalti sa se opreasca, sa asculte, si sa gandeasca.

Sigur o sa va cutremure secventele de bataie si tortura din inchisori – de o violenta si un realism duse la extrem. Sigur o sa va placa secventa memorabila a dialogului dintre personajul central si preot – un one-shot lung, dar superb sustinut de prestatia actoriceasca a celor doi. Sigur o sa va placa secventele flash-back din copilaria personajului central. Sigur vor fi detalii in decoruri care va vor soca. Si, cel mai sigur, acest film nu va va lasa indiferenti – indiferent de reactia pe care o veti avea la final, nu e un film pe care il veti putea uita usor.

Hunger este primul film al lui Steve Mc Queen. Dupa acesta, Steve Mc Queen a mai regizat Shame (povestea unui om dependent de sex) si Oscarizatul 12 Years a Slave, pe care probabil l-ati vazut deja. Dupa parerea mea, Hunger e cel mai bun film al sau :-)"