Înainte de a se opri la Roaba de Cultură în București, Caravana Les Films de Cannes face două opriri importante.

Prima la Palatul Lyra Brăila, pe 7 iunie, de la ora 17:00, cu filmul Only the river flows, r. Wei Shujun, competiție Cannes 2023 și la Cinema București, Pitești unde cinefilii vor putea vedea sâmbătă, pe 8 iunie,  de la ora 18:00, același film.

Caravana Les Films de Cannes ajunge la București pe 13, 20 și 27 iunie la Roaba de Cultură, Herăstrău. Intrarea este liberă pentru cinefilii care vor să urmărească cele mai cool filme art-house distribuite în România.

Programul de la Roaba de Cultură arată așa:

13 iunie (joi) -  21:00 - Anatomy of a fall r. Justine Triet, Palme d’Or Cannes 2023, Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu, Oscar 2024

20 iunie (joi) -  21:00 -  Florida Project, r. Sean Baker, Cannes 2017

27 iunie (joi) - 21:00 - Le discours r. Laurent Tirard, Cannes 2020

Synopsis Only the river flows: Sunt anii 1990 iar în orașul Banpo dintr-o zonă rurală a Chinei, cadavrul unei femei este găsit lângă râu. Ma Zhe, șeful poliției judiciare, conduce investigația crimei care se concluzionează rapid cu o arestare evidentă. În timp ce superiorii săi sunt nerăbdători să comunice succesul investigației, câteva indicii îl împing pe Ma Zhe să cerceteze mai adânc comportamentul ascuns al concetățenilor săi.

Synopsis Anatomy of a fall: Filmul îi urmărește pe Sandra, Samuel și pe fiul lor cu deficiențe de vedere, Daniel, care locuiesc de un an într-o zonă montană izolată. Când Samuel este găsit mort în fața casei, începe o anchetă pentru a investiga moartea lui petrecută în circumstanțe suspecte. Sandra este imediat pusă sub acuzare, în ciuda întrebării rămase fără răspuns: A fost sinucidere sau crimă? Un an mai târziu, Daniel asistă la procesul mamei sale, care se dovedește o adevărată disecție a relației de cuplu a părinților săi.

Synopsis Florida Project: Tânăra mamă Halley (Bria Vinaite) și fiica ei în vârstă de șase ani Moonee (Brooklynn Prince) își petrec zilele în lumea colorată în nuanțe pastelate a motelurilor sărace din Orlando, bucurându-se de viață din plin. Protectorul lor iubitor este și managerul de motel Bobby (Willem Dafoe). Când norul întunecat al sărăciei amenință să le destrame viața de basm, soluția lui Halley le pune familia în pericol cu grave consecințe.

Synopsis Le discours: Prizonier la o cină de familie ce pare să nu se mai termine, Adrien aşteaptă. Aşteaptă ca iubita lui, Sonia, să-i răspundă în sfârşit la mesaje şi să pună capăt „pauzei” de relaţie care deja împlineşte o lună. Şi iată că Ludo, dobitocul care în curând îi va deveni cumnat, îi cere lui Adrien să ţină un “mic” discurs la nuntă! Dar dacă acest discurs este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată?

Caravana Zilele Filmului Românesc ajunge la Palatul Lyra Brăila pe 7 iunie de la ora 19:00 cu proiecția filmului RMN, r. Cristian Mungiu, Cannes 2022 și continuă duminică, pe 9 iunie, de la ora 18:00 la Cinema București Pitești cu proiecția filmului Tata mută munții, r. Daniel Sandu.

Synopsis RMN: În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde sa o revadă (Csilla). Îsi dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

Synopsis Tata mută munții: Mircea Jianu, un fost ofițer de informații, află că fiul său a fost declarat dispărut în munți. Se duce în grabă spre locul tragediei, ca orice părinte îngrijorat, în speranța că-l va găsi pe tânăr viu și nevătămat. Dar după câteva zile de căutări zadarnice, Mircea decide să-și adune propria echipă de salvatori, intrând în conflict cu echipa locală. Încet încet, tatăl care, în frământarea lui refuză să accepte evidența, devine prizonierul unei bătălii încrâncenate dintre om și natură.

Caravana Les Films de Cannes este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Voodoo Films este compania de distribuție înființată de regizorul Cristian Mungiu ce are ca scop lansarea in cinematografe a unor producții internaționale de tip art-house, iar, împreună cu Asociația Cinemascop, recunoscută pentru proiectele sale culturale în domeniul audiovizualului, aduc și anul acesta în țară Caravana Les Films de Cannes.

Caravana Zilele Filmului Romanesc este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films pentru a populariza filmele românești care ajung mai greu la public în toată țara.

Evenimentele sunt organizate de Voodoo Films și realizate cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.