Joi, 21 august, de la ora 19.00, la sediul ICR Viena, are loc proiectia filmului Balanta (1992) in regia lui Lucian Pintilie

Filmul Balanta, proiectat in afara competitiei la Festivalul International de Film de la Cannes in 1992, reflecta realitatile Romaniei inainte de 1989, aducand in prim plan ideologia medicului bun care ramane intr-o localitate mica pentru pacientii sai si timorarea oamenilor in apropierea angajatilor Securitatii.

Scenariul se bazeaza pe romanul omonim al lui Ion Baiesu (co-scenarist al filmului, alaturi de Pintilie), publicat in 1985 intr-o varianta cenzurata si integral in 1990.

„In ce moment zeflemeaua - iresponsabilitatea asumata, spiritul macabru al umorului, de care noi, romanii, suntem atat de mandri - inceteaza sa mai fie un refugiu invulnerabil? Iata intrebarea primordiala din filmul meu (Balanta) si, daca vreti, a tuturor filmelor mele.“ (Lucian Pintilie)

Nela (Maia Morgenstern) este unul dintre personajele principale, jucand rolul unei profesoare din Bucuresti al carei tata moare la inceputul filmului. Tanara este repartizata la o scoala din Copsa Mica, localitate unde il va cunoaste pe doctorul Mitica (Razvan Vasilescu). 

Ambii au o atitudine refractara la adresa unei societati pe care comunismul vrea sa o reduca la supunere. Pe parcursul filmului, cei doi vor cunoaste mai multe persoane din diverse straturi sociale, dovedind ca pot sa isi pastreze principiile intacte. 

Din distributie fac parte Victor Rebengiuc, Dorel Visan, Mariana Mihut, Gheorghe Visu, Dan Condurache, Leopoldina Balanuta.

Institutul Cultural Roman de la Viena prezinta la sediul sau, incepand din luna iulie, o retrospectiva a cinematografiei romanesti. Programul de la RKi Wien – Rumänisches Kino Wien alterneaza, in perioada iulie – septembrie, filme de Lucian Pintilie si Nae Caranfil.

Seria de proiectii este realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si DACIN SARA (Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual – Societatea Autorilor Romani din Audiovizual).

Filmul este subtitrat in limba engleza.

Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.