A zecea editie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt distribuite in circuitul multiplexurilor, se va desfasura in acest an in doua etape: intre 21-31 august in Vama Veche, in locatiile Amfiteatru - La Pescarie si Sandalandala, iar in Bucuresti intre 21-28 noiembrie.

De-a lungul a noua ani, Ro-IFF a adus in fata publicului peste 4.000 de filme, lung metraje, scurt metraje si documentare. 

De-a lungul a noua ani, au fost oaspeti de onoare, printre altii: Nick Powell (presedinte executiv al Academiei Europene de Film), Emir Kusturica (regizor, premiat la Cannes pentru Underground), Kevin Costner (actor, premiat cu Oscar pentru Dances With Wolves), Julie Taymour (regizoare nominalizata la Oscar pentru celebrul film Frida), Nicola Piovani (compozitor premiat cu Oscar pentru La Vita e Bella), Elliot Goldenthal (compozitor premiat cu Oscar pentru Frida).

La zece ani, Ro-IFF aduce nu numai filme bune, ci si surprize. In Vama Veche vor fi vizionate filme de lung metraj din sectiunile competitionale CineBlackSea si Femeia in cinema (Woman in Cinema), precum si din sectiunile necompetitionale „Focus”, „2x3” si „Panorama”. In Bucuresti vor fi reluate aceste filme si li se vor adauga scurt metraje si documentare.

Joi, 21 august, la ora 20.45, in locatia Amfiteatru - La Pescarie, in Vama Veche, va putea fi vizionat filmul care ne aduce aminte de prima editie. O noapte minunata in split / A Wonderful Night in Split a castigat trofeul primei editii. 

Filmul de debut al lui Arsen A. Ostojic, care semneaza si scenariul, i-a adus acestuia multiple premii internationale, printre care si nominalizarea primita din partea Academiei Europene de Film, la categoria European Discovery of the Year.

O noapte minunata in Split este o drama curajoasa, cu anumite elemente suprarealiste, care are loc in ghetourile orasului medieval Split. Toata povestea filmului are loc in doar doua ore, de la ora 10 seara pana la miezul noptii in ajunul Anului Nou. 

Aceasta drama este compusa din trei povesti diferite, ce impart acelasi spatiu si timp, precum si anumite personaje. Aceste trei povesti se desfasoara succesiv, fiecare incepand la ora 10 si terminandu-se la miezul noptii.

Sectiunea Focus

Anul acesta sectiunea „Focus” este adresata Ucrainei, tara profund marcata de evenimentele din ultima perioada. Cinematografia din Ucraina este in plina dezvoltare. Din pacate, situatia politica poate stopa afirmarea internationala de care trebuie sa se bucure filmele din aceasta tara. 

In ciuda unor importante productii, cinema-ul ukrainian a fost caracterizat de multe ori de „lupta” dintre influentele cinematografice europene si sovietice.

Ro-IFF va prezenta patru filme din „noul cinema ucrainean” in prezenta invitatilor: Anna Palenchuk (producator Est-Algia / Eastalgia), Olga Zhurzhenko (producator Jucator / Gaamer), Akhtem Seitablaev (regizor si actor Haytarma, Istoria unei natiuni / Haytarma), Serhiy Stetsenko (director de imagine Jacheta verde / Green Jacket, fiind si cel care a semnat imaginea documentarului „Maidan”, in regia lui Serghei Loznitsa). 

Din pacate, un tanar regizor ucrainean, Oleg Sentsov, este in arestul Securitatii din Rusia (FBS). Ro-IFF va prezenta filmul sau de debut, Gaamer (foto).

Romania International Film Festival este singurul festival care promoveaza cineasti est-europeni din zona Marii Negre (in special prin competitia CineBlackSea) si, de asemenea, unicul din Romania cu o sectiune competitionala rezervata femeilor-regizor (Woman in Cinema).

Romania International Film Festival se alatura tuturor celor care si-au unit vocile si actiunile in vederea ajutorarii regizorului ucrainean Oleg Sentsov, retinut de catre Securitatea din Rusia (FSB) in mai 2014.

Singura vina a lui Oleg este ca a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) si nu a fost de acord cu anexarea de catre Rusia a Crimeei, acolo unde locuieste. 

Oleg se considera cetatean al Ucrainei. Ro-IFF ii roaga pe toti cei care doresc sa ajute sa faca donatii (informatii pe www.ro-iff.ro), astfel incat impreuna sa putem ajuta familia. Orice suma conteaza! Doi copii isi asteapta tatal acasa.

Evenimentul se afla sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, iar cei care fac posibila aceasta editie a Ro-IFF sunt Centrul National al Cinematografiei si Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana (parteneri institutionali). 

Romania International Film Festival (Ro-IFF), organizat de Asociatia Pro Film Ro-IFF si Fundatia Artis, se afla la a zecea editie. 

Infiintat in 2005, este singurul festival international de film care s-a adresat inca de la inceput productiilor tarilor din bazinul Marii Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania). 

Pornit initial ca un festival rezervat acestor productii, Ro-IFF s-a extins, iar in anul 2009 s-a adaugat o noua sectiune competitionala, adresata Femeii-regizor/Femeii in cinema. Detalii pe www.ro-iff.ro.