Cinci evenimente speciale, care aduc muzica in cinematografe si filmul in spatii neconventionale, ii vor incanta pe spectatorii celei de-a 13-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Faust proiectat in biserica, Crucisatorul Potiomkin acompaniat de ritmurile indraznete ale unei trupe de turbo-polka-ska, o reinterpretare a ecranizarii romanului 1984, o istorie vizuala a filmului 3D si un spectacol vizual fascinant inspirat de Maria Tanase sunt cateva experiente de neratat la TIFF 2014. 

Un spectacol de neuitat va fi „Maria T”, al Balanescu Quartet, luni, 2 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj. Inspirat de melodiile Mariei Tanase, Alexander Balanescu a creat noi compozitii, filtrand spiritul est-european al cantecelor originale prin experienta sa occidentala. Recitalul este insotit de un spectacol vizual, o combinatie de imagini din arhiva de filme a Mariei Tanase si vizualuri semnate de renumitul media artist si coregraf Klaus Obermaier.

Alexander Balanescu, considerat unul dintre cei mai vizionari violonisti contemporani, dar si un prolific compozitor, a crescut in Romania, si-a facut studiile la Ierusalim, New York si Londra si a concertat in intreaga lume, in anii 80, ca lider al Michael Nyman Ensemble.

A inregistrat si cantat, printre altele, cu Pet Shop Boys si Grace Jones si a compus coloana sonora pentru numeroase filme. Printre acestea, Angels & Insects (r. Philip Haas), Il Partigiano Johnny (r. Guido Chiesa), Eisenstein (r. Renny Bartlett). Artistul poate fi vazut si ascultat si marti, 3 iunie, de la 22.00, la Casa TIFF.

Reunindu-i pe fanii de heavy-metal cu iubitorii de polka, jazz si rock, trupa austriaca Russkaja vine la Cluj cu un show energic: acompaniament live pe capodopera lui Sergei Eisenstein, Crucisatorul Potiomkin (1925).

Trupa fondata in Viena, in 2005, de muzicieni de diverse nationalitati, a avut deja peste 300 de concerte in toata lumea. Marti, 3 iunie, de la 20.30, spectatorilor de la Casa de Cultura a Studentilor le va fi greu sa ramana pe scaune: muzica lor, o varianta postmoderna la folclorul rusesc - cazacioc & metal -, striga din toate puterile „Danseaza!”.

Russkaja (foto) inseamna: Georgij Makazaria (vocal), Dimitrij Miller (bass), Engel Mayr (chitara), Ulrike Mullner (vioara), Rainer Gutternigg (trompeta), H-G. Gutternigg (potete), Mario Stubler (tobe). Trupa va sustine un al doilea concert la Casa TIFF, miercuri, 4 iunie, de la 22.00. Evenimentul are loc cu sprijinul Austriakult.

Inedit va fi si spectacolul „The Last Man”, al britanicilor de la Teeth of the Sea, care vor canta live o reinterpretare originala a capodoperei lui George Orwell, 1984.

Miercuri, 4 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultura a Studentilor, cosmarul totalitarismului va fi chestionat in contextul zilei de astazi, al lumii globalizate si digitalizate. Impreuna cu artistul vizual Benjamin Barfoot, Teeth of the Sea reda, prin compozitii originale si imagini inspirate de ecranizarea cu John Hurt si Richard Burton, atmosfera austera si absurda din 1984.

Din 2006 incoace, Teeth of the Sea si-a castigat reputatia de cea mai aventuroasa trupa de rock psihedelic din Marea Britanie. Extrem de apreciate au fost si alte doua reinterpretari vizuale, cu muzica originala, pentru Doomsday, al lui Neil Marshall, si 2001: O Odisee Spatiala, al lui Stanley Kubrick.

Biserica Evanghelica-Luterana din Cluj va fi gazda unui eveniment unic miercuri, 4 iunie, de la 22.00: unul dintre cei mai apreciati si influenti cantareti la orga, Martin Schmeding, va acompania live la orga bisericii, pentru prima data, filmul mut Faust (1926), de F.W. Murnau.

Castigator a numeroase premii internationale, Martin Schmeding a concertat in intreaga lume, a predat la Hanovra, Leipzig sau Dresden si este unul dintre marii artisti care continua traditia acestui instrument complex. Artistul a compus muzica special pentru acest eveniment si o va interpreta in premiera la Cluj. Evenimentul este organizat in parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj. Pretul unui bilet este 30 de lei.

O fascinanta prezentare a istoriei 3D-ului, sustinuta de Stefan Droessler, directorul Munich Filmmuseum si unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in evolutia imaginii stereoscopice, ii va purta pe spectatori de la inceputurile cinematografiei pana in era lui Steven Spielberg sambata, 7 iunie, de la ora 15.00, la Cinema Florin Piersic.

The Short Story of 3D Film, prezentat la TIFF cu sprijinul Institutului Goethe, va cuprinde exemple si imagini putin cunoscute pana acum, inclusiv din creatia lui Max Skladanowsky, a lui Georges Melies sau a fratilor Lumiere, insotite de explicatii despre tehnologia in sine si provocarile ei de-a lungul timpului. Pretul unui bilet este 10 lei in avans si 12 lei in ziua evenimentului. Pentru studenti si pensionari, intrarea va costa 8 lei.

Pretul unui bilet la evenimentele speciale de la Casa de Cultura a Studentilor este 30 de lei. La cele de la Casa TIFF, biletul costa 15 lei.

Tichetele pot fi achizitionate in avans de pe www.biletmaster.ro, incepand de luni, 7 aprilie.

Festivalul International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.