Filmele care si-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, in marile festivaluri internationale, pot fi vizionate intr-o singura zi, pe 1 noiembrie, in cadrul unui maraton organizat sub umbrela Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). 

Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, From Afar (foto), recompensat cu Leul de Aur la Venetia, si Dheepan, castigatorul Palme d’Or la Cannes, vor fi proiectate la Cinema Studio in aceeasi zi, intr-un weekend cu proiectii suplimentare.

Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest se vor bucura de trei zile de proiectii suplimentare, doar la Cinema Studio, dupa incheierea festivalului. 

In fiecare dintre cele trei seri, va rula filmul premiat cu Palme d’Or, Dheepan, iar sambata, 31 octombrie, incepand cu ora 11.00, este programat maratonul Arabian Nights, filmul de 338 de minute al lui Miguel Gomes. A doua parte a trilogiei este propunerea Portugaliei la Oscar.  

Celelalte filme care beneficiaza de o proiectie suplimentara sunt Our Little Sister, de Hirokazu Kore-Eda, Taklub, al lui Brillante Mendoza, si La Tierra y la Sombra, de Cesar Augusto Acevedo, distins cu Camera d’Or. 

Pe 1 noiembrie, la Cinema Studio, maratonul „Ziua de Aur” va incepe la 16.45 cu Taxi, in regia lui Jafar Panahi, distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, in februarie. 

Este al treilea film regizat de cineastul iranian in ilegalitate, fara permisiunea autoritatilor, si trimis pe ascuns in afara tarii. Dupa ce a fost arestat si condamnat pentru „propaganda anti-guvernamentala”, lui Jafar Panahi i s-a interzis sa paraseasca Iranul si sa mai faca filme timp de 20 de ani. 

Prin urmare, Taxi a fost realizat cu mijloace minime, cu actori non-profesionisti, cu rude si camere mici in interiorul unei masini, regizorul fiind si actorul principal. Presa internationala l-a admirat pentru felul in care portretizeaza societatea iraniana din ziua de azi, subtil, profund si cu umor. 

De la 18.45, actiunea se muta in Venezuela, tara regizorului Lorenzo Vigas, care si-a adjudecat Leul de Aur la Festivalul de la Venetia cu un debut foarte puternic, un film „al naibii de bun”, dupa The Telegraph: Desde Allá / From Afar

Drama psihologica si sociala complexa, From Afar are in centru un barbat la varsta a doua din Caracas, terifiat de contactul fizic cu alti oameni, care plateste baieti dintr-un cartier sarac doar pentru a-l lasa sa-i priveasca. Dar tatal sau se intoarce in oras, iar rani vechi si puternice ies la suprafata; in acelasi timp, incepe sa lege o relatie cu un tanar de 17 ani. Scenariul este co-semnat de Guillermo Arriaga, celebru pentru 21 Grams sau Amores Perros.  

„Ziua de Aur” se incheie, la 20.45, cu Dheepan, filmul incununat cu un Palme d’Or la Cannes 2015. In timpul festivalului, Dheepan va fi prezentat la Bucuresti chiar de regizorul Jacques Audiard, unul dintre cei mai aclamati cineasti ai momentului. 

Filmul urmareste traseul a trei imigranti din Sri Lanka – un fost soldat, o tanara si un copil – care pozeaza ca familie si incearca sa razbata in noua lume in care au intrat, in Paris. In rolul principal, regizorul a ales unactor non-profesionist cu o istorie similara in spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat in gruparea Liberation Tigers, a fost inchis si a cerut azil in Franta in 1997, la doar 25 de ani.

Jacques Audiard va sta de vorba cu spectatorii si va sustine un masterclass la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) luni, 26 octombrie, de la ora 11.00. Dheepan va fi distribuit in cinematografele din Romania de Independenta Film, din 30 octombrie. 

Peste 30 dintre filmele din selectia Festivalului de la Cannes, 12 dintre ele premiate, pot fi vazute pentru prima data in Romania intre 23 si 29 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Studio si Cinema Elvire Popesco. 

Printre invitatii speciali ai editiei se numara Jacques Audiard si regizoarea si actrita Emmanuelle Bercot, care va deschide Les Films de Cannes à Bucarest cu La Tête haute. 

Lista filmelor poate fi consultata pe www.filmedefestival.ro.

Editia a sasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films. Este realizat in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti. 

Este un proiect cultural finantat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului National al Cinematografiei, al ArCuB, in cadrul Programului cultural „Esti Bucuresti” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti), si al Institutului Cultural Roman.

Evenimentul beneficiaza de sprijinul distribuitorilor Independenta Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film, Freeman Entertainment.