După cum bate ceasul / As the clock runs / Ahogy az óra jár este un documentar care evocă istoria zbuciumată a unei comunități evreiești nimicite acum opt decenii și apoi uitate: cea din Odorheiu Secuiesc.

Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcând împlinirea a 80 de ani de la Holocaustul evreilor din Transilvania de Nord, ICR Tel Aviv organizează proiecția filmului la data de 26 ianuarie 2024, orele 10:00, la Cinematograful Lev (Dizengoff Center Tel Aviv, etaj 2).

Regizat de cineastul local Zoltán Fecső, filmul documentează deportarea, la Auschwitz, a membrilor comunității evreiești din orașul Odorheiu Secuiesc în primăvara anului 1944. Proiecția filmului va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu participarea cineastului.

Producția documentarului a fost realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. Evenimentul din 26 ianuarie este susținut și de AMIR (Uniunea Evreilor Originari din România).

As the clock runs / După cum bate ceasul / Ahogy az óra jár (1h. 45 min.)

Evreii care s-au stabilit în orașul Odorheiu Secuiesc în secolul al XIX-lea au devenit vorbitori de limbă maghiară, păstrând bune relații cu maghiarii, chiar și după ce Transilvania a devenit parte a României Mari. În primăvara anului 1944 însă, evreii din oraș și împrejurimi au fost transportați în ghetto-ul din Târgu Mureș, de unde au fost deportați la Auschwitz și nimiciți.

În prezent nu mai trăiește niciun evreu în Odorhei, majoritatea supraviețuitorilor Holocaustului emigrând în Israel. Tragedia care a pus capăt unei perioade de peste un secol de conviețuire pașnică a rămas complet necunoscută locuitorilor actuali din Odorheiu Secuiesc, iar realizatorii filmului și-au propus să producă o schimbare în acest sens.

Regizor: Zoltán Fecső
Operator de imagine: Ervin Jakab
Editor: Levente Fancsali
Asistent de regie: Zoltán Gálovits
Consultant științific: Attila Gidó
Elemente grafice: Levente Benedek
Co-producător: Hajdó Csaba
Producător: Levente Demeter