Jeune & Jolie / Tanara si frumoasa, in regia lui Francois Ozon (Dans la maison, Potiche, Swimming Pool, 8 Femmes), spune povestea lui Isabelle, o adolescenta pariziana in varsta de 17 ani, de familie buna, care se prostitueaza din pura placere. 

Selectat in Competitia oficiala, Cannes 2013, Jeune & Jolie este distribuit in Romania de Independenta Film si va avea premiera in 25 aprilie.

In film o veti putea recunoaste pe Charlotte Rampling (Melancholia, Swimming Pool, The Duchess, Asfalt Tango, Never Let Me Go), pe Johan Leysen (Trenul vietii, de Radu Mihaileanu) in timp ce personajul principal, Isabelle, este interpretat de tanara actrita debutanta Marine Vacth.

Jeune & Jolie reprezinta portretul unei tinere de 17 ani in patru anotimpuri si patru melodii. De la trezirea sexualitatii, la prima ei experienta. De la explorarea dragostei, pana la cautarea identitatii.

 

Francois Ozon, regizorul “specializat” in sexualitatea adolescentina

Jeune & Jolie, in acceptiunea lui Francois Ozon, este despre experienta transformarii corpului unui copil ajuns la varsta de 17 ani. “Adolescenta este cel mai adesea idealizata in cinema”, spune regizorul. “Pentru mine unul, etapa aceasta a fost o perioada de tranzitie complicata si nu prea sunt nostalgic cand vine vorba despre adolescenta mea.”

Francois Ozon recunoaste ca nu a dorit sa descrie adolescenta numai ca un capitol emotionant din viata cuiva, ci mai ales ca unul hormonal. “In aceasta perioada, corpul nostru trece prin intense schimbari fiziologice si, cu toate astea, tot ce simtim e un fel de amorteala. Asa ca, pentru a simti ceva, ne fortam corpul sau, de multe ori, chiar incercam sa ne testam limitele fizice.” 

Pentru Ozon, tema prostituarii nu face decat sa incerce sa evidentieze acest lucru, sa ilustreze problemele de identitate si sexualitate pe care adolescenta le ridica. Sexualitate care inca nu este conectata la emotie.

“Isabelle nu practica prostitutia pentru ca nu ar avea din ce trai sau din ce-si plati scoala. Ci pentru ca simte o dorinta viscerala de a face asta. Putea foarte bine sa devina anorexica sau sa ia calea dependentei de droguri, atata vreme cat asta ar fi fost ceva secret, clandestin, interzis”, mai spune regizorul.

Francois Ozon este cel care a realizat si Swimming Pool (2003), film selectat in Competitia oficiala, Cannes 2013 (pentru regie) si la Premiile Cesar (Cea mai buna actrita - Charlotte Rampling).

Francois Ozon a mai fost nominalizat la Ursul de aur de la Berlinale 2000, pentru Water Drops on Burning Rocks (2000) si la Premiile Cesar 2013 pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun film si Cel mai bun scenariu adaptat, pentru Dans la maison (2012). Acesta din urma a fost distribuit in Romania tot de Independenta Film anul trecut, in mai 2013.

 

Marine Vacth, primul rol principal intr-un lung metraj

Actrita Marine Vacth are 24 de ani, iar Isabelle din Jeune & Jolie este primul ei rol principal intr-un lung metraj. In schimb, nu este prima oara cand interpreteaza un personaj numit asa. Intamplator sau nu, in 2012 Marine Vacht a jucat in filmul Ce que le jour doita la nuit, o poveste din Algeria anilor '30, un personaj numit identic: Isabelle.

Marine Vacht a fost sfatuita de regizorul Francois Ozon sa-si lase parul mai lung si sa se mai ingrase cateva kilograme. 

“Isabelle nu este obsedata de cum arata si nici de tendintele din moda”, spune Marine Vacht despre personajul ei. “Ea devine fermecatoare si sexy abia din momentul in care incepe sa lucreze ca prostituata. Nu este neaparat o femeie frumoasa a zilelor noastre. Este pur si simplu o femeie frumoasa. O frumusete atemporala. François nu a intentionat ca filmul sa fie un studiu sociologic asupra trend-ului ultimilor ani, cel privind studenti practicand prostitutia pentru a-si castiga existenta.”

Jeune & Jolie / Tanara si frumoasa este adus in Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.