Cea de-a treia editie a Transilvania Talent Lab debuteaza duminica, 1 iunie, la Cluj Napoca, in cadrul TIFF 2014. 

Cei 15 participanti ai Transilvania Talent Lab vor avea o serie de intalniri, sedinte aplicate de lucru si discutii pe proiectele depuse, vor primi feedback, sfaturi, idei pentru a-si cizela proiectele si pentru a merge mai departe. 

 

Astfel, ei vor intalni diverse personalitati din domeniu cu care vor aprofunda elemente legate de cele trei module de lucru ale TTL: modul 1 – Dezvoltare (dezvoltarea unui proiect cinematografic), modul 2 – Productie (producerea unui proiect cinematografic) şi modul 3 – Marketing, Distributie si Management Cultural.

Primul modul il are ca trainer invitat pe script doctorul francez Antoine Le Bos, director artistic al Le Groupe Ouest si al Centrului European pentru Creatie Cinematografica din Britanny, tutor in atelierul de dezvoltare de scenarii Torino Film Lab, din cadrul Festivalului de Film de la Torino. 

Cel de-al doilea modul ii va aduce in fata participantilor TTL pe producatorul si regizorul Tudor Giurgiu si pe curatorul si consultantul pe scenarii Sirkka Moller, care are o vasta experienta in selectie de filme, vanzari, dezvoltare de proiecte si educatie cinematografica, fiind membru al comitetului de selectie al sectiunii Panorama din cadrul Berlinale si coordonator al proiectului Doc Station pentru Berlinale Talent Campus. 

Modulul trei al TTL2014 va fi moderat de Mathias Noschis, specialist in strategii de marketing de film cu o experienta vasta in PR, publicitate si branding, fondator al Alphapanda (o agentie de marketing de film specializata in zona digitala, cu sedii in Londra si Berlin) si trainer in marketing cinematografic pentru diferite organizatii si workshopuri, inclusiv NFTS in Marea Britanie, MEDIA Desk in Germania, Spania si Belgia, The Producers’ Workshop in Israel, New Horizons in Polonia si FOCAL in Elvetia.

Pe langa seminarii, ateliere de lucru si de studiu aplicate pe proiectele celor 15 participanti, programul TTL va cuprinde o serie de masterclass-uri, deschise publicului festivalier. 

Toti cei interesati sa intalneasca profesionisti ai industriei de film pot participa la masterclass-urile TTL 2014, care vor debuta luni, 2 iunie, in Mansarda Napoca 15. 

Program masterclass-uri TTL, editia 3:

Luni, 2 iunie, 10.00 – 11.30, Mansarda Napoca 15

Masterclass Nik Powell // Scenaristica

Unul dintre cei mai renumiti si influenti producatori din Marea Britanie, directorul National Film and Television School, vice-presedinte in consiliul Academiei Europene de Film, Presedinte al comitetului de film si membru al board-ului BAFTA. 

In anii 70, a infiintat celebra casa de discuri Virgin Records, apoi, un deceniu mai tarziu, Palace Productions, producand zeci de filme, printre care si Company of Wolves si Crying Game, de Neil Jordan, multi-nominalizat la Oscar. Cu compania sa Scala Productions a produs filme precum Fever Pitch, The Neon Bible, Ladies in Lavander sau Calendar Girls.   

Marti, 3 iunie, 10.00 – 11.30, Mansarda Napoca 15

Masterclass Peter Flinckenberg // Imagine

Unul dintre cei mai indazneti si experimentati directori de imagine din randul tinerei generatii de cineasti finlandezi. De-a lungul carierei sale, a lucrat ca D.O.P atat pentru filme de fictiune, cat si pentru filme documentare. A semnat imaginea unor filme precum Concrete Night (regia Pirjo Honkasalo, 2013) sau Miss Blue Jeans (regia Matti Kinnunen, 2012).

Miercuri, 4 iunie, 16.15 – 18.15, Mansarda Napoca 15

Masterclass Karim Ainouz // Regie

Regizor si artist vizual de origine braziliano-argentiniana, Karim Ainouz a semnat regia unor filme precum Madame Sata, Love for Sale, I Travel Because I Have to, I Come Back Because I Love You sau The Silver Cliff toate prezentate in festivaluri precum Cannes si Venetia. Ultimul i-a adus premiul pentru Cea mai buna regie la Rio de Janeiro Intl. Film Festival (2011). In 2012 s-a alaturat echipei de creatie a proiectului Cathedrals of Culture – un documentar 3D care il are pe Wim Wenders ca producator executiv si pe Ainouz ca unul dintre regizori. 

Joi, 5 iunie, 12.00 – 13.30, Mansarda Napoca 15

Masterclass Peter Webber // Regie

Debutul sau in lung metraj a fost unul rasunator. Girl with a Pearl Earring, cu Scarlett Johansson si Colin Firth in rolurile principale, i-a adus numeroase laude, 3 nominalizari la Oscar, doua la Globurile de Aur si 10 la Premiile BAFTA. Apoi, Peter Webber s-a lasat convins de Dino de Laurentiis sa regizeze Hannibal Rising, iar in 2012 a regizat Emperor, cu Matthew Fox si Tommy Lee Jones, film castigator al Audience Award (locul 2) la Palm Springs Intl. Film Festival. In prezent se afla in post-productie cu documentarul 10 Billion

Joi, 5 iunie, 15.00 – 16.45, Mansarda Napoca 15

Masterclass Katriel Schory // Regie in productii low budget

Este Director Executiv al Israel Film Fund din 1999. Principala institutie de finantare a cinematografiei israeliene, Israel Film Fund sprijina, incurajeaza si promoveaza productia de film din Israel. Katriel Schory a fondat propria casa de productie de film in 1984 – BELFILMS LTD, cu care a produs peste 200 de filme de lung metraj, fictiune si documentare, seriale de televiziune si co-productii internationale. 

Mai multe detalii despre invitatii Masterclass-urilor TTL2014 gasiti aici: http://tiff.ro/ttl/masterclass 

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Transilvania Talent Lab este un proiect organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc in parteneriat cu Asociatia Culturala Control N si Asociatia Shift – Transilvania Art Grup cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Administratiei Fondului Cultural National.