HipTrip Film Festival, singurul festival de film de calatorie din Romania, aduce la Bucuresti sase filme cu si despre India, una dintre tarile pentru care romanii prezinta un interes tot mai crescut in ultimii ani, propunand si un concept inedit de prezentare a unei destinatii de calatorie prin lansarea sectiunii Focus.

“Un survol asupra unei tari, atat cinematografic, cat si cultural, in general”, dupa cu afirma si criticul de film Florin Barbu, selectionerul festivalului. “Astfel am adus India la intalnirea noastra, asa cum este ea vazuta de doi regizori nativi (Praveen Morchhale – Barefoot to Goa si Imtiaz Ali – Highway), alaturi de alte 4 filme, care mizeaza pe, sa zicem, distant privirii, intrucat sunt realizate de regizori din afara acestui mini-continent”, adauga Florin Barbu.

Sectiunea Focus: India aduce la Bucuresti doua documentare in avanpremiera: Hit the Road: India (un documentar realizat pe parcursul raliului Mumbai Xpress, de catre doi frati, Gor si Mushegh Baghdasaryan) si Go Ganges! (r. J.J. Kelley, Josh Thomas, un film ce prezinta aventura celor doi, de-a lungul celui mai populat, poluat si totodata adorat fluviu - Gange). 

Pentru ca o sectiune dedicata Indiei nu ar fi completa fara productii indiene, HipTip va propune Highway (unde regizorul Imtiaz Ali spune povestea a doi tineri adusi impreuna de circumstante neobisnuite si de o lunga calatorie prin partea de nord a Indiei) si Barefoot to Goa (r. Praveen Morchhale, povestea fratilor Diya si Prakhar, ce pleaca din Mumbai catre indepartata Goa, in cautarea buniciilor). 

Doua filme de fictiune completeaza sectiunea: o productie Spania-Romania – Noaptea vine in India / Anochece en la India, in distributia careia o regasim pe actrita romanca Clara Voda, si The Second Best Exotic Marigold Hotel (foto), cea de-a doua parte a filmului Best Exotic Marigold Hotel, in a carui distributie regasim nume precum Judi Dench, Maggie Smith, Bill Nighy si Dev Patel, carora li se alatura Richard Gere.

Invitati speciali la Bucuresti

Sectiunea Focus: India ii are ca invitati speciali pe fratii Gor si Mushegh Baghdasaryan, regizorii filmului Hit the Road: India, precum si pe unul dintre protagonistii peliculei, Richard Gazarian. Cei trei s-au inscris la raliul ricselor - Mumbai Xpress -, care dureaza 12 zile si se desfasoara pe o distanta de 2.000 kilometri, si au surprins reactiile participantilor care se strang anual din toata lumea, pentru a se intrece intr-o competitie plina de peripetii.

Cei trei vor raspunde intrebarilor publicului intr-o sesiune Q&A la finalul proiectiei si vor participa si la workshop-ul „Next Destination: India” unde cei prezenti vor putea afla mai multe informatii despre atractiile Indiei pe care nu le regasesti in ghidurile turistice. 

Partenerii sectiunii

Cu o traditie in realizarea de programe cu itinerarii turistice complexe in India, tour operatorul 1001 Adventures este sponsorul principal al sectiunii Focus: India. 

1001 Adventures este un laborator de calatorii, specializat exclusiv pe circuite cu inalt grad de rafinament si spectaculozitate. Fie ca este vorba despre aventuri culturale, spirituale, culinare, muzicale, sportive, extreme, sau de alta natura, 1001 Adventures este adresa corecta pentru o experienta completa si profunda.

Sectiunea Focus: India este sustinuta de Centrul Cultural Rabindranath Tagore, asociatie dedicata promovarii culturii indiene in Romania si facilitarii colaborarilor culturale intre cele doua tari. 

„India este o tara aparte, de o complexitate uluitoare, care transcende orice definitie. Filmele, mai ales atunci cand sunt vizionate pe marele ecran, au puterea sa comunice la nivel senzorial, mental si emotional acel ceva greu de explicat prin cuvinte. Poate ca filmul este cea mai accesibila, rapida si eficienta metoda prin care poti trai pentru o ora, doua, trei, ca si cum ai fi in India”, spune Iuliana Nalatan, Presedintele Centrului Cultural Rabindranath Tagore .

Cea de-a doua editie a HipTrip Film Festival va avea loc anul acesta in perioada 8-11 octombrie la Cinema Union si Cinema Eforie si va aduce anul acesta la Bucuresti 25 de filme din 10 tari precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran si Romania. 

HipTrip Travel Film Festival este un proiect derulat de Fundatia OVI.