Miercuri, 10 decembrie, orele 19:30, va avea loc la Ankara deschiderea oficiala a festivalului Human Rights Film Days, in organizarea Delegatiei Uniunii Europene in Turcia, a ambasadelor si consulatelor tarilor membre UE si a clusterului EUNIC Turcia, retea din care face parte si Institutul Cultural Roman Dimitrie Cantemir Istanbul. 

Festivalul va avea loc in perioada 5-19 decembrie in 6 orase din Turcia: Ankara, Canakkale, Van, Eskisehir, Sinop si Mersin. Organizat anual in luna decembrie pentru a marca Ziua internationala a drepturilor omului, festivalul se afla in acest an la editia a patra. 

Cinematografia romaneasca va fi reprezentata in cadrul festivalului de filmele Australia, regia Claudiu Mitcu, aici...  adica acolo, regia Laura Capatana-Juller si 24 de galeti, 7 soareci, 18 ani, regia Marius Iacob

Australia urmareste aventura participarii unei echipe de fotbal a oamenilor strazii romani la Homeless World Cup 2008 de la Melbourne. Filmul este o productie originala a HBO Romania.  

Filmele aici... adica acolo si 24 de galeti, 7 soareci, 18 ani sunt cunoscute deja publicului turc prin participarea de amploare pe care a avut-o cinematografia romana in festivalurile de film importante din Turcia. 

Astfel, in vara anului 2014, Festivalul International de Film de la Ankara a solicitat sprijinul ICR Istanbul pentru organizarea unei sectiuni speciale dedicate cinematografiei romane. 

Printre filmele oferite publicului turc s-au numarat si cele doua scurt metraje selectionate pentru participarea la Human Rights Film Days

Cu ocazia festivalului, ICR Istanbul isi intregeste prezenta in zona de sud-est a Turciei, fiind pentru prima data partener la evenimente culturale organizate in Van si Mersin. 

Astfel, numarul total de orase in care cultura romana si-a facut simtita prezenta in ultimii zece ani urca la treizeci - transmite ICR Istanbul.