Va salut stimati prieteni cinefani, va prezint alaturat una dintre cele mai proaste modalitati de a arunca pe geam un buget urias, de a insulta milioane de fani si ati bate joc de una dintre cele mai bune francize disponibile la momentul actual, respectiv filmul Fantastic 4, dupa cum urmeaza:

Dupa cum sigur cunoasteti, din marea familie Marvel s-au desprind doua factiuni (si un om-paianjen) de caractere, fiecare fiind administrata de cate o puternica casa de productie care a hotarat dupa bunul plac cum sa-si expuna nestematele. 

Marvel (avand in spate colosul Disney) si-a faurit universul atotcunoscut ce cuprinde toti eroii din Avengers si Gardienii Galaxiei, iar Twentieth Century Fox a ramas in patrimoniu cu seria X-Men, Daredevil, Elektra si Cei Patru Fantastici.

Privind pe cei din urma, intrucat seria X-Men este deja in derulare si celelalte doua personaje nu atrag prea mult entuziasm (ca sa nu zic mai multe), Fox nu mai avea decat o singura alternativa, sa incerce inca un reboot al aventurilor celor Patru Fantastici.

Ca o parere personala, consider ca primele doua filme nu au fost atat de slabe incat sa necesite un reboot complet si consider ca era mult mai oportuna varianta de folosi personajele deja prezentate anterior, dar de a pune accentul pe scenariu si dezvoltarea caracterelor. 

Intr-adevar, nu cred ca Fox ar fi avut vreo sansa de a-l contracta din nou pe Chris Evans, insa la un buget de 122 de milioane de dolari cred ca puteau macar sa incerce, aspect care il sustin si fata de prima serie Spider-Man produsa de Sony.

Ok, sa ne punem in locul celor de la Fox si sa ne imaginam ca vrem sa o luam de la zero cu una dintre cele mai celebre francize de benzi desenate din istorie, avem nevoie de multi bani (bifat), un scenariu (bifat), un regizor de valoare si o serie de actori de calitate, despre aceste doua aspecte voi detalia mai jos:

Sunt de acord ca progresul este adus de tinerii regizori, sunt foarte multe exemple pozitive in acest sens (Christopher Nolan, Joseph Kosinski, James Wan...) dar nu este posibil ca ditamai studioul de productie sa ii dea mana libera lui Josh Trank (este singura data cand ii voi rosti numele) care a fost si co-scenarist si care efectiv si-a batut joc de acest film. 

Cum este posibil ca una din cele mai frumoase secvente prezentate in trailere (plonjonul din avion al lui The Thing intr-o baza militara) sa dispara din filmul final? De asemenea, secventa cand Sue Storm distruge concomitent mai multe containere metalice sau cand The Thing se elibereaza dintr-o stanca, ambele lipsesc inexplicabil.

Totodata, critic cat pot de mult calitatea montajului acestui film, unele secvente erau pur si simplu de umplutura si se vederea de la mare distanta ca au fost extrase sau introduse anumite pasaje pentru a da o penibila culoare scenariului. Ma intreb oare ce au facut editorii cu toate scenele filmate de regizor? 

Cred ca si-au dat seama pe la jumatatea productiei ca filmul se duce incontrolabil intr-o prapastie si au incercat sa schimbe regizorul si astfel l-au solicitat pe Matthew Vaughn sa ii ajute, insa acesta a citit scenariul, a vazut scenele deja filmate si le-a indicat degetul mijlociu. 

Sa mai adaug faptul ca dupa finalizarea initiala a filmarilor, echipa de productie a considerat ca trebuie sa refilmeze cateva (destul de multe) secvente sau ca desi initial filmul urma sa fie lansat in 3D (primele doua trailere fiind prevazute cu a treia dimensiune), cu aproximativ o luna pana la lansare, s-a decis anularea conversie. Toate aceste indicii ne duc spre un singur deznodamant, filmul va fi un fiasco si acest fapt s-a adeverit cu varf si indesat.

In continuare trebuie sa scot in evidenta calitatea vizuala a filmului. Desi in mare parte arata destul de bine, efectele speciale arata execrabil pentru anul 2015 si as putea sa le aseman cu cele folosite in filmul 300 regizat de Zack Snyder in anul 2006. Se observa in mod evident ca fundalurile erau adaugate pe green-screen si ca unele personaje sunt produse integral prin C.G.I. As dori sa adaug ca unele texturi din Wall-E (2009) pareau mai reale decat cele folosite in Fantastic 4 si totusi vorbim despre o animatie fata de un film artistic.

Privind distributia as critica in primul rand alegerea lui Kate Mara pentru rolul lui Sue Storm (totusi vorbim de un sex-simbol al benzilor desenate), aceasta fiind un veritabil esec la capitolul sex-appeal sau cel de super-eroina. 

In plan secund, consider ca Miller Teller este cu totul altceva dar nu un super-erou, intrucat nu a avut nici un pic de carisma pentru a-i da viata lui Reed Richards. De asemenea, trebuie sa critic si ignorarea aproape totala a lui Jamie Bell in rolul lui Ben Grim, acesta avand doar o scurta participatie in film.

Poate cea mai mare bila neagra a acestui film ar fi ignorarea lui The Thing si va provoc imaginatia de a va inchipui Gardienii Galaxiei fara Groot sau The Avengers fara Hulk. Raspunsul este ceva sec, fara culoare sau gust... cam asa as putea caracteriza filmul Fantastic 4.

Imi pare rau ca trebuie sa aduc critici in continuare, dar ritmul acestui film incepe sa spunem binisor, insa taraganeaza intr-un mod barbar (schimbarea efectiva a eroilor are loc undeva prin minutul 40-50) si ai puternica impresie ca finalul este grabit, fapt care iti lasa un gust amar cand vezi ca imediat dupa ultima scena de actiune se afiseaza genericul de sfarsit. 

Sa mai adaug faptul ca scenariul este de foarte slaba calitate, motivatia antagonistul este foarte slab prezentata, iar desfasurarea evenimentelor este favorizata intr-un mod evident spre avantajul celor patru eroi. 

Dar trebuie sa ii dam Cezarului ce este al Cezarului, chiar daca foarte sumar, insa trebuie sa evidentiem si aspectele pozitive ale acestui film si aici pot indica doar alegerea lui Michael B. Jordan in rolul lui Johnny Storm, fiind singurul actor care s-ar ridicat la nivelul asteptarilor. As dori sa mentionez ca astept cu mare interes sa vad intruchiparea sa a fiului lui Apollo Creed.

De asemenea, tangential cu partile pozitive as dori sa apreciez trailerul din Deadpool si am speranta ca esecul celor Patra Fantastici va fi recompensat de hohotele de ras care vor fi produse de un adevarat super-erou, chiar daca este extrem de aiurit, spontan si mai ales R-rated. 

Nu recomand sub nici o forma fanilor benzilor desenate sa vizioneze acest film intrucat vor fi cu siguranta dezamagiti si sper ca Fox nu va mai produce si o eventuala continuare.

Multumesc Odeon Cineplex pentru invitatia la acest film.