A 10-a editie aniversara a Filminute, festivalul international de filme de un minut, a inceput saptamana aceasta cu o selectie a celor mai bune filme independente, ultra-scurte, din lume. Competitia din acest an aduce la un loc 25 de scurt metraje, fiecare o poveste completa in sine, livrata in nici mai mult, nici mai putin de 1 minut: 

Prin intermediul retelelor sociale, Filminute a devenit unul dintre cele mai accesibile festivaluri de film din lume, atragand in fiecare an regizori din peste 65 de tari si un public din peste 125 de tari. 

Filminute 2015 reuneste 17 tari in selectie: Brazilia, Chile, Danemarca, Franta (5), Germania, India, Iran (2), Irlanda, Martinica, Norvegia, Polonia, Romania, Rusia, Spania, Marea Britanie (3), Uruguay si Statele Unite (2). 

Anul acesta, Romania este prezenta in competitie prin filmul Rematch, de George Molesag, un semnal de alarma asupra violentei in familie si o intoarcere de situatie neasteptata.

Castigatorul Best Filminute de anul trecut, Tuck Me In (regizor Ignacio F. Rodo, Spania 2014) a primit peste 5 milioane de vizionari. 

„Orice regizor ar fi incantat sa ajunga la un public atat de mare, nu numai cu un scurt metraj, ci cu orice film”, spune John Ketchum, co-fondatorul festivalului si presedintele juriului. Ketchum, alaturi de o echipa internationala, considera ca exista numeroase motive pentru care o parte din filmele din competitia de anul acesta ar putea atinge acelasi nivel de succes.

„Traim intr-o perioada in care regizorii au acces la un public international, deschis la povesti care rezoneaza la nivel global. Dupa cum am vazut, regizorii care surprind aceasta oportunitate pot sa atinga un nivel fara precedent de succes la nivel international si sa ii dea un avant carierei prin intermediul filmelor de un minut.”

Profitand de editia aniversara din acest an, Filminute a invitat nume mari ale industriei pentru a face parte din juriu. Producatoarea premiata cu Oscar si Presedinte al „Women in Film” Cathy Schulman se afla in fruntea listei. I se alatura Secretarul General al FIPRESCI si renumitul critic de film Klaus Eder, precum si Presedintele Executiv al Saatchi & Saatchi si scriitorul de succes Kevin Roberts

Atat Eder cat si Roberts revin in juriul editiei aniversare dupa ce au mai participat si in 2007. Li se alatura castigatorul primei editii Filminute, Anton Groves, Line (Marea Britanie / Romania 2006) si marele castigator de anul trecut, Ignacio F. Rodo (Spania, 2014).

Premiul „BEST FILMINUTE” si cele 5 Mentiuni vor fi acordate de juriul FILMINUTE. Publicul este invitat sa vizioneze, sa impartaseasca cu prietenii, sa comenteze si sa le dea note tuturor celor 25 de filme, avand dreptul la un singur vot pentru filmul care considera ca merita Premiul Publicului.

Premiile FILMINUTE vor fi anuntate pe 7 Octombrie.