Din 20 septembrie veți putea urmări în cinematografe în premieră ultimul capitol din seria Rambo: Last Blood.

La 73 de ani Sylvester Stallone demonstrează că este în continuare un erou de filme de acţiune ce poate ţine în priză publicul în sala de cinema.

Rambo: Last Blood / Rambo: Ultima lupta e un film regizat de Adrian Grunberg (care a mai regizat si How I Spent My Summer Vacation cu Mel Gibson), după un scenariu scris de Matt Cirulnick și Sylvester Stallone. E al cincelea film al seriei începută în 1982 cu Rambo: First Blood. Sylvester Stallone i-a dat viaţă lui Rambo în toate cele 5 filme.

Cu această ocazie, am zis să cunoaştem mai bine personajul, făcând un remember al seriei:

John J. Rambo e un veteran din Vietnam. A fost în Bretelele verzi, decorat cu Medalia de Onoare a Congresului. E un erou de război, o adevărată mașină de ucis. 

A fost sub comanda colonelului Samuel Trautman (Richard Crenna) 3 ani în Vietnam. Rambo e un expert în războiul de gherilă. Cel mai bun dintre cei mai buni. Cu arme, cu cuțite sau chiar cu mâna goală. 

A fost antrenat să ignore durerea, vremea, să trăiască în natură și să mănânce lucruri care pe noi ne-ar face să vomităm. În Vietnam misiunea lui era să scape de inamic, să ucidă. 

Primul film al seriei, Rambo: First Blood a avut scenariul inspirat din romanul First Blood de David Morrell

În carte Rambo e ucis, dar dacă ai un actor de talia lui Sylvester Stallone, așa ceva nu se mai poate. Așa că… La al doilea roman scris de David Morrell, acesta își cere scuze cititorilor că l-a ucis. 

După 7 ani după ce a fost lăsat la vatră, John Rambo care a făcut parte din echipa Baker călătorește pe jos pentru a-l vizita pe unul dintre vechii săi tovarăși de luptă, Delman Barry, doar pentru a afla că prietenul său a murit de cancer. Acesta a adus boala din Vietnam fără să fie conștient. 

Din echipa Baker formată din: Rambo, Messner, Ortega, Coletta, Jorgensen, Danforth, Barry și Krackauer, doar Rambo mai e în viață. Tulburat de această veste, Rambo continuă să călătorească, rătăcind prin micul oraș Hope – (Speranță). El este interceptat de șeriful arogant și abuziv Will Teasle (Brian Dennehy), care-l consideră a fi doar o pacoste nedorită. 

Atunci când Rambo îl întreabă unde poate găsi un restaurant, Teasle îl alungă din oraș și îi spune să nu se mai întoarcă. Rambo nu face acest lucru, așa că este arestat. Conduși de sadicul ajutor de șerif Art Galt (Jack Starrett), ofițerii lui Teasle îl bat și abuzează de Rambo, declanșând flashback-uri din timpul torturii pe care acesta a îndurat-o ca prizonier de război în Vietnam. 

Rambo îi bate pe ofițerii de poliție și fuge în pădure. Astfel Teasle a făcut exact ceea ce nu trebuia. A adus războiul acasă pentru că dacă el era legea în oraș, în pădure legea o face Rambo.

In Rambo II, acţiunea este plasată la 3 ani de la evenimentele din primul film. Rambo e acum prizonier într-o închisoare federală (a primit o sentință de 8 ani). Dar colonelul Trautman e un om de cuvânt și când apare o șansă încearcă să-și scape „fiul” din închisoare. 

John Rambo este chemat încă o dată la datorie atunci când primește misiunea de a se întoarce în Vietnam (în locul din care a evadat în 1971) pentru a face fotografii în cazul în care mai sunt prizonieri de război din Vietnam. În misiune e ajutat de Co-Bao (Julia Nickson) o localnică. Dacă misiunea va fi un succes va primi grațierea. 

Dar când își dă seama că în lagăr mai sunt prizonieri și mai este și abandonat de cei care l-au trimis, misiunea de recunoaștere se transformă într-o misiune de salvare. John J Rambo se întoarce „acasă” și nimeni nu-i va sta în cale. 

Rambo III. După incursiunea din Vietnam, Rambo nu s-a mai întors în America. El trăiește la o mănăstire unde îi ajută pe călugari cu îndeletnicirile zilnice, ducându-și traiul de pe o zi pe alta luptându-se cu bețe pentru niște bani în plus, care îi dă călugărilor. 

În Afganistan peste 2 milioane de civili majoritatea fermieri cu familiile lor, sunt masacrați sistematic de trupele invadatoare ruse. Fiecare armă nouă, incluzând armele chimice, au fost folosite să-i elimine. 

După 9 ani de lupte, forțele afgane primesc acum rachete Stinger pentru a se putea apăra împotriva atacurilor aeriene. Cu excepția unei regiuni, aflată la 80 de km de frontieră. Comandatul sovietic Alexei Zaysen (Marc de Jonge), e de o brutalitate nemaiîntâlnită și a reușit să blocheze orice ajutor extern. 

Rambo pleacă în Afganistan, fiind ajutat de Griggs (Kurtwood Smith) pentru a-l salva pe Trautman din mâinile crudului comandant al armatei roșii. El e ajutat în Afganistan de Mousa Chanin (Sasson Gabai). Nimic nu poate sta în calea lui Rambo, care acum declanșează un război împotriva rușilor în care va fi ajutat de rebelii mujahedini.

John Rambo cunoscut și sub numele de Rambo IV sau Rambo e penultimul film al cunoscutului erou al Bretelelor Verzi. De aproape 60 de ani, locuitorii din Birmania, țărani, în majoritate fermieri, au luptat pentru supraviețuire împotriva opresiunii militare birmaneze. Tortură, crimă, viol, mutilare și execuții în masă. 

Toate au determinat un milion de oameni să se refugieze în tabere și mai multe milioane să se ascundă în păduri și în munți pentru a da o bătălie zadarnică pentru supraviețuire. Națiunile Unite au numit distrugerea sistematică a karenilor „un genocid lent, dar sigur”. 

La 20 de ani după aventura din Afganistan, John Rambo s-a retras în nordul Thailandei, unde lucrează pe un vas de pe râul Salween. 

Când Sarah (Julie Benz) și Michael Bennett (Paul Schulze) se apropie de Rambo, rugandu-l să-i călăuzească pe râul Salween și să-i lase acolo, pentru a putea furniza ajutoare medicale și mâncare karenilor persecutati. 

După ce inițial refuză să traverseze Burma, Rambo acceptă să-i ia, lăsându-i pe Sarah, Michael și pe ceilalți voluntari la locul stabilit. În mai puțin de două săptămâni, pastorul Arthur Marsh (Jen Howard) îl găsește pe Rambo și-i spune că misionarii nu s-au mai întors. 

Rambo află că misionarii sunt în viață și că au fost văzuți ținuți captivi în tabăra militară burmană. Oricât s-ar împotrivi Rambo violenței și conflictelor, știe că trebuie să-i ajute și acceptă să ducă mercenarii în zona afectată de război. Ceea ce urmează este o coborâre a iadului pe pamânt.

În secvența finală, Rambo se întoarce în America. Îl vedem mergând spre bătrânul indian care stă pe o verandă din Arizona, așteptând. 

Şi aşa ajungem în prezent, la Rambo: Last Blood.

Au trecut 11 ani de când Rambo trăiește în Bowie, Arizona, unde a avut grijă timp de 11 ani de nepoata sa Gabrielle. 

Rambo suferă tulburări severe de stres posttraumatic, dar în momentul în care nepoata sa e răpită Rambo ajunge față în față cu un periculos cartel de droguri, implicat și în traficul cu minori. Războiul e adus acasă iar moartea se apropie și nu au cum să i se împotrivească.

Greșeala traficanților?! Duc războiul în Arizona unde Rambo a săpat timp de 11 ani tunele care au legătură unul cu altul și a pus capcane la tot pasul. Așa că el nu va lupta singur, ci și capcanele îl vor ajuta. 

Traficanții vor afla cine e “bătrânelul” John J. Rambo pe pielea lor. 

Bineînțeles că majoritatea criticilor au dat cu el de pământ, cum au făcut cu fiecare film al seriei, dar din punctul meu de vedere e un film reușit, cu violență excesivă care dă o finalitate seriei.

Dacă rămâneți să vizionați și genericul de final veți vedea secvențe din toate filmele cu Rambo, inclusiv acesta. 

Deși începe ca un Taken (o goană pentru a-şi salva nepoata răpită) se termină ca Home Alone („jucărioarele” lui îl ajută împotriva „hoților”), Rambo: Last Blood e un film care livrează exact ceea ce promite: acțiune și violență la maxim.

Rambo: Last Blood este distribuit în cinematografe de Ro Image 2000 şi sper curând să fie lansat pe Blu-ray și în România (speranţa moare ultima, nu de alta dar John Wick 3 care e distribuit de un studio independent nu va fi lansat deloc cu subtitrare în România, iar Rambo: Last Blood e distribuit tot de un studio independent: Balboa productions).